Frankrijk
Frankrijk
Frankrijk
Frankrijk
03.06.2018 -
Rondreis Normandische kust
03/06/18, alles is ingeladen, we vertrekken naar Normandië.  De bedoeling is om de volledige kust te volgen, met tussenstops in het binnenland. Uiteindelijk zullen we 24 dagen onderweg zijn.

Onze eerste halte is Fécamp. We parkeren er voor 3 dagen op een camping (Domaine de Renéville).  We hadden op voorhand een plaats gereserveerd. En wat bleek… onze plaats was zeer gegeerd bij toekomende camperaars. Vanop elke plaats, en zeker de onze, heb je, mede door de terrasvormige aanleg, een prachtig zicht op zee.  De zon schijnt volop, het is er rustig. Door de terrasvorming is het er wel zeer steil en de vele trappen moet je er bijnemen.  72 trappen van onze plaats naar de dijk, maar zeker de moeite waard!

Die avond genieten we van een oogverblindende zonsondergang.
SONY DSC
Dag 2
Help! De zee is weg!  Het is koud en mistig. Wat een verschil met de voorgaande dag. Ok, dan maar met een lange broek, trui en vest. We wandelen in een kwartiertje naar het centrum van Fécamp. Na een bezoek aan het stadje en zijn vissershaven, trekken we naar het Palais Bénédictine.  In deze abdij (eerder een paleis met heel veel kunstschatten) wordt de enige echte Bénédictine likeur gemaakt.  Het ganse proces wordt getoond, de 28 aromatische kruiden, de percentages alcohol… Het echte recept blijft echter geheim.  En dan kan je proeven!  Niemand die nog zegt dat het koud en nat is buiten!
SONY DSC
Dag 3
Regen, wind, koud… Goed ingeduffeld vertrekken we met de lijnbus (2 euro voor 35 km) naar Etretat.  Zeer mooi stadje, oude gebouwen, een overdekte markthal met leuke winkeltjes vol ambachtelijke producten… Ondanks het rotweer rijden we met een treintje naar de kliffen, de ‘falaise d'Amont’. Daar krijg je normaal  een subliem panorama van Etretat, met de befaamde krijtrotsen, de ‘naald’ en de ‘olifant’.  Maar nu zijn er woeste golven, stevige rukwinden. Doorheen de mist kunnen we ze nog net waarnemen. Gelukkig even geen regen.  Terug in ’t stadje kopen we dan maar een postkaart met het uitzicht bij zonnig weer.

Dag 4
Via de Pont de Normandië rijden we in de regen en de mist naar Honfleur.  Op het camperpark zijn er 240 plaatsen. Toch was het er bijna volzet. Even zoeken naar een plaatsje waar er een elektriciteitsaansluiting is en waar er geen te grote modderputten in de staanplaats zijn. De camperplaats doet een beetje denken aan een zigeunerkamp aan de rand van de stad.  Honfleur zelf is best een mooi stadje, wel duur maar een bezoekje waard. Het is heerlijk flaneren door de pittoreske straatjes. Rondom ‘Le Vieux Bassin’ (de oude havenkom), zijn vele oude huizen met prachtige gevels, boetiekjes en restaurants. Er heerst een gezellige drukte en het is er heerlijk vertoeven op één van de vele terrasjes.
SONY DSC
Dag 5
Volgende halte, Deauville. Net buiten het centrum vinden we een plaatsje op de camperplaats. Het is er moeilijk manoeuvreren. Een paar jaar geleden reden ze er zelfs het servicestation in de prak. Het is er nooit teruggekomen! Eindelijk een beetje zon! Deauville - het Knokke-Zoute van Normandië - met zijn prachtige huizen uit de tijd van Coco Chanel, overjaarse playboys aan het stuur van een dikke Maserati, Ferrari, enz… winkels van Dior, Gucci, Armani. Zijn casino en zeer dure hotels, restaurants en terrasjes.  Best je nieuwe broek of truitje elders kopen of je ganse vakantiebudget is op.  Het strand wordt getypeerd door zijn veelkleurige parasols en strandzetels. De promenade langs het strand 'les planches' is beroemd voor de strandcabines die de namen dragen van de filmsterren die ooit Deauville bezocht hebben. Op de terugweg naar de camperplaats genieten we nog van de grandeur van deze plaats en mocht een terrasje doen niet ontbreken.
SONY DSC
SONY DSC
Dag 6
We rijden naar Lisieux, een bedevaartsoord. De basiliek is indrukwekkend en moet je echt gezien hebben. Pracht en praal alom, gebouwd in een periode met grote contrasten en waar de meeste mensen moesten ploeteren voor een droge korst brood.  Alles draait er om de Heilige Thérèse.  Overnachten doen we op de zeer rustige camperplaats in Beuvron-en-Auges. Er is geen elektriciteit en het servicestation staat 200 m verder.  Het dorpje staat bekend als één van de mooiste dorpjes van heel Frankrijk. Het heeft zijn historisch karakter goed kunnen behouden. Oorspronkelijk woonden er veel ambachtslieden. Vandaag is er nog altijd een groot ambacht centrum. Het dorp zelf is klein (één straat) maar gezellig. De cider is er overheerlijk!
SONY DSC
Dag 7
Vanuit Beuvron doen we de ciderroute.  Het is een bewegwijzerde route langs het mooie landschap. Je komt langs verschillende mooie dorpjes. Langs de route zijn er ongeveer 20 ciderboeren en producenten van Calvados. Je bent overal welkom. En ja, je mag proeven, maar je moet ook nog rijden.  Zorg dus voor een BOB aan boord! Onze voorraad was wel meteen aangevuld.

