België
Slovenië
Slovenië
Slovenië
02.06.2019 - Rondreis Slovenië
Dag 13
Na een laatste blik op de ‘Ossiachersee’ vervolgen we onze reis. We verlaten Karinthie (dit reisverslag vind je op de pagina Karinthië) en via de Karawankentunnel rijden we, erg benieuwd en een beetje opgewonden om wat we allemaal zullen zien (het is de eerste keer dat we dit land bezoeken), Slovenië binnen.

Tip: heb je nog geen tolticket voor Slovenië? In het laatste benzinestation van Karinthië, waar de wegen splitsen richting Oostenrijk, Italië en Slovenië, kan je dit aankopen tegen de officiële prijs. Het is hier dat wij onze sticker kochten.

Het zicht bij het verlaten van de tunnel was indrukwekkend. Een prachtig dal verscholen tussen de hoge toppen van het Karawankengebergte. Onze eerste halte: camping Bled aan het gelijk genaamde meer. We kunnen nog net een plaatsje bemachtigen en installeren ons voor de komende drie nachten.
Het idyllische meer van Bled is één van de belangrijkste toeristische attracties van Slovenië. De busladingen met Chinezen moet je er wel bijnemen. Ze zijn alom tegenwoordig bij elk bezoek dat je brengt.

We wandelden in de namiddag rond het meer. Het was ondertussen tropisch warm. Het is echt wondermooi.
Onderweg werden we met een traditionele pletnaboot naar het eilandje in het midden van het meer gebracht. Na het overbruggen van 99 trappen, kan je er het mooie kerkje van Maria-Hemelvaart bezoeken. De klokken luiden continu. Niet verwonderlijk. Het touw om deze in beweging te zetten hangt in het midden van het kerkje. Elke toerist, en het zijn er héél veel, wil een fotootje terwijl hij of zij de klokken luidt.
Met het zelfde bootje keren we terug naar de rand van het meer. We nestelen ons op een terras. Naast de grote aircoolers vinden we er een beetje verfrissing.
Tijd om één van de nationale lekkernijen te proeven. De Kremna rezina: een
custard cream cake, erg populair en naar het schijnt het best hier in de streek van Bled. Het is echt een zeer lekker gebak!
Dag 14
Vandaag staat de Vintgar kloof op het programma. In de omgeving zoeken we een parkeerplaats voor onze motorhome. Kleine bordjes verwijzen naar een braakliggend stuk grond, iets hogerop bij de kloof. De zeer vriendelijke parkeerwachter, die enkel Sloveens praat, legt ons met handen en voeten uit waar we een parkeerticket kunnen bemachtigen (we begrepen uiteindelijk dat dit bij zijn collega was, die aan de parking bij de ingang van de kloof stond). Om de kloof binnen te gaan moet je ook in het bezit zijn van een toegangsticket. Wij konden dit toevallig met korting kopen van een Nederlandse reisbegeleider die er in overschot had!
We vangen het indrukwekkende parcours aan. Via smalle paadjes en houten overbruggingen tussen de hoge rotsen, af en toe met de rug tegen de rotsen geplakt om terugkerende toeristen een doorgang te verlenen, bereiken we op het einde de Sum waterval. Die valt een beetje tegen. Hij is niet zo indrukwekkend als beschreven.

Bij terugkomst in Bled bleek dat er in het weekend roeiwedstrijden op het meer gehouden werden. Op de camping had zich naast ons de Hongaarse ploeg geïnstalleerd. Ze waren afkomstig van de unversiteit van Boedapest. Een 12tal tentjes, opgesteld rond een centrale shelter waaronder een lange tafel met banken geplaatst was.
Allemaal vriendelijke mensen, maar zeer luidruchtig tot in de late uurtjes. Niet dat ze bewust veel lawaai maakten. ’s Anderendaags waren ze al vanaf vijf uur in de weer en was slapen voor ons ook geen optie meer.
Dag 15
Opnieuw een prachtige dag. Ondanks het vroege uur, was het al een zeer aangename temperatuur. Het was nog tot acht uur wachten vooraleer de bakker zijn ronde deed op de camping.
De bedoeling was om vandaag het meer van Bohinj te bezoeken. En dit aan de westkant in het plaatsje Stara Fužina. Doch door plaatselijke wegwerkzaamheden kwamen we aan de andere kant van de brug terecht. Een brug waaronder het water van het meer in de rivier, de Sava Bohinjka, terecht komt. We konden aan de andere kant het kerkje zien doch konden het niet bereiken. We konden met de camper niet over de brug. Ter plaatse was er ook geen enkele parkeerplaats voor onze motorhome vrij. We bleven er maar vruchteloos toertjes maken. De kleine parking voor motorhomes was volledig ingenomen door personenauto’s.
We reden dan maar een paar kilometers verder, en via een zeer smalle opgaande weg bereikten we de parking vanaf waar je de wandeling naar de Savica waterval kunt aanvatten.
Een marteling voor niet geoefende kuiten. De route gaat steil naar boven. Na het overbruggen van 563 trappen bereik je de dubbele waterval. Deze erg mooie waterval van 78 meter hoog is krachtig en loopt in twee stromen naar beneden.  De waterval is tevens de bron van het meer van Bohinj. Je hebt er ook een zeer mooi zicht op de wijde omgeving. Na wat gerust te hebben in de schaduw van de aanwezige bomen, vatten we de tocht naar beneden aan. Opnieuw 563 trappen! Gelukkig is er beneden een restaurant met een groot terras. Na de nodige verfrissingen rijden we terug naar de camping.
Terug op de camping blijkt nogmaals, net zoals op de laatste camping in Karinthië, dat onze plaats ingenomen was door anderen. Opnieuw blijkt dat beheerders geen overzicht hebben over hun eigen registratiesysteem. Er rijdt gewoon iemand rond, ziet die een vrij plaatsje, dan plaats hij er een motorhome, tent of caravan op. Feit is dat de camping van Bled dagelijks volzet is.
Terug naar het onthaal om nog een goed te reclameren. Als compensatie krijgen we een premiumplaats toegewezen voor de prijs van een standaardplaats. Bijkomend voordeel was dat we ’s anderdaags niet om vijf uur gewekt werden door enthousiaste roeiers.

Tip! Wanneer onze plaats door iemand anders ingenomen is, krijgen we van de uitbaters van de campings telkens het zelfde te horen: Waarom plaats je geen stoelen of tafel wanneer je je plaats verlaat? Principieel doen we dat niet. Het is hun job om het overzicht van de ingenomen plaatsen te bewaren.
We hebben nu een plakkaat aangeschaft met daarop de vermelding gereserveerd in verschillende talen en we hebben er ook onze nummerplaat op aangebracht. Iedere keer dat we nu onze plaats verlaten op een camping zetten we dit bord in het midden van onze standplaats. Benieuwd hoelang het zal duren vooraleer ons bord zal verdwijnen!
Dag 16
Via een panoramische weg rijden we rond het Triglav National park naar het pittoreske Kranjska Gora – het belangrijkste wintersportcentrum van Slovenië. Het plaatsje is vlak bij de Italiaanse grens gelegen. Een zeer leuk, rustig dorpje, waar je in de winter over de koppen kan lopen, gelegen in een prachtig dal,  tussen de hoge toppen van het Triglav gebergte.

Een leuk weetje is dat de Triglavberg, met zijn 2864 meter de grootste berg van Slovenië, ook vermeld staat op het Sloveens wapenschild in de linkerbovenhoek van de Sloveense vlag.

We stoppen nog even aan de rand van het Triglav Nationaal Park, om even te wandelen aan het Jasna meer. Voor het meer staat een standbeeld van een Zlatorog. Een mythische steenbok met zijn gouden hoorns.

We vervolgen de panoramische weg, even de grens met Italië over, en verder via smalle wegen vol haarspeldbochten. We kruisen autocars en vrachtwagens, moeiteloos, maar met de nodige voorzichtigheid. Tot iets verderop een overjaarse buscamper, boven en langs de zijkanten volgeladen met surfplanken, er in slaagt om aan een rotvaart onze buitenspiegel te raken. De klap was enorm. We moeten nog iets verder rijden om een parkeerplaats te vinden. De Duitse buscamper besluit om terug te keren en stopt bij ons op de parkeerplaats. Gelukkig was onze spiegel niet stuk. Enkel de ingebouwde richtingaanwijzer was vernield. De spiegel van de tegenpartij was volledig aan flarden. We zagen dat zijn spiegel aan de andere kant van de camper ook zijn beste tijd gekend had. Hij hing samen met duct tape.
Na het invullen van het aanrijdingsformulier vervolgden wij onze weg. (Tegenpartij mocht echter niet verder rijden omdat hij langs bestuurderszijde geen buitenspiegel meer had. Zijn voertuig moest getakeld worden!)
We houden halt voor de nacht op een camperplaats in Bovec.
Dag 17
Door de schilderachtige Soca vallei, gelukkig langs iets bredere wegen, rijden we richting  Lipica. Voor de volgende paar nachten installeren we onze camper op de boerencamping Brajda in Sezana. Een kleinschalige camping met zéér vriendelijke eigenaars. Alvorens hij ons een rondleiding op zijn camping gaf, overhandigde hij een karaf zelfgemaakte wijn. Een belangrijk ritueel voor hem.