SONY DSC
Dag 8
Eindelijk hebben we warmer weer. Onze reis zetten we verder richting Caen. De bedoeling was om de binnenstad te bezoeken, doch we vonden er nergens plaats om onze motorhome te parkeren. De enige plaats waar motorhomes konden staat was in beslag genomen door de wekelijkse markt. We reden dan maar onmiddellijk door naar ‘Le Mémorial’, het herdenkingsmuseum in Caen.  Dit museum is volledig gewijd aan “slag van Normandië” op het einde van de tweede wereldoorlog. Hier spendeer je best een hele dag. Het museum is enorm, zowel binnen als buiten. 
SONY DSC
Naast de diverse voorstellingen binnen zijn er buiten diverse herdenkingsmonumenten en de ‘bunker’. De planten zijn typisch voor het land van het oorlogsmonument (bv. het Canadees monument is omgeven door esdoorns en andere typisch Canadese planten, bomen en bloemen). 
De volgende twee nachten verblijven we op een camping in Arromanches. Wanneer er geen camperplaats in de buurt is, kan je steeds terecht op een camping  van de gemeente (steeds netjes, praktisch en goedkoop). Reserveren is in het laagseizoen niet nodig. Er is altijd wel een plaatsje.
Dag 9
Vandaag en morgen staan de landingsstranden uit de tweede wereldoorlog op het programma.  Vandaag Gold Beach in Arromanches. Via de achterzijde van de camping stonden we op 5 minuten op het strand. Gans de maand juni, en zeker tijdens het herdenkingsweekend, is er heel veel volk (Britten, Amerikanen, Australiërs, enz.) en zijn er ook heel wat oude legervoertuigen te zien.  Om nog maar te zwijgen over de talrijke herdenkingsplechtigheden. Speciale sfeer!
In Arromanches werd een grote kunstmatige haven aan gelegd om de geallieerde troepen te kunnen bevoorraden. De overblijfselen zijn er nog altijd te zien. We bezoeken eveneens het ‘Musée du Débarquement’. Vanop de heuvel heb je een goed overzicht op de overblijfselen en kan je je inbeelden hoe groot deze haven was. Hierboven is ook een 360 graden bioscoop, waarin de geschiedenis van de Slag om Normandië op indrukwekkende wijze in beeld wordt gebracht. Wij gingen niet kijken.
Dag 10
Via Longues-Sur-Mer, waar we restanten zagen van de geschutsbatterijen en enkele bomkraters, gingen we naar Omaha Beach. In  Colleville-Sur-Mer bezochten we het ‘Normandy American Cimetary’. De Amerikaanse troepen leden op D-Day zeer zware verliezen op Omaha Beach, vandaar de trieste bijnaam Bloody Omaha. Op deze begraafplaats liggen 9386 Amerikaanse soldaten begraven!

Pointe-du Hoc was dan weer de landingsplaats van de 2e Rangers.
Deze naar voren stekende rotspunt had een strategische ligging langs de kust van Normandië. Aangezien de rots zo’n 30 meter boven zee uitsteekt moesten de Rangers langs touwen naar boven klimmen om daarna de kanonnen te kunnen
uitschakelen.

Ongelooflijk hoe iemand van achter zijn bureautje een plan opstelde, codenaam ‘Neptune’, en daarbij duizenden mannen en zelfs jongens de dood injoeg, en dit om enkel de kust te heroveren.

We rijden vervolgens van de kust weg, richting Bayeux. Opnieuw overnachten we er op een gemeentecamping. Er was nog één plaats waar met onze kabels (30m) toekwamen om netstroom af te nemen.
SONY DSC
SONY DSC
Dag 11
Vanop de camping stappen we naar het centrum van Bayeux.  De historische kern straalt een statige sfeer uit. De kathedraal Notre-Dame is zeker een bezoekje waard.  Het beroemde wandtapijt van Bayeux, ‘Le Tapisserie de Bayeux’ mag je natuurlijk niet missen! De lengte van het tapijt bedraagt 70 meter en het is 50 cm hoog en vertelt het verhaal van de slag om Hastings (in 1066) onder Willem de Veroveraar.  Het verhaal is ingedeeld in 58 stukken met commentaar in het Latijn. Omdat veel mensen niet konden lezen is het volledige verhaal begrijpbaar door de tekeningen. Opgelet: als je het tapijt wil zien hou er dan rekening mee dat het in 2020 mogelijks voor enkele jaren naar Engeland verhuist.
Dag 12
De gratis camperplaats in Saint-Lo wordt niks.  We staan nog niet goed stil of er staan zigeuners aan de mobilhome.  Ze zeggen wel vriendelijk goedendag maar… Wegwezen! Blijkt dat ze er hun vaste stek gemaakt hebben.  De helft van de parking werd door hun woonwagens ingenomen. Dan maar doorrijden naar het Camping-Car Park de Carentan. Deze camperplaats is enkel toegankelijk met pass’Etapes kaart!
In de jachthaven van Carentan vonden we een Amerikaanse landingsboot terug die effectief deelnam aan de landing in Normandië op D-Day. Het is de enige nog resterende in Europa! De LCVP (Landing Craft, Vehicle, Personnel of Higgins Boat genaamd) PA30-4.
Dag 13
Onder een stralende zon bezoeken we Sainte-Mère-Eglise. Om de invasie te ondersteunen werden er meer dan 15 000 Amerikaanse parachutisten gedropt. Eén Amerikaan bleef met zijn parachute aan de toren van de kerk hangen. Die arme parachutist hangt er nog steeds aan de kerktoren 12. Zoals duizenden toeristen voor ons bezochten we het Airborne museum. Utah Beach stond eveneens op onze afvinklijst. Alhoewel er op dit 5 km lange strand geen sporen van de oorlog meer terug te vinden zijn, is het zeker de moeite om aan te doen.

We overnachten op Camping-Car Park Utah Beach. Opnieuw met de pass’Etapes kaart. In het overzicht van de overnachtingsplaatsen en bij de tips geven we meer uitleg over deze kaart.
Op de camperplaats hadden we het gezelschap van een Guernsey koe en een ezel (weliswaar achter de afsluiting). De koe had niets liever dan dat je ze achter de oren krabde. Ze genoot zo hard dat ze fors tegen de draad leunde, waardoor deze het bijna begaf.
SONY DSC

E-mail: info@dmcamperreizen.be

Copyright © DMCamperreizen 2018. All right reserved

E-mail: info@dmcamperreizen.be

Copyright © DMCamperreizen 2018
All right reserved
Dag 14
We verlaten de landingsstranden en rijden noordwaarts. Volgende halte:
Saint-Vaast-la-Hougue, een gekende vissers- en jachthaven. Het is eveneens een badplaats dankzij een zacht en aangenaam klimaat.