Tegen de middag bezoeken we in Lipica de 400 jaar oude stoeterij van de wereldberoemde Lipizaner paarden. Dit is de oudste stoeterij. De eerste paarden van de Spaanse rijschool in Wenen - Oostenrijk komen van deze stoeterij. Nu heeft Wenen zijn eigen stoeterij waar ze de paarden selecteren voor hun wereldberoemde rijschool. Zoals je wel weet worden de paarden met een zwarte of bruine kleur geboren. Pas na vier jaar beginnen ze hun kenmerkende witte schimmelvacht te krijgen. 
De paarden hebben in de stoeterij alle ruimte en leiden er een luxe leven. Zij bepalen het ritme van de dag. Vanuit hun prachtig ingerichte stallen vertrekken ze ’s morgens, helemaal zonder begeleiding, via een afgebakende weg, naar de weilanden. ’s Avonds keren ze ook zelfstandig terug.  Vergezeld van een Engelstalige gids verkennen we het domein. Het is een zeer interessante en leerrijke rondleiding.
Vele paarden worden er ook opgeleid. Reden is de exclusieve, adembenemende show! Deze show is de apotheose van het bezoek. Moet je absoluut zien.
Opgelet! De show is niet dagelijks. Dit wordt bewust gedaan om de paarden de nodige rustpauzes te gunnen.
02.06.2019 - Rondreis Slovenië
Dag 13
Na een laatste blik op de ‘Ossiachersee’ vervolgen we onze reis. We verlaten Karinthie (dit reisverslag vind je op de pagina Karinthië) en via de Karawankentunnel rijden we, erg benieuwd en een beetje opgewonden om wat we allemaal zullen zien (het is de eerste keer dat we dit land bezoeken), Slovenië binnen.

Tip: heb je nog geen tolticket voor Slovenië? In het laatste benzinestation van Karinthië, waar de wegen splitsen richting Oostenrijk, Italië en Slovenië, kan je dit aankopen tegen de officiële prijs. Het is hier dat wij onze sticker kochten.

Het zicht bij het verlaten van de tunnel was indrukwekkend. Een prachtig dal verscholen tussen de hoge toppen van het Karawankengebergte. Onze eerste halte: camping Bled aan het gelijk genaamde meer. We kunnen nog net een plaatsje bemachtigen en installeren ons voor de komende drie nachten.
Het idyllische meer van Bled is één van de belangrijkste toeristische attracties van Slovenië. De busladingen met Chinezen moet je er wel bijnemen. Ze zijn alom tegenwoordig bij elk bezoek dat je brengt.

We wandelden in de namiddag rond het meer. Het was ondertussen tropisch warm. Het is echt wondermooi.
Onderweg werden we met een traditionele pletnaboot naar het eilandje in het midden van het meer gebracht. Na het overbruggen van 99 trappen, kan je er het mooie kerkje van Maria-Hemelvaart bezoeken. De klokken luiden continu. Niet verwonderlijk. Het touw om deze in beweging te zetten hangt in het midden van het kerkje. Elke toerist, en het zijn er héél veel, wil een fotootje terwijl hij of zij de klokken luidt.
Met het zelfde bootje keren we terug naar de rand van het meer. We nestelen ons op een terras. Naast de grote aircoolers vinden we er een beetje verfrissing.
Tijd om één van de nationale lekkernijen te proeven. De Kremna rezina: een
custard cream cake, erg populair en naar het schijnt het best hier in de streek van Bled. Het is echt een zeer lekker gebak!
02.06.2019 - Rondreis Slovenië
Dag 13
Na een laatste blik op de ‘Ossiachersee’ vervolgen we onze reis. We verlaten Karinthie (dit reisverslag vind je op de pagina Karinthië) en via de Karawankentunnel rijden we, erg benieuwd en een beetje opgewonden om wat we allemaal zullen zien (het is de eerste keer dat we dit land bezoeken), Slovenië binnen.

Tip: heb je nog geen tolticket voor Slovenië? In het laatste benzinestation van Karinthië, waar de wegen splitsen richting Oostenrijk, Italië en Slovenië, kan je dit aankopen tegen de officiële prijs. Het is hier dat wij onze sticker kochten.

Het zicht bij het verlaten van de tunnel was indrukwekkend. Een prachtig dal verscholen tussen de hoge toppen van het Karawankengebergte. Onze eerste halte: camping Bled aan het gelijk genaamde meer. We kunnen nog net een plaatsje bemachtigen en installeren ons voor de komende drie nachten.
Het idyllische meer van Bled is één van de belangrijkste toeristische attracties van Slovenië. De busladingen met Chinezen moet je er wel bijnemen. Ze zijn alom tegenwoordig bij elk bezoek dat je brengt.

We wandelden in de namiddag rond het meer. Het was ondertussen tropisch warm. Het is echt wondermooi.
Onderweg werden we met een traditionele pletnaboot naar het eilandje in het midden van het meer gebracht. Na het overbruggen van 99 trappen, kan je er het mooie kerkje van Maria-Hemelvaart bezoeken. De klokken luiden continu. Niet verwonderlijk. Het touw om deze in beweging te zetten hangt in het midden van het kerkje. Elke toerist, en het zijn er héél veel, wil een fotootje terwijl hij of zij de klokken luidt.
Met het zelfde bootje keren we terug naar de rand van het meer. We nestelen ons op een terras. Naast de grote aircoolers vinden we er een beetje verfrissing.
Tijd om één van de nationale lekkernijen te proeven. De Kremna rezina: een
custard cream cake, erg populair en naar het schijnt het best hier in de streek van Bled. Het is echt een zeer lekker gebak!
Dag 14
Vandaag staat de Vintgar kloof op het programma. In de omgeving zoeken we een parkeerplaats voor onze motorhome. Kleine bordjes verwijzen naar een braakliggend stuk grond, iets hogerop bij de kloof. De zeer vriendelijke parkeerwachter, die enkel Sloveens praat, legt ons met handen en voeten uit waar we een parkeerticket kunnen bemachtigen (we begrepen uiteindelijk dat dit bij zijn collega was, die aan de parking bij de ingang van de kloof stond). Om de kloof binnen te gaan moet je ook in het bezit zijn van een toegangsticket. Wij konden dit toevallig met korting kopen van een Nederlandse reisbegeleider die er in overschot had!
We vangen het indrukwekkende parcours aan. Via smalle paadjes en houten overbruggingen tussen de hoge rotsen, af en toe met de rug tegen de rotsen geplakt om terugkerende toeristen een doorgang te verlenen, bereiken we op het einde de Sum waterval. Die valt een beetje tegen. Hij is niet zo indrukwekkend als beschreven.

Bij terugkomst in Bled bleek dat er in het weekend roeiwedstrijden op het meer gehouden werden. Op de camping had zich naast ons de Hongaarse ploeg geïnstalleerd. Ze waren afkomstig van de unversiteit van Boedapest. Een 12tal tentjes, opgesteld rond een centrale shelter waaronder een lange tafel met banken geplaatst was.
Allemaal vriendelijke mensen, maar zeer luidruchtig tot in de late uurtjes. Niet dat ze bewust veel lawaai maakten. ’s Anderendaags waren ze al vanaf vijf uur in de weer en was slapen voor ons ook geen optie meer.
13.04.2018 - Probeerweekend Lembeke
Na een eerdere aanvaring met onze afsluiting thuis (kon je lezen op de pagina “over ons”) rijden we op vrijdag 13/04/18 naar Lembeke - camping Malpertuus - op amper 20 km van thuis, kwestie van alles eens uit te proberen.  Een camping waar een buurman een residentiele caravan bezit. Buiten een koude douche (boiler niet echt geschikt voor een lange douche, zeker niet op ECO-stand) werkt alles prima.  Of toch niet, de schotelantenne werkt niet. 
Bleek later dat ze verkeerd was aangesloten door een werknemer van Dicar Geel. De antenne was rechtstreeks aangesloten op het zonnepaneel in plaats van aan het 12V circuit. Bij levering werkte de antenne gezien er veel zon was en het zonnepaneel zijn volledige vermogen afgaf. Uiteraard, wanneer er weinig zon was, was er geen vermogen genoeg om de antenne te doen werken. Doch niet getreurd. Wij hebben steeds een harde schijf met talloze films mee op onze vakanties.
Lembeke is een zeer mooie locatie voor wandelaars. De “Lembeekse bossen” zijn nationaal bekend.
Uiteraard hebben we de bossen verkend. Het was wel nodig om stevige wandelschoenen te dragen, aangezien het de voorbije weken goed geregend heeft.