We installeren ons op camping La Gallouette. Opgelet met de camper. De straatjes zijn zeer smal en maakt manoeuvreren moeilijk.

Het eiland Tahitou, gelegen ter hoogte van de haven is een uitstekende plaats om te wandelen maar wij verkozen om aan land een wandeling te maken naar de toren van la Hougue.  Er zijn in Saint-Vaast twee torens: van la Hougue en Tatihou. Zoals ik zei de toren van La Hougue staat op het land, de andere op het eilandje. Ze staan er zoals twee stenen wachters en werden gebouwd ter verdediging van de haven. Via het dorp vertrokken we richting toren. Het pad loopt verder langs de zee. Bijna aan de toren bereikten we de versterking van Vauban. Een verdedigingsslot, nu in privé bezit en niet toegankelijk voor het publiek. Wegens werken was het pad afgesloten. Zo konden we de toren niet bereiken en moesten noodgedwongen terugkeren. Je neemt best iets te drinken mee! Op de gehele wandeling kwamen we geen café of drankgelegenheid tegen, noch in het dorp, noch aan de versterking.
SONY DSC
Dag15
Terug op weg. Rustdag !!! In Barfleur zoeken we opnieuw de gemeentecamping op. Onze plaats - met zicht op zee! Na installatie gaan we lekker uitwaaien op de zeedijk. De kleine vissershaven Barfleur is gekend voor zijn mosselen. Uiteraard mochten die niet ontbreken op onze menu voor de middag. Ze waren klein maar héél lekker. Qua grote evenaren ze zeker de Zeeuwse mosselen, die we in Vlaanderen eten, niet. In Normandië worden ze klaargemaakt op Normandische wijze: met cider, room, met uien en groentjes (marinière). Of moules nature.

Dag 16
Vanaf het gemeentehuis van Barfleur rijden we met de bus naar Cherbourg. Viel eigenlijk een beetje tegen. We hadden er ons meer van voorgesteld. Mogelijks omdat het op dat ogenblik licht regende. Er zijn er wel diverse herdenkingsmonumenten en bezienswaardigheden.  Voor de shoppers: op maandag zijn de meeste winkels dicht (zoals overal in Frankrijk). Na de middag nemen opnieuw de bus terug naar Barfleur.
SONY DSC
Dag 17
We vervolgen onze rit langs de kust. We houden halt in Barneville-Carteret. Onder een stralende zon kuieren we langs het douanierspad. Een leuke wandeling bovenop de klippen. Teruggekomen aan de motorhome rijden we door naar Pirou.
We komen daar toe aan, je raadt het al …, de gemeentecamping Le Clos Marin. Vanop onze plaats zien we opnieuw de zee. Ditmaal zitten we aan de Atlantische oceaan. Voordien was het steeds het Kanaal! Bij een heldere hemel kan je het eiland Jersey zien. Wij zagen het eiland niet!