In de namiddag werd Dirk ‘opgeëist’ door Rik (onze buurman) om een paar spelletjes petanque te spelen!
Na een zeer rustig weekend zonder verdere problemen met de toestellen van de motorhome, keerden we de volgende maandag terug huiswaarts.
Overzicht overnachtingen
Camping Malpertuus - Lembeke: 20,5€/nacht (elektriciteit 4€ inbegrepen). Alle voorzieningen voor motorhome. Leuke gezellige camping aan de rand van de bossen.
04.05.2018 - Eerste hulp bij kamperen - Pasar
Op vrijdag 04/05/18 vertrokken we vol goede moed voor een initiatieweekend voor beginnende kampeerders. Dit op Kompas Camping Nieuwpoort, en ingericht door Pasar.  We laadden de motorhome  zoals we op een 14 daagse reis zouden vertrekken. Met volle watertank en volle brandstoftank. Vooraleer we naar de camping rijden gaan we  toch eerst langs  bij een weegbrug. De openbare weegbrug in Aalter. Kostprijs 2€! Je raadt het nooit! Te zwaar geladen; 20 kg te veel! Volgende keer vertrekken met een 40-tal liter water i.p.v. een volle tank.  Dat scheelt ook weer 80 kg.  Hoe doe je het als je met 4 of 5 aan boord bent, fietsen en speelgoed in de garage en misschien een bak bier?
SONY DSC
Het weekend was hoe dan ook geslaagd.  Iedereen had een mooie plek, het was stralend weer.  De mensen van Pasar deelden met heel veel inzet en geduld hun kennis en ervaring.  Regelmatig werd voor eten en drinken, koffie en koekjes gezorgd.  Op tijd en stond werd er ook goed gelachen, al dan niet met een mop of een of andere stommiteit van de leden.
SONY DSC
Op zondagnamiddag wandelden we richting Nieuwpoort-bad. Aan de vismijn namen we de tram gezien het toch nog een eindje was tot op de dijk. Onder een stralende hemel liepen we langs de vele kraampjes! Het was braderie in Nieuwpoort. Vervolgens gingen we op de dijk uitwaaien.

Op 07/05/18 zat het weekend er op en  tuften we terug naar huis, met een lege vuilwatertank en een beetje vers water. Geen overgewicht meer!
Overzicht overnachtingen
Kompas Camping - Nieuwpoort: Wij kregen een speciale prijs voor een comfortplaats. Een standaard camperplaats 60 m² kost in het laagseizoen 19,5€/nacht (elektriciteit inbegrepen). Voor Pasarleden is er een korting van 4€. Alle voorzieningen voor motorhome aanwezig. Prachtige grote camping met verwarmde zwembaden. Rustig. Strand gemakkelijk bereikbaar per fiets.
SONY DSC
E-mail: info@dmcamperreizen.be

Copyright © DMCamperreizen 2018.
All right reserved.
’s Avonds genieten we nog na op de camping, en dit met het wijntje van de campinguitbater. Het duurde niet lang vooraleer de karaf leeg was. Het was nog lekker ook!
Dag 18
Vandaag zoeken we verkoeling. Dit doen we in de grotten van Postojna.
De Postojnska Jama of de grotten van Postojna zijn een van de bekendste en meeste bezochte bezienswaardigheden in Slovenië. Het grottenstelsel is dan ook het langste van Slovenië en is de op één na grootste druipsteengrot ter wereld!
We komen de grot binnen. Brr, wat een temperatuurverschil. Het is er 12°C. Natuurlijk hebben we een trui mee. Velen toeristen stonden te bibberen. Ze bezochten de grotten in T-shirt en op teensletsen! We stappen onmiddellijk in een treintje. Dit brengt ons door een gangenstelsel van drie kilometer verder in de grot. Vervolgens gaan we nog anderhalve kilometer verder door de grotten en imposante zalen, tot we terug bij het treintje aankomen dat ons terug naar de ingang van de grotten brengt.
Opvallend in Slovenië is wel dat ze hoge prijzen aanrekenen voor hun attracties. Ze weten dat ze massa’s toeristen aantrekken en daar profiteren ze van!
Dag 19
De temperaturen zijn ondertussen opgelopen tot boven de 30 graden. Wij rijden richting de kust van Slovenië. Hopelijk vinden we daar wat koelte. We installeren onze motorhome op een prachtige locatie in de jachthaven van Portoroz. Onze eerste stop aan de Adriatische zee. Portoroz wordt ook wel het Saint-Tropez van Slovenië genoemd.
We stonden op twee meter van de zee met zicht op de volledige inham. Een kleine domper op de vreugde was de prijs! Zéér duur. We betaalden 46€ voor 1 nacht!
Maar niet getreurd. We kuierden langs het strand, waar elke vierkante meter was ingenomen door bradende Slovenen.
Het stadje zelf is eigenlijk niet meer dan één brede laan, die de winkelstraat is. Met langs de ene zijde het strand en langs de andere zijde de residentiele wijken met zeer grote vakantiewoningen en hotels, allen opgetrokken in Italiaanse stijl.
Dag 20
Koper, de tweede kuststad waar we verblijven, daarentegen is een heel gezellig oud stadje met vele leuke kleine restaurantjes waar we heel goed gegeten hebben. Ga zeker langs bij het toeristenbureau om een stadsplan te halen, en bezoek, zoals wij deden, het historische centrum en de Sint Nazarethkathedraal. Dwalend door de smalle winkelstraatjes ontdekten we de vele kleine eethuisjes waar ze zeer lekkere, lokale gerechten serveren. Voor zeer weinig geld krijg je er zeer ruime porties.
De haven is ook een bezoekje waard. De imposante kranen domineren er de skyline. 
Dag 21 – 22 - 23
De bedoeling was om het oude stadje Izola aan te doen. Tijdens het parkeren was het weer echter omgeslagen. Het was nog steeds warm, maar het regende. Het regende hard! Aangezien er nog hondenweer werd voorspeld, besloten we om onze rondreis verder te zetten richting Ljubljana, de hoofdstad van Slovenië.
Onderweg werd het zo donker als de nacht. De hemelsluizen gingen volledig open. Donder en bliksem bleven niet achterwege. Bij aankomst in het Ljubljana resort, ons verblijf voor de komende nachten, klaarde de lucht op en kwam de zon opnieuw tevoorschijn.
Tijd om de stad te bezoeken. Ljubljana mocht uiteraard niet op ons programma ontbreken. Met de bus, die we net buiten de camping konden nemen, reden we tot in het centrum van de hoofdstad.
Meer over dit openbaar vervoer vind je bij het overzicht van de overnachtingen.
Ook de volgende twee dagen zullen we in Ljubljana doorbrengen. Het oude centrum en de vele bezienswaardigheden nodigen uit voor een meerdaags bezoek.
We begeven ons tussen de vele toeristen. Ondanks de massa heerst er een gezellige drukte. De belangrijkste pleinen waar we voorbijgaan zijn het Prešerenplein, Vodnikplein, Congresplein en het Plein van de republiek.
Aan ’de Drie bruggen’ is het extra druk. Verderop over de rivier de Ljubljanica vind je de drakenbrug.
Onmiddellijk in de buurt hiervan brengen we een bezoekje aan de prachtige barokke Sint-Nikolaaskathedraal met een zeer mooie bronzen hoofdingang.
De laatste dag van ons verblijf in de stad gaan we naar het ‘Ljubljanski Grad’. Het kasteel van Ljubljana dat hoog boven de stad torent.
Je kan er uiteraard voor kiezen om via het pad omhoog te gaan, maar wij kozen om met de ‘funicular’, een soort van schuine lift, naar de top van de heuvel te gaan. Het is een kabelspoorweg, met grote glazen cabine, die over een steile schuine baan op de rots loopt. Dankzij de grote ramen van de cabine heb je tijdens de rit omhoog een mooi panoramisch uitzicht over heel Ljubljana. Net zoals je bovenop de beboste, steile heuvel hebt.
Het kasteel is als museum te bezichtigen.
Naast dit museum zijn er tal van andere museums die je kan bezichtigen in Ljubljana. Het grootste museum van het land is het Nationaal museum waar je o.a. archeologische & cultuurhistorische verzamelingen kan bewonderen. Het architectuurmuseum , Tivoli galerij & het Stedelijk museum zijn andere bekendere museums.
Algemene indruk Slovenië

We waren zeer aangenaam verrast tijdens onze rondrit. Het is echt een aanrader om Slovenië te bezoeken. Wanneer je je buiten de grote toeristische centra (waar de prijzen zeer snel stijgen!) begeeft is alles nog goedkoop. Buurtwinkels zijn nog uitzonderlijk, maar in een plaatselijke supermarkt vind je alles terug.
De Slovenen zijn sympathieke mensen die goed Engels spreken en je met de glimlach helpen.
De traditionele gerechten, die aan zeer democratische prijzen geserveerd worden in de talrijke restaurantjes, zijn zeer lekker, boordevol seizoens- en vergeten groenten. De typische desserts en gebak zijn overheerlijk.
Slovenië is niet zo groot (een 5000 km² groter dan Vlaanderen. Wat betekent dat de meeste bezienswaardigheden niet zo ver van elkaar liggen.
Het Oosten en het zuiden van het land zijn nog niet zo toeristisch, wat betekent dat het er heerlijk rustig is. De bevolking nog authentiek is, met zeer veel Slavische en Hongaarse invloeden. De meesten kweken nog hun eigen groenten, in kleine tuintjes, netjes afgeschermd met bloemen en struiken; of in één de talrijke volkstuintjes.
Het is een zeer groen land. 58% van het land is bos! Een paradijs voor wie op zoek is naar rust en stilte in ’t midden van échte natuur.
Zelf hebben we de bossen van het zuiden en Kozjanski regionaal park in het zuidoosten niet bezocht. Op het ogenblik van ons verblijf in Slovenië liepen de temperaturen er op tot boven de 38 graden! Plus dat je voor dit gedeelte ruim twee weken kan reserveren.
Slovenië heeft echt ons hart gestolen. Een land om zeker terug te keren.
Dag 24
Vandaag 25 juni is het Nationale feestdag in Slovenië. We kamperen in Ptuj aan de Drava rivier. Het is de oudste stad van Slovenië en wordt omschreven als de mooiste.
We wandelen langs de rivier, steken de brug over en gaan zo het stadje binnen. Gezien de Nationale feestdag verwachtten we er veel volk. Maar … het tegendeel is waar. Niemand te zien. Geen kat op straat!
We kuieren langs smalle kasseistraatjes door het toch wel mooie stadje. Het oude stadhuis en de Georgiuskerk. Centraal zijn er prachtige middeleeuwse en barokke gebouwen gelegen.  Het geeft wel een vreemd gevoel. Alle winkels, cafe’s, restaurants en openbare gebouwen zijn gesloten. Toeristen waren er ook niet. Een tiental in totaal.
We lopen dan verder en via een oplopende straat en komen zo aan het kasteel dat hoog boven de stad torent. Hier is wel volk te zien. Blijkbaar zijn alle bezoekers van de stad hier samengekomen.
Voor 6€ bezoek je het gehele kasteel, plus vijf tentoonstellingen. Er is onder meer een tentoonstelling  met de beroemde carnavalsmaskers.
Ptuj is de carnaval hoofdstad van Slovenië. Hier heet het carnaval 'Kurentovanje' en jaarlijks bezoeken zo’n 100.000 mensen het feest. Carnaval draait hier om de indrukwekkend uitgedoste kurents (tradioneel uitgedoste personages). De kurents lopen in kostuums met maskers die beren, kippen, duivels, oude mensen en feeën voorstellen. Er zit vele uren werk in het maken van een kostuum. De kurent die al zeker sinds 1880 bestaat is een duivel die de winter verjaagt.

Het was opnieuw bloedheet. Gelukkig was er op het binnenplein van het kasteel een groot terras open. In de schaduw van de grote parasols was het gezellig nagenieten met een lokaal biertje in de hand.
Dag 25
De laatste halte van onze rondreis: Maribor.
Een oude en mooie stadskern, met daarrond hoogbouw, hoogbouw en hoogbouw. Typisch voor Slavische steden. Het is gezellig rondneuzen in het autovrije centrum. Opvallend, er is nog veel groen in het centrum van de stad. Uiteraard vinden we opnieuw een leuk restaurant waar ze hoofdzakelijk Italiaanse gerechten serveren.
De ober die onze bestelling opnam hoorde dat we buitenlanders waren en vroeg vanwaar we afkomstig zijn. Toen hij hoorde dat we Belgen waren verschoot hij en zei: “ Oei, ik vrees dat we niet zo’n goed bier hebben zoals jullie … Maar mag ik toch een lokaal bier voorstellen?”. Geamuseerd bestelde ik uiteraard het lokale bier van Maribor: ‘Pivovarna Maribor’. Het is een ongefilterde pils. Zéér lekker! Achteraf kwam hij vragen of het toch ook een goed biertje was. Ik kon niet anders dan hem een complimentje te geven.
Als afsluiter liepen we rond in de oude havenwijk. Daar kan je in de watertoren, de ‘Vodni Stolp’ de betere Sloveense wijnen proeven. De streek rondom de stad is gekend voor zijn wijnbouw.
Dag 26
Het is tijd om de terugreis aan te vangen. Net zoals tijdens de heenreis zullen we het langzaamaan doen, en met twee tussenstops huiswaarts keren.
In de namiddag stoppen we voor de nacht op een mooi gelegen camperplaats aan de rivier in Leit-im-Winkel.

Dag 27
Via de ‘Deutsche Alpenstrasse’ komen we in het landelijke dorpje Rothenbuch.
De rustig gelegen camperplaats was voor ons alleen. Geen andere campers te bespeuren. Het enige gezelschap waren de talrijke agressieve vliegen. Zes keer werd ik gebeten!

Dag 28
Na een frisse nacht (de eerste van onze gehele reis) rijden we naar huis. Onderweg blikken we terug op onze toch zeer geslaagde rondreis. We leerden tevens een uitzonderlijk land – zijnde Slovenie – kennen! Zeker bezoeken, voor de massa het land overspoelt.
Overzicht overnachtingen
In Slovenië hebben we ook hoofdzakelijk op campings overnacht. Het aanbod van camperplaatsen met voorzieningen is er, met uitzondering van de kust, niet zo groot. We maakten ook hier geen enkele reservatie! In de zomermaanden is het meestal niet mogelijk om voor enkele dagen te reserveren en krijg je de melding volzet. Beste is om steeds naar de camping te rijden en te vragen of ze nog een plaatsje vrij hebben. Ze hebben meestal nog reserve plaatsen!

Camping Bled - Kidričeva 10 c 4260 Bled – alle voorzieningen – ruime plaatsen - acsi 20€/nacht – wij betaalden voor drie nachten 60€ + 18.78€ TB! - onmiddellijk aan het meer van Bled gelegen. Zeer mooie locatie. Doordat het één van de drukste toeristische locaties is, is de camping dagelijks volzet. Best kan je tegen de middag toekomen.

Officiële camperplaats - Alpski turistični center - Dvor 43  Bovec  - officieel zijn er maar 12 (zeer smalle) plaatsen, doch de rest van de parking wordt ook ingenomen om te overnachten – 20€/nacht – alle voorzieningen – betalen in de kantine

Boerencamping Brajda - Štorje 5 Sežana – kleinschalig 20 plaatsen - 16€/nacht – alle voorzieningen – zeer vriendelijke eigenaars, bij aankomst word je verwelkomd door de eigenaar en ontvang je eerst een karaf wijn, daarna volgen de formaliteiten, wij betaalden 46€ voor 2 nachten, TB inbegrepen. ’s Avonds komt de uitbater langs om eventuele bestelling voor broodjes, koeken of brood op te nemen - Zeer mooie, lieftallige camping. De aanpalende weg is ’s morgens wel zeer druk

Officiële camperplaats - Marina Portorož aan jachthaven - Cesta solinarjev 8 6320 Portorož – 60 plaatsen - alle voorzieningen – je kan gebruik maken van de douches van de jachthaven, doch deze zijn op 500m  van de camperplaats gelegen – zéér dure camperplaats, doch op sublieme, idyllische locatie, onmiddellijk aan de adriatische zee – 44€ per nacht TB inbegrepen

Officiële camperplaats - Ljubljanska cesta 13 Koper – 39 ruime plaatsen - 10€/24u - alle voorzieningen, inclusief douches – zéér veel lawaai van naastgelegen autosnelweg!

Camping Ljubljana resort - Dunajska cesta 270, 1000 Ljubljana – acsi 20€/nacht – alle voorzieningen – mooie rustige camping - er is aan de camping een zeer goede  busverbinding naar het centrum van Ljubljana (om de 10 min) betaling gebeurt met vooraf geladen kaart – voor 3 nachten betaalden we 83,65€ met inbegrip van TB en onze buskaart voor 2x4 ritten (2 pers) die je kon kopen en laden op de camping

Camping Ptuj – Pot v Toplice 9 Ptuj – acsi 20€/nacht + 4,5€ TB – alle voorzieningen – rustige camping met ruime afgebakende plaatsen

Camping Center Kekec – Pohorska Ulica 35c Maribor – acsi 20€/nacht + 3€ TB – zeer gezellige leuke camping – niet groot – alle voorzieningen – zeer vriendelijke uitbaters

E-mail: info@dmcamperreizen.be

Copyright © DMCamperreizen 2018.
All right reserved.
Dag 14
Vandaag staat de Vintgar kloof op het programma. In de omgeving zoeken we een parkeerplaats voor onze motorhome. Kleine bordjes verwijzen naar een braakliggend stuk grond, iets hogerop bij de kloof. De zeer vriendelijke parkeerwachter, die enkel Sloveens praat, legt ons met handen en voeten uit waar we een parkeerticket kunnen bemachtigen (we begrepen uiteindelijk dat dit bij zijn collega was, die aan de parking bij de ingang van de kloof stond). Om de kloof binnen te gaan moet je ook in het bezit zijn van een toegangsticket. Wij konden dit toevallig met korting kopen van een Nederlandse reisbegeleider die er in overschot had!
We vangen het indrukwekkende parcours aan. Via smalle paadjes en houten overbruggingen tussen de hoge rotsen, af en toe met de rug tegen de rotsen geplakt om terugkerende toeristen een doorgang te verlenen, bereiken we op het einde de Sum waterval. Die valt een beetje tegen. Hij is niet zo indrukwekkend als beschreven.