Dag 18
Pirou-Plage, warm maar een ganse dag mist. Het plaatsje zelf is niet groot maar ook hier ligt de camping pal aan het strand. Via het pad boven het strand wandelen we naar het dorp. Kochten een ijsje en keerden rustig terug naar de camping. Waar we een rustige avond hadden. De mist was intussen opgetrokken.
SONY DSC
Dag 19
Naar het zuidelijkste punt van onze Normandische reis: Le Mont-Saint-Michel.
Vanop grote afstand zie je hem al.  Toegekomen op parking P8 (voor motorhomes) installeren we ons. Je mag overnachten op de parking, je parkeerticket is geldig voor 24 uren. Er zijn wel geen voorzieningen.
Je kan te voet naar de Mont-Saint-Michel, en dit via de nieuwe dijk, doch wij namen aan de eerste parking gewoon een gratis pendelbus naar de historische site.  Via smalle, steile straatjes vol restaurants en souvenirwinkeltjes en enkele honderden trappen bezoek je het nog steeds bewoonde en beroemde klooster.  De abdijkerk is enorm en vanop de omwalling heb je een zeer mooi zicht op de omgeving.  Hoe hebben de monniken en arbeiders in die tijd en met die getijden al die rotsblokken en stenen van het vasteland naar dat eilandje gekregen? 
SONY DSC
SONY DSC
Dag 20
De laatste kustplaats die we aandoen is Granville. In Granville vinden we net nog een plaats op de camperplaats aan de oude stadskern.  Na een bezoek aan de resterende bunkers van de “Altlantic Wall” en “La Vieille Ville” (goede schoenen zijn nodig, ze hebben daar ook kasseien) gaan we via de nieuwe stadskern langs het casino en de dijk naar het museum van Christian Dior.  Enkele jaren geleden werd zijn geboortehuis volledig gerestaureerd.  Nu vind je er zijn haute couture collecties en die van zijn opvolgers. Je vindt er een serie schetsen van zijn ontwerpen en de Dior parfums. Je mag ze uitproberen, kopen ook uiteraard. Ee, voorbeeld: een flesje eau de toilette van 50cl kostte 110€. De beroemde rozentuin werd heraangelegd op basis van oude plannen en foto’s en is prachtig. Ook de rest van de tuin is de moeite waard.
Voldaan dronken we nog een glas op een terrasje, dit met zicht op de grandeur huizen ‘les hotels’, tweede verblijven van de rijken uit de zestiende en achttiende eeuw.
SONY DSC
SONY DSC
Dag 21
Terug naar het binnenland. In Villedieu-les-Poêles kunnen we op de parking in het centrum overnachten. Er zijn geen faciliteiten. Officieel zijn er vijf plaatsen. Deze waren ingenomen door gewone auto’s. We stonden er met twaalf motorhomes! Het stadje was (en is nog steeds) bekend voor zijn klokkenmakers (oa. Voor de Notre-Dame in Parijs en Big Ben in Londen), Zijn koperslagers (potten, pannen, borden, lamphouders) en kantwerkers.  Langs de hoofdstraat zie je overal smalle doorgangen die naar nog steeds bewoonde binnenkoertjes leiden.  Een bezoek aan de drie musea (het klokkenmuseum waar je de productie kan volgen (met een gids voor ons alleen!), het koper- en kantmuseum waar je het leven van de koperslagers en de kantwerksters – hun vrouwen en dochters - kan volgen en het meubelmuseum met schitterende en kunstige meubels uit Normandië, krijg je een kijk op het leven in die tijd. We bezochten de drie musea. Trouwens in Villedieu werden de eerste staaroperaties verricht. Vele vrouwen werden er blind door het kantwerken bij het povere licht van een kaars of een olielamp.
SONY DSC
Dag 22 - 23
Via kronkelende wegen rijden we richting Falaise. We genieten van het fraaie landschap ‘La Suisse Normande’ in en rond het dal van de Orne. We komen toe
In het kleine plaatsje Pont-d’Ouilly. Hier is een zeer mooie idyllische camperplaats met alle voorzieningen aan de rivier de Orne.  We vonden een plaatsje direct aan het water. Ideaal voor een paar dagen rust en wandelen. We vleien ons aan het water in onze zetel. Gezellig in de schaduw, onder een treurwilg. De eenden komen regelmatig kijken of er niets te eten valt. Samen met een andere Vlaming speelt Dirk een aantal spelletjes petanque tegen een paar Fransen. Ze lachten een beetje groen op het einde. Ze waren niet gewoon om te verliezen van buitenlanders. Bij het ontbijt de volgende morgen zitten de eenden op de eerste rij. Ze kwaakten vrolijk toe ze mochten mee-eten. Op zondagmiddag wandelen we naar het dorp. De zon brandt op onze schouders. Plots horen we typisch Franse muziek. Wij ontdekken er een dansfeest - Les Ginguettes – waar iedereen kan aan deelnemen. Een groot terras direct aan het water, met het typische orkest : accordeon, gitaar en drums. Een traditie die een enorme opmars kent in Frankrijk. Plezier verzekerd, al was het maar om onder het genot van een glas wijn de piekfijn uitgedoste, meestal oudere, Franse levensgenieters bezig te zien.
SONY DSC
SONY DSC
SONY DSC
SONY DSC
Dag 24
In Falaise parkeren we aan het geboortekasteel van Willem van Normandië (of Willem de Veroveraar). Tijdens het bezoek krijg je met de tablet in de hand een beeld hoe het kasteel(leven) vroeger was. We brengen ook een bezoek aan het nieuwe museum voor de burgerslachtoffers van de tweede wereldoorlog. Overal klinkt de populaire oorlogsmuziek (van Vera Lynn, enz.). Aan de hand van filmpjes, foto’s, brieven, kledij en huisraad wordt een beeld gegeven van de strijd om te overleven tijdens en na de oorlog.