Bij terugkomst in Bled bleek dat er in het weekend roeiwedstrijden op het meer gehouden werden. Op de camping had zich naast ons de Hongaarse ploeg geïnstalleerd. Ze waren afkomstig van de unversiteit van Boedapest. Een 12tal tentjes, opgesteld rond een centrale shelter waaronder een lange tafel met banken geplaatst was.
Allemaal vriendelijke mensen, maar zeer luidruchtig tot in de late uurtjes. Niet dat ze bewust veel lawaai maakten. ’s Anderendaags waren ze al vanaf vijf uur in de weer en was slapen voor ons ook geen optie meer.
Dag 15
Opnieuw een prachtige dag. Ondanks het vroege uur, was het al een zeer aangename temperatuur. Het was nog tot acht uur wachten vooraleer de bakker zijn ronde deed op de camping.
De bedoeling was om vandaag het meer van Bohinj te bezoeken. En dit aan de westkant in het plaatsje Stara Fužina. Doch door plaatselijke wegwerkzaamheden kwamen we aan de andere kant van de brug terecht. Een brug waaronder het water van het meer in de rivier, de Sava Bohinjka, terecht komt. We konden aan de andere kant het kerkje zien doch konden het niet bereiken. We konden met de camper niet over de brug. Ter plaatse was er ook geen enkele parkeerplaats voor onze motorhome vrij. We bleven er maar vruchteloos toertjes maken. De kleine parking voor motorhomes was volledig ingenomen door personenauto’s.
We reden dan maar een paar kilometers verder, en via een zeer smalle opgaande weg bereikten we de parking vanaf waar je de wandeling naar de Savica waterval kunt aanvatten.
Een marteling voor niet geoefende kuiten. De route gaat steil naar boven. Na het overbruggen van 563 trappen bereik je de dubbele waterval. Deze erg mooie waterval van 78 meter hoog is krachtig en loopt in twee stromen naar beneden.  De waterval is tevens de bron van het meer van Bohinj. Je hebt er ook een zeer mooi zicht op de wijde omgeving. Na wat gerust te hebben in de schaduw van de aanwezige bomen, vatten we de tocht naar beneden aan. Opnieuw 563 trappen! Gelukkig is er beneden een restaurant met een groot terras. Na de nodige verfrissingen rijden we terug naar de camping.
Terug op de camping blijkt nogmaals, net zoals op de laatste camping in Karinthië, dat onze plaats ingenomen was door anderen. Opnieuw blijkt dat beheerders geen overzicht hebben over hun eigen registratiesysteem. Er rijdt gewoon iemand rond, ziet die een vrij plaatsje, dan plaats hij er een motorhome, tent of caravan op. Feit is dat de camping van Bled dagelijks volzet is.
Terug naar het onthaal om nog een goed te reclameren. Als compensatie krijgen we een premiumplaats toegewezen voor de prijs van een standaardplaats. Bijkomend voordeel was dat we ’s anderdaags niet om vijf uur gewekt werden door enthousiaste roeiers.

Tip! Wanneer onze plaats door iemand anders ingenomen is, krijgen we van de uitbaters van de campings telkens het zelfde te horen: Waarom plaats je geen stoelen of tafel wanneer je je plaats verlaat? Principieel doen we dat niet. Het is hun job om het overzicht van de ingenomen plaatsen te bewaren.
We hebben nu een plakkaat aangeschaft met daarop de vermelding gereserveerd in verschillende talen en we hebben er ook onze nummerplaat op aangebracht. Iedere keer dat we nu onze plaats verlaten op een camping zetten we dit bord in het midden van onze standplaats. Benieuwd hoelang het zal duren vooraleer ons bord zal verdwijnen!
Dag 16
Via een panoramische weg rijden we rond het Triglav National park naar het pittoreske Kranjska Gora – het belangrijkste wintersportcentrum van Slovenië. Het plaatsje is vlak bij de Italiaanse grens gelegen. Een zeer leuk, rustig dorpje, waar je in de winter over de koppen kan lopen, gelegen in een prachtig dal,  tussen de hoge toppen van het Triglav gebergte.

Een leuk weetje is dat de Triglavberg, met zijn 2864 meter de grootste berg van Slovenië, ook vermeld staat op het Sloveens wapenschild in de linkerbovenhoek van de Sloveense vlag.

We stoppen nog even aan de rand van het Triglav Nationaal Park, om even te wandelen aan het Jasna meer. Voor het meer staat een standbeeld van een Zlatorog. Een mythische steenbok met zijn gouden hoorns.

We vervolgen de panoramische weg, even de grens met Italië over, en verder via smalle wegen vol haarspeldbochten. We kruisen autocars en vrachtwagens, moeiteloos, maar met de nodige voorzichtigheid. Tot iets verderop een overjaarse buscamper, boven en langs de zijkanten volgeladen met surfplanken, er in slaagt om aan een rotvaart onze buitenspiegel te raken. De klap was enorm. We moeten nog iets verder rijden om een parkeerplaats te vinden. De Duitse buscamper besluit om terug te keren en stopt bij ons op de parkeerplaats. Gelukkig was onze spiegel niet stuk. Enkel de ingebouwde richtingaanwijzer was vernield. De spiegel van de tegenpartij was volledig aan flarden. We zagen dat zijn spiegel aan de andere kant van de camper ook zijn beste tijd gekend had. Hij hing samen met duct tape.
Na het invullen van het aanrijdingsformulier vervolgden wij onze weg. (Tegenpartij mocht echter niet verder rijden omdat hij langs bestuurderszijde geen buitenspiegel meer had. Zijn voertuig moest getakeld worden!)
We houden halt voor de nacht op een camperplaats in Bovec.
Dag 17
Door de schilderachtige Soca vallei, gelukkig langs iets bredere wegen, rijden we richting  Lipica. Voor de volgende paar nachten installeren we onze camper op de boerencamping Brajda in Sezana. Een kleinschalige camping met zéér vriendelijke eigenaars. Alvorens hij ons een rondleiding op zijn camping gaf, overhandigde hij een karaf zelfgemaakte wijn. Een belangrijk ritueel voor hem.