Voor de nacht wijken we een beetje af van onze route en rijden naar Soumont-Saint-Quentin. We worden er verwelkomt door de vriendelijke boer. Zijn camperplaats (privé) is een oude mijnsite. Plaats zat. Er staat nog één andere motorhome.
SONY DSC
SONY DSC
SONY DSC
Dag 25
Camembert.  Bij het binnenrijden van het dorp vinden we de enige nog werkende boerderij die zelf nog Camembert op artisanale wijze bereidt met rauwe melk. En hij is zeer lekker!  De meeste camemberts komen uit coöperatieven of de fabriek.
Het dorp Camembert zelf: 1 straat, een 10-tal huizen, een museum en een groot verkooppunt.  In het mooie museum zie je hoe de camembert ontstond en uiteindelijk wereldberoemd werd.

Enkele kilometers verder rijden we de gemeentecamping van Vimoutiers op. Er is niemand aan het onthaal op woensdag! Je kiest gewoon je plaats. ’s Anderendaags  kan je dan afrekenen als je niet vroeg vertrekt. Voor 09.30u vertrek je zonder te kunnen betalen.

Na een kwartiertje wandelen vinden nog een camembertmuseum in het  centrum van Vimoutiers.  Op het eerste zicht een oud, wat vervallen huis.  Maar wat een sfeer en inzet.  Er is één gemeentebediende aan de kassa en al de rest gebeurt door vrijwilligers die met hart en ziel uitleggen hoe de kaas gemaakt wordt (vertrekkende van de kweek van de koeien tot het kleven van een etiket op het doosje), die kooklessen geven (uiteraard met camembert), hoe ze zelf opgroeiden met de kaas en de speciale machines, de dieren… Ook de mechanisering, de concurrentie en de vervalsingen komen aan bod.  En voor de prijs moet je het niet laten: 5,5€ voor de toegang met uitleg door een persoonlijke gids en een proeverij (4 stukjes kaas met brood en een glas cider of appelsap).  Opgelet: enkel Franstalige rondleidingen.
SONY DSC
SONY DSC
SONY DSC
Dag 26
Na een goede nachtrust rijden we naar huis.  En geloof mij, over de grens was het gedaan met de rust: file, slechte wegen, …
Overzicht overnachtingen
Camping Domaine de Renéville – Fécamp: 18,5€/nacht (elektriciteit en toeristenbelasting inbegrepen). Zeer mooie camping. Alle voorzieningen. Alle plaatsen hebben zicht op zee. Dit door de terrasvorming. Wel zeer steil. Mensen met mobiele beperking kunnen moeilijkheden ondervinden.

Camperplaats Bassin de l'Est – Honfleur: 240 plaatsen – 11€/nacht betalen aan automaat. Alle servicevoorzieningen. 120x stroom voorzien. Op wandelafstand van centrum. Is druk bezochte camperplaats en staat ook in laagseizoen vol!

Camperplaats Deauville: 8 plaatsen – gratis. Er staat vermeld dat er alle servicevoorzieningen zijn, doch servicestation is er niet meer (was uitgereden door voertuig en niet meer teruggeplaatst). Enkel 6x stroom voorzien.

Officiële camperplaats Parking de la Gare - Beuvron-en-Auge: 16 plaatsen – 6€ collectant (rond 18u). Anders kan je gaan betalen in dorp in de tabac-presse op 200m. Servicestation (munt 2€ - krijg je gratis bij overnachten) op 100m – geen stroomvoorziening.

Camping municipal Arromanches: 19,80€/nacht (elektriciteit en toeristenbelasting inbegrepen). Ruime plaatsen. Alle faciliteiten op camping. Ruime plaatsen. Rustig. Via de achterzijde is het maar 5 minuten wandelen naar stad en strand.

Camping municipal Des Bords de l’Aure – Bayeux: 17,80€/nacht (elektriciteit en toeristenbelasting inbegrepen). Ruime plaatsen. Alle faciliteiten op moderne camping. Ruime plaatsen. Camping ligt wel aan drukke baan. Bayeux is makkelijk te voet te bereiken, via een pad langs riviertje.

Camping-Car Park de Carentan: 9 plaatsen – 10,80€ automaat. Enkel toegankelijk met pass’Etapes kaart (dien je online op te laden en kan je ter plaatse aan automaat kopen indien je er nog geen hebt – 4€). Zeer mooie camperplaatsen. Alle servicevoorzieningen inbegrepen. Bij de tips vind je meer uitleg over de pass’Etapes. Ideale plaats als tussenstop. Rustige ligging.

Camping-Car Park Utah Beach - Sainte-Marie-du-Mont: 49 plaatsen – 10,80€ Pass’Etapes kaart. Alle servicevoorzieningen inbegrepen. Zeer rustige ligging.

Camping La Gallouette -Saint-Vaast-La-Hougue: 21,70€/nacht (elektriciteit en toeristenbelasting inbegrepen). Alle voorzieningen op camping. Aan de zee gelegen. Zeer vriendelijke uitbaters. Opgelet! Zeer smalle straatjes om camping te bereiken en te verlaten.

Camping municipal La Blanche Nef - Gatteville Le Phare (Barfleur): 18,20€/nacht (elektriciteit en toeristenbelasting inbegrepen). Alle voorzieningen. Camping is aan het Kanaal gelegen. Rustige omgeving. Vanop onze plaats hadden we zicht op zee. Uitbater is dikwijls op te sporen wanneer je hem nodig hebt.

Camping municipal Le Clos Marin - Pirou: 17,70€/nacht (elektriciteit en toeristenbelasting inbegrepen). Alle voorzieningen. Camping is onmiddellijk achter de duinen, aan de Atlantische oceaan gelegen.

parking Mont-Saint-Michel: Parking P8 is voorzien voor motorhomes – niet gekend hoeveel plaatsen, doch ruim voldoende. 17,80€ voor 24u. Er mag overnacht worden. Geen servicevoorzieningen.

Officiële camperplaats Granville: 20 plaatsen – 9€ aan betaalautomaat. Servicevoorzieningen: 3€ - geen stroom. Is onmiddellijk aan straat gelegen. In de ochtend is het er druk. Alle stadsdelen makkelijk te voet te bereiken.

Officiële camperplaats Parc de la Commanderie - Villedieu-les-Poêles:
Officieel zijn er 5 plaatsen voor motorhomes voorzien, doch het is een algemene parking en auto’s staan ook op die plaatsen. Wij stonden er zeker met 12 campers  – gratis. Geen servicevoorzieningen. Aan het centrum gelegen. Veel politiecontrole op de parking, tijdens de avond en nacht.

Camperpark Pont-d’Ouilly: 43 plaatsen – 10€ betaalautomaat. Zeer mooie plaatsen aan rivier de Orne. Alle servicevoorzieningen – water 2€

Officiële camperplaats Soumont-Saint-Quentin: 20 plaatsen – 10€ collectant. Op privéterrein van boerderij – zeer rustig. Alle servicevoorzieningen inbegrepen

Camping municipal La Campière - Vimoutiers: 13,50€/nacht (elektriciteit en toeristenbelasting inbegrepen). Zeer mooie, rustige camping.

E-mail: info@dmcamperreizen.be

Copyright © DMCamperreizen 2018.
All right reserved.
E-mail: info@dmcamperreizen.be

Copyright © DMCamperreizen 2018.
All right reserved.