Tegen de middag bezoeken we in Lipica de 400 jaar oude stoeterij van de wereldberoemde Lipizaner paarden. Dit is de oudste stoeterij. De eerste paarden van de Spaanse rijschool in Wenen - Oostenrijk komen van deze stoeterij. Nu heeft Wenen zijn eigen stoeterij waar ze de paarden selecteren voor hun wereldberoemde rijschool. Zoals je wel weet worden de paarden met een zwarte of bruine kleur geboren. Pas na vier jaar beginnen ze hun kenmerkende witte schimmelvacht te krijgen. 
De paarden hebben in de stoeterij alle ruimte en leiden er een luxe leven. Zij bepalen het ritme van de dag. Vanuit hun prachtig ingerichte stallen vertrekken ze ’s morgens, helemaal zonder begeleiding, via een afgebakende weg, naar de weilanden. ’s Avonds keren ze ook zelfstandig terug.  Vergezeld van een Engelstalige gids verkennen we het domein. Het is een zeer interessante en leerrijke rondleiding.
Vele paarden worden er ook opgeleid. Reden is de exclusieve, adembenemende show! Deze show is de apotheose van het bezoek. Moet je absoluut zien.
Opgelet! De show is niet dagelijks. Dit wordt bewust gedaan om de paarden de nodige rustpauzes te gunnen.
’s Avonds genieten we nog na op de camping, en dit met het wijntje van de campinguitbater. Het duurde niet lang vooraleer de karaf leeg was. Het was nog lekker ook!
Dag 18
Vandaag zoeken we verkoeling. Dit doen we in de grotten van Postojna.
De Postojnska Jama of de grotten van Postojna zijn een van de bekendste en meeste bezochte bezienswaardigheden in Slovenië. Het grottenstelsel is dan ook het langste van Slovenië en is de op één na grootste druipsteengrot ter wereld!
We komen de grot binnen. Brr, wat een temperatuurverschil. Het is er 12°C. Natuurlijk hebben we een trui mee. Velen toeristen stonden te bibberen. Ze bezochten de grotten in T-shirt en op teensletsen! We stappen onmiddellijk in een treintje. Dit brengt ons door een gangenstelsel van drie kilometer verder in de grot. Vervolgens gaan we nog anderhalve kilometer verder door de grotten en imposante zalen, tot we terug bij het treintje aankomen dat ons terug naar de ingang van de grotten brengt.
Opvallend in Slovenië is wel dat ze hoge prijzen aanrekenen voor hun attracties. Ze weten dat ze massa’s toeristen aantrekken en daar profiteren ze van!
Dag 19
De temperaturen zijn ondertussen opgelopen tot boven de 30 graden. Wij rijden richting de kust van Slovenië. Hopelijk vinden we daar wat koelte. We installeren onze motorhome op een prachtige locatie in de jachthaven van Portoroz. Onze eerste stop aan de Adriatische zee. Portoroz wordt ook wel het Saint-Tropez van Slovenië genoemd.
We stonden op twee meter van de zee met zicht op de volledige inham. Een kleine domper op de vreugde was de prijs! Zéér duur. We betaalden 46€ voor 1 nacht!
Maar niet getreurd. We kuierden langs het strand, waar elke vierkante meter was ingenomen door bradende Slovenen.
Het stadje zelf is eigenlijk niet meer dan één brede laan, die de winkelstraat is. Met langs de ene zijde het strand en langs de andere zijde de residentiele wijken met zeer grote vakantiewoningen en hotels, allen opgetrokken in Italiaanse stijl.
Dag 20
Koper, de tweede kuststad waar we verblijven, daarentegen is een heel gezellig oud stadje met vele leuke kleine restaurantjes waar we heel goed gegeten hebben. Ga zeker langs bij het toeristenbureau om een stadsplan te halen, en bezoek, zoals wij deden, het historische centrum en de Sint Nazarethkathedraal. Dwalend door de smalle winkelstraatjes ontdekten we de vele kleine eethuisjes waar ze zeer lekkere, lokale gerechten serveren. Voor zeer weinig geld krijg je er zeer ruime porties.
De haven is ook een bezoekje waard. De imposante kranen domineren er de skyline. 
Dag 21 – 22 - 23
De bedoeling was om het oude stadje Izola aan te doen. Tijdens het parkeren was het weer echter omgeslagen. Het was nog steeds warm, maar het regende. Het regende hard! Aangezien er nog hondenweer werd voorspeld, besloten we om onze rondreis verder te zetten richting Ljubljana, de hoofdstad van Slovenië.
Onderweg werd het zo donker als de nacht. De hemelsluizen gingen volledig open. Donder en bliksem bleven niet achterwege. Bij aankomst in het Ljubljana resort, ons verblijf voor de komende nachten, klaarde de lucht op en kwam de zon opnieuw tevoorschijn.
Tijd om de stad te bezoeken. Ljubljana mocht uiteraard niet op ons programma ontbreken. Met de bus, die we net buiten de camping konden nemen, reden we tot in het centrum van de hoofdstad.
Meer over dit openbaar vervoer vind je bij het overzicht van de overnachtingen.
Ook de volgende twee dagen zullen we in Ljubljana doorbrengen. Het oude centrum en de vele bezienswaardigheden nodigen uit voor een meerdaags bezoek.
We begeven ons tussen de vele toeristen. Ondanks de massa heerst er een gezellige drukte. De belangrijkste pleinen waar we voorbijgaan zijn het Prešerenplein, Vodnikplein, Congresplein en het Plein van de republiek.
Aan ’de Drie bruggen’ is het extra druk. Verderop over de rivier de Ljubljanica vind je de drakenbrug.
Onmiddellijk in de buurt hiervan brengen we een bezoekje aan de prachtige barokke Sint-Nikolaaskathedraal met een zeer mooie bronzen hoofdingang.
De laatste dag van ons verblijf in de stad gaan we naar het ‘Ljubljanski Grad’. Het kasteel van Ljubljana dat hoog boven de stad torent.
Je kan er uiteraard voor kiezen om via het pad omhoog te gaan, maar wij kozen om met de ‘funicular’, een soort van schuine lift, naar de top van de heuvel te gaan. Het is een kabelspoorweg, met grote glazen cabine, die over een steile schuine baan op de rots loopt. Dankzij de grote ramen van de cabine heb je tijdens de rit omhoog een mooi panoramisch uitzicht over heel Ljubljana. Net zoals je bovenop de beboste, steile heuvel hebt.
Het kasteel is als museum te bezichtigen.
Naast dit museum zijn er tal van andere museums die je kan bezichtigen in Ljubljana. Het grootste museum van het land is het Nationaal museum waar je o.a. archeologische & cultuurhistorische verzamelingen kan bewonderen. Het architectuurmuseum , Tivoli galerij & het Stedelijk museum zijn andere bekendere museums.
Algemene indruk Slovenië

We waren zeer aangenaam verrast tijdens onze rondrit. Het is echt een aanrader om Slovenië te bezoeken. Wanneer je je buiten de grote toeristische centra (waar de prijzen zeer snel stijgen!) begeeft is alles nog goedkoop. Buurtwinkels zijn nog uitzonderlijk, maar in een plaatselijke supermarkt vind je alles terug.
De Slovenen zijn sympathieke mensen die goed Engels spreken en je met de glimlach helpen.
De traditionele gerechten, die aan zeer democratische prijzen geserveerd worden in de talrijke restaurantjes, zijn zeer lekker, boordevol seizoens- en vergeten groenten. De typische desserts en gebak zijn overheerlijk.
Slovenië is niet zo groot (een 5000 km² groter dan Vlaanderen. Wat betekent dat de meeste bezienswaardigheden niet zo ver van elkaar liggen.
Het Oosten en het zuiden van het land zijn nog niet zo toeristisch, wat betekent dat het er heerlijk rustig is. De bevolking nog authentiek is, met zeer veel Slavische en Hongaarse invloeden. De meesten kweken nog hun eigen groenten, in kleine tuintjes, netjes afgeschermd met bloemen en struiken; of in één de talrijke volkstuintjes.
Het is een zeer groen land. 58% van het land is bos! Een paradijs voor wie op zoek is naar rust en stilte in ’t midden van échte natuur.
Zelf hebben we de bossen van het zuiden en Kozjanski regionaal park in het zuidoosten niet bezocht. Op het ogenblik van ons verblijf in Slovenië liepen de temperaturen er op tot boven de 38 graden! Plus dat je voor dit gedeelte ruim twee weken kan reserveren.
Slovenië heeft echt ons hart gestolen. Een land om zeker terug te keren.
Dag 24
Vandaag 25 juni is het Nationale feestdag in Slovenië. We kamperen in Ptuj aan de Drava rivier. Het is de oudste stad van Slovenië en wordt omschreven als de mooiste.
We wandelen langs de rivier, steken de brug over en gaan zo het stadje binnen. Gezien de Nationale feestdag verwachtten we er veel volk. Maar … het tegendeel is waar. Niemand te zien. Geen kat op straat!
We kuieren langs smalle kasseistraatjes door het toch wel mooie stadje. Het oude stadhuis en de Georgiuskerk. Centraal zijn er prachtige middeleeuwse en barokke gebouwen gelegen.  Het geeft wel een vreemd gevoel. Alle winkels, cafe’s, restaurants en openbare gebouwen zijn gesloten. Toeristen waren er ook niet. Een tiental in totaal.
We lopen dan verder en via een oplopende straat en komen zo aan het kasteel dat hoog boven de stad torent. Hier is wel volk te zien. Blijkbaar zijn alle bezoekers van de stad hier samengekomen.
Voor 6€ bezoek je het gehele kasteel, plus vijf tentoonstellingen. Er is onder meer een tentoonstelling  met de beroemde carnavalsmaskers.
Ptuj is de carnaval hoofdstad van Slovenië. Hier heet het carnaval 'Kurentovanje' en jaarlijks bezoeken zo’n 100.000 mensen het feest. Carnaval draait hier om de indrukwekkend uitgedoste kurents (tradioneel uitgedoste personages). De kurents lopen in kostuums met maskers die beren, kippen, duivels, oude mensen en feeën voorstellen. Er zit vele uren werk in het maken van een kostuum. De kurent die al zeker sinds 1880 bestaat is een duivel die de winter verjaagt.

Het was opnieuw bloedheet. Gelukkig was er op het binnenplein van het kasteel een groot terras open. In de schaduw van de grote parasols was het gezellig nagenieten met een lokaal biertje in de hand.
Dag 25
De laatste halte van onze rondreis: Maribor.
Een oude en mooie stadskern, met daarrond hoogbouw, hoogbouw en hoogbouw. Typisch voor Slavische steden. Het is gezellig rondneuzen in het autovrije centrum. Opvallend, er is nog veel groen in het centrum van de stad. Uiteraard vinden we opnieuw een leuk restaurant waar ze hoofdzakelijk Italiaanse gerechten serveren.
De ober die onze bestelling opnam hoorde dat we buitenlanders waren en vroeg vanwaar we afkomstig zijn. Toen hij hoorde dat we Belgen waren verschoot hij en zei: “ Oei, ik vrees dat we niet zo’n goed bier hebben zoals jullie … Maar mag ik toch een lokaal bier voorstellen?”. Geamuseerd bestelde ik uiteraard het lokale bier van Maribor: ‘Pivovarna Maribor’. Het is een ongefilterde pils. Zéér lekker! Achteraf kwam hij vragen of het toch ook een goed biertje was. Ik kon niet anders dan hem een complimentje te geven.
Als afsluiter liepen we rond in de oude havenwijk. Daar kan je in de watertoren, de ‘Vodni Stolp’ de betere Sloveense wijnen proeven. De streek rondom de stad is gekend voor zijn wijnbouw.
Dag 26
Het is tijd om de terugreis aan te vangen. Net zoals tijdens de heenreis zullen we het langzaamaan doen, en met twee tussenstops huiswaarts keren.
In de namiddag stoppen we voor de nacht op een mooi gelegen camperplaats aan de rivier in Leit-im-Winkel.

Dag 27
Via de ‘Deutsche Alpenstrasse’ komen we in het landelijke dorpje Rothenbuch.
De rustig gelegen camperplaats was voor ons alleen. Geen andere campers te bespeuren. Het enige gezelschap waren de talrijke agressieve vliegen. Zes keer werd ik gebeten!

Dag 28
Na een frisse nacht (de eerste van onze gehele reis) rijden we naar huis. Onderweg blikken we terug op onze toch zeer geslaagde rondreis. We leerden tevens een uitzonderlijk land – zijnde Slovenie – kennen! Zeker bezoeken, voor de massa het land overspoelt.
Overzicht overnachtingen
In Slovenië hebben we ook hoofdzakelijk op campings overnacht. Het aanbod van camperplaatsen met voorzieningen is er, met uitzondering van de kust, niet zo groot. We maakten ook hier geen enkele reservatie! In de zomermaanden is het meestal niet mogelijk om voor enkele dagen te reserveren en krijg je de melding volzet. Beste is om steeds naar de camping te rijden en te vragen of ze nog een plaatsje vrij hebben. Ze hebben meestal nog reserve plaatsen!

Camping Bled - Kidričeva 10 c 4260 Bled – alle voorzieningen – ruime plaatsen - acsi 20€/nacht – wij betaalden voor drie nachten 60€ + 18.78€ TB! - onmiddellijk aan het meer van Bled gelegen. Zeer mooie locatie. Doordat het één van de drukste toeristische locaties is, is de camping dagelijks volzet. Best kan je tegen de middag toekomen.

Officiële camperplaats - Alpski turistični center - Dvor 43  Bovec  - officieel zijn er maar 12 (zeer smalle) plaatsen, doch de rest van de parking wordt ook ingenomen om te overnachten – 20€/nacht – alle voorzieningen – betalen in de kantine

Boerencamping Brajda - Štorje 5 Sežana – kleinschalig 20 plaatsen - 16€/nacht – alle voorzieningen – zeer vriendelijke eigenaars, bij aankomst word je verwelkomd door de eigenaar en ontvang je eerst een karaf wijn, daarna volgen de formaliteiten, wij betaalden 46€ voor 2 nachten, TB inbegrepen. ’s Avonds komt de uitbater langs om eventuele bestelling voor broodjes, koeken of brood op te nemen - Zeer mooie, lieftallige camping. De aanpalende weg is ’s morgens wel zeer druk

Officiële camperplaats - Marina Portorož aan jachthaven - Cesta solinarjev 8 6320 Portorož – 60 plaatsen - alle voorzieningen – je kan gebruik maken van de douches van de jachthaven, doch deze zijn op 500m  van de camperplaats gelegen – zéér dure camperplaats, doch op sublieme, idyllische locatie, onmiddellijk aan de adriatische zee – 44€ per nacht TB inbegrepen

Officiële camperplaats - Ljubljanska cesta 13 Koper – 39 ruime plaatsen - 10€/24u - alle voorzieningen, inclusief douches – zéér veel lawaai van naastgelegen autosnelweg!

Camping Ljubljana resort - Dunajska cesta 270, 1000 Ljubljana – acsi 20€/nacht – alle voorzieningen – mooie rustige camping - er is aan de camping een zeer goede  busverbinding naar het centrum van Ljubljana (om de 10 min) betaling gebeurt met vooraf geladen kaart – voor 3 nachten betaalden we 83,65€ met inbegrip van TB en onze buskaart voor 2x4 ritten (2 pers) die je kon kopen en laden op de camping

Camping Ptuj – Pot v Toplice 9 Ptuj – acsi 20€/nacht + 4,5€ TB – alle voorzieningen – rustige camping met ruime afgebakende plaatsen

Camping Center Kekec – Pohorska Ulica 35c Maribor – acsi 20€/nacht + 3€ TB – zeer gezellige leuke camping – niet groot – alle voorzieningen – zeer vriendelijke uitbaters

E-mail: info@dmcamperreizen.be

Copyright © DMCamperreizen 2018.
All right reserved.
Dag 15
Opnieuw een prachtige dag. Ondanks het vroege uur, was het al een zeer aangename temperatuur. Het was nog tot acht uur wachten vooraleer de bakker zijn ronde deed op de camping.
De bedoeling was om vandaag het meer van Bohinj te bezoeken. En dit aan de westkant in het plaatsje Stara Fužina. Doch door plaatselijke wegwerkzaamheden kwamen we aan de andere kant van de brug terecht. Een brug waaronder het water van het meer in de rivier, de Sava Bohinjka, terecht komt. We konden aan de andere kant het kerkje zien doch konden het niet bereiken. We konden met de camper niet over de brug. Ter plaatse was er ook geen enkele parkeerplaats voor onze motorhome vrij. We bleven er maar vruchteloos toertjes maken. De kleine parking voor motorhomes was volledig ingenomen door personenauto’s.
We reden dan maar een paar kilometers verder, en via een zeer smalle opgaande weg bereikten we de parking vanaf waar je de wandeling naar de Savica waterval kunt aanvatten.
Een marteling voor niet geoefende kuiten. De route gaat steil naar boven. Na het overbruggen van 563 trappen bereik je de dubbele waterval. Deze erg mooie waterval van 78 meter hoog is krachtig en loopt in twee stromen naar beneden.  De waterval is tevens de bron van het meer van Bohinj. Je hebt er ook een zeer mooi zicht op de wijde omgeving. Na wat gerust te hebben in de schaduw van de aanwezige bomen, vatten we de tocht naar beneden aan. Opnieuw 563 trappen! Gelukkig is er beneden een restaurant met een groot terras. Na de nodige verfrissingen rijden we terug naar de camping.
Terug op de camping blijkt nogmaals, net zoals op de laatste camping in Karinthië, dat onze plaats ingenomen was door anderen. Opnieuw blijkt dat beheerders geen overzicht hebben over hun eigen registratiesysteem. Er rijdt gewoon iemand rond, ziet die een vrij plaatsje, dan plaats hij er een motorhome, tent of caravan op. Feit is dat de camping van Bled dagelijks volzet is.
Terug naar het onthaal om nog een goed te reclameren. Als compensatie krijgen we een premiumplaats toegewezen voor de prijs van een standaardplaats. Bijkomend voordeel was dat we ’s anderdaags niet om vijf uur gewekt werden door enthousiaste roeiers.

Tip! Wanneer onze plaats door iemand anders ingenomen is, krijgen we van de uitbaters van de campings telkens het zelfde te horen: Waarom plaats je geen stoelen of tafel wanneer je je plaats verlaat? Principieel doen we dat niet. Het is hun job om het overzicht van de ingenomen plaatsen te bewaren.
We hebben nu een plakkaat aangeschaft met daarop de vermelding gereserveerd in verschillende talen en we hebben er ook onze nummerplaat op aangebracht. Iedere keer dat we nu onze plaats verlaten op een camping zetten we dit bord in het midden van onze standplaats. Benieuwd hoelang het zal duren vooraleer ons bord zal verdwijnen!
Dag 16
Via een panoramische weg rijden we rond het Triglav National park naar het pittoreske Kranjska Gora – het belangrijkste wintersportcentrum van Slovenië. Het plaatsje is vlak bij de Italiaanse grens gelegen. Een zeer leuk, rustig dorpje, waar je in de winter over de koppen kan lopen, gelegen in een prachtig dal,  tussen de hoge toppen van het Triglav gebergte.

Een leuk weetje is dat de Triglavberg, met zijn 2864 meter de grootste berg van Slovenië, ook vermeld staat op het Sloveens wapenschild in de linkerbovenhoek van de Sloveense vlag.

We stoppen nog even aan de rand van het Triglav Nationaal Park, om even te wandelen aan het Jasna meer. Voor het meer staat een standbeeld van een Zlatorog. Een mythische steenbok met zijn gouden hoorns.

We vervolgen de panoramische weg, even de grens met Italië over, en verder via smalle wegen vol haarspeldbochten. We kruisen autocars en vrachtwagens, moeiteloos, maar met de nodige voorzichtigheid. Tot iets verderop een overjaarse buscamper, boven en langs de zijkanten volgeladen met surfplanken, er in slaagt om aan een rotvaart onze buitenspiegel te raken. De klap was enorm. We moeten nog iets verder rijden om een parkeerplaats te vinden. De Duitse buscamper besluit om terug te keren en stopt bij ons op de parkeerplaats. Gelukkig was onze spiegel niet stuk. Enkel de ingebouwde richtingaanwijzer was vernield. De spiegel van de tegenpartij was volledig aan flarden. We zagen dat zijn spiegel aan de andere kant van de camper ook zijn beste tijd gekend had. Hij hing samen met duct tape.
Na het invullen van het aanrijdingsformulier vervolgden wij onze weg. (Tegenpartij mocht echter niet verder rijden omdat hij langs bestuurderszijde geen buitenspiegel meer had. Zijn voertuig moest getakeld worden!)
We houden halt voor de nacht op een camperplaats in Bovec.
Dag 17
Door de schilderachtige Soca vallei, gelukkig langs iets bredere wegen, rijden we richting  Lipica. Voor de volgende paar nachten installeren we onze camper op de boerencamping Brajda in Sezana. Een kleinschalige camping met zéér vriendelijke eigenaars. Alvorens hij ons een rondleiding op zijn camping gaf, overhandigde hij een karaf zelfgemaakte wijn. Een belangrijk ritueel voor hem.

Tegen de middag bezoeken we in Lipica de 400 jaar oude stoeterij van de wereldberoemde Lipizaner paarden. Dit is de oudste stoeterij. De eerste paarden van de Spaanse rijschool in Wenen - Oostenrijk komen van deze stoeterij. Nu heeft Wenen zijn eigen stoeterij waar ze de paarden selecteren voor hun wereldberoemde rijschool. Zoals je wel weet worden de paarden met een zwarte of bruine kleur geboren. Pas na vier jaar beginnen ze hun kenmerkende witte schimmelvacht te krijgen. 
De paarden hebben in de stoeterij alle ruimte en leiden er een luxe leven. Zij bepalen het ritme van de dag. Vanuit hun prachtig ingerichte stallen vertrekken ze ’s morgens, helemaal zonder begeleiding, via een afgebakende weg, naar de weilanden. ’s Avonds keren ze ook zelfstandig terug.  Vergezeld van een Engelstalige gids verkennen we het domein. Het is een zeer interessante en leerrijke rondleiding.
Vele paarden worden er ook opgeleid. Reden is de exclusieve, adembenemende show! Deze show is de apotheose van het bezoek. Moet je absoluut zien.
Opgelet! De show is niet dagelijks. Dit wordt bewust gedaan om de paarden de nodige rustpauzes te gunnen.
’s Avonds genieten we nog na op de camping, en dit met het wijntje van de campinguitbater. Het duurde niet lang vooraleer de karaf leeg was. Het was nog lekker ook!
Dag 18
Vandaag zoeken we verkoeling. Dit doen we in de grotten van Postojna.
De Postojnska Jama of de grotten van Postojna zijn een van de bekendste en meeste bezochte bezienswaardigheden in Slovenië. Het grottenstelsel is dan ook het langste van Slovenië en is de op één na grootste druipsteengrot ter wereld!
We komen de grot binnen. Brr, wat een temperatuurverschil. Het is er 12°C. Natuurlijk hebben we een trui mee. Velen toeristen stonden te bibberen. Ze bezochten de grotten in T-shirt en op teensletsen! We stappen onmiddellijk in een treintje. Dit brengt ons door een gangenstelsel van drie kilometer verder in de grot. Vervolgens gaan we nog anderhalve kilometer verder door de grotten en imposante zalen, tot we terug bij het treintje aankomen dat ons terug naar de ingang van de grotten brengt.
Opvallend in Slovenië is wel dat ze hoge prijzen aanrekenen voor hun attracties. Ze weten dat ze massa’s toeristen aantrekken en daar profiteren ze van!
Dag 19
De temperaturen zijn ondertussen opgelopen tot boven de 30 graden. Wij rijden richting de kust van Slovenië. Hopelijk vinden we daar wat koelte. We installeren onze motorhome op een prachtige locatie in de jachthaven van Portoroz. Onze eerste stop aan de Adriatische zee. Portoroz wordt ook wel het Saint-Tropez van Slovenië genoemd.
We stonden op twee meter van de zee met zicht op de volledige inham. Een kleine domper op de vreugde was de prijs! Zéér duur. We betaalden 46€ voor 1 nacht!
Maar niet getreurd. We kuierden langs het strand, waar elke vierkante meter was ingenomen door bradende Slovenen.
Het stadje zelf is eigenlijk niet meer dan één brede laan, die de winkelstraat is. Met langs de ene zijde het strand en langs de andere zijde de residentiele wijken met zeer grote vakantiewoningen en hotels, allen opgetrokken in Italiaanse stijl.
Dag 20
Koper, de tweede kuststad waar we verblijven, daarentegen is een heel gezellig oud stadje met vele leuke kleine restaurantjes waar we heel goed gegeten hebben. Ga zeker langs bij het toeristenbureau om een stadsplan te halen, en bezoek, zoals wij deden, het historische centrum en de Sint Nazarethkathedraal. Dwalend door de smalle winkelstraatjes ontdekten we de vele kleine eethuisjes waar ze zeer lekkere, lokale gerechten serveren. Voor zeer weinig geld krijg je er zeer ruime porties.
De haven is ook een bezoekje waard. De imposante kranen domineren er de skyline. 
Dag 21 – 22 - 23
De bedoeling was om het oude stadje Izola aan te doen. Tijdens het parkeren was het weer echter omgeslagen. Het was nog steeds warm, maar het regende. Het regende hard! Aangezien er nog hondenweer werd voorspeld, besloten we om onze rondreis verder te zetten richting Ljubljana, de hoofdstad van Slovenië.
Onderweg werd het zo donker als de nacht. De hemelsluizen gingen volledig open. Donder en bliksem bleven niet achterwege. Bij aankomst in het Ljubljana resort, ons verblijf voor de komende nachten, klaarde de lucht op en kwam de zon opnieuw tevoorschijn.
Tijd om de stad te bezoeken. Ljubljana mocht uiteraard niet op ons programma ontbreken. Met de bus, die we net buiten de camping konden nemen, reden we tot in het centrum van de hoofdstad.
Meer over dit openbaar vervoer vind je bij het overzicht van de overnachtingen.
Ook de volgende twee dagen zullen we in Ljubljana doorbrengen. Het oude centrum en de vele bezienswaardigheden nodigen uit voor een meerdaags bezoek.
We begeven ons tussen de vele toeristen. Ondanks de massa heerst er een gezellige drukte. De belangrijkste pleinen waar we voorbijgaan zijn het Prešerenplein, Vodnikplein, Congresplein en het Plein van de republiek.
Aan ’de Drie bruggen’ is het extra druk. Verderop over de rivier de Ljubljanica vind je de drakenbrug.
Onmiddellijk in de buurt hiervan brengen we een bezoekje aan de prachtige barokke Sint-Nikolaaskathedraal met een zeer mooie bronzen hoofdingang.
De laatste dag van ons verblijf in de stad gaan we naar het ‘Ljubljanski Grad’. Het kasteel van Ljubljana dat hoog boven de stad torent.
Je kan er uiteraard voor kiezen om via het pad omhoog te gaan, maar wij kozen om met de ‘funicular’, een soort van schuine lift, naar de top van de heuvel te gaan. Het is een kabelspoorweg, met grote glazen cabine, die over een steile schuine baan op de rots loopt. Dankzij de grote ramen van de cabine heb je tijdens de rit omhoog een mooi panoramisch uitzicht over heel Ljubljana. Net zoals je bovenop de beboste, steile heuvel hebt.
Het kasteel is als museum te bezichtigen.
Naast dit museum zijn er tal van andere museums die je kan bezichtigen in Ljubljana. Het grootste museum van het land is het Nationaal museum waar je o.a. archeologische & cultuurhistorische verzamelingen kan bewonderen. Het architectuurmuseum , Tivoli galerij & het Stedelijk museum zijn andere bekendere museums.
Algemene indruk Slovenië
We waren zeer aangenaam verrast tijdens onze rondrit. Het is echt een aanrader om Slovenië te bezoeken. Wanneer je je buiten de grote toeristische centra (waar de prijzen zeer snel stijgen!) begeeft is alles nog goedkoop. Buurtwinkels zijn nog uitzonderlijk, maar in een plaatselijke supermarkt vind je alles terug.
De Slovenen zijn sympathieke mensen die goed Engels spreken en je met de glimlach helpen.
De traditionele gerechten, die aan zeer democratische prijzen geserveerd worden in de talrijke restaurantjes, zijn zeer lekker, boordevol seizoens- en vergeten groenten. De typische desserts en gebak zijn overheerlijk.
Slovenië is niet zo groot (een 5000 km² groter dan Vlaanderen. Wat betekent dat de meeste bezienswaardigheden niet zo ver van elkaar liggen.
Het Oosten en het zuiden van het land zijn nog niet zo toeristisch, wat betekent dat het er heerlijk rustig is. De bevolking nog authentiek is, met zeer veel Slavische en Hongaarse invloeden. De meesten kweken nog hun eigen groenten, in kleine tuintjes, netjes afgeschermd met bloemen en struiken; of in één de talrijke volkstuintjes.
Het is een zeer groen land. 58% van het land is bos! Een paradijs voor wie op zoek is naar rust en stilte in ’t midden van échte natuur.
Zelf hebben we de bossen van het zuiden en Kozjanski regionaal park in het zuidoosten niet bezocht. Op het ogenblik van ons verblijf in Slovenië liepen de temperaturen er op tot boven de 38 graden! Plus dat je voor dit gedeelte ruim twee weken kan reserveren.
Slovenië heeft echt ons hart gestolen. Een land om zeker terug te keren.
Dag 24
Vandaag 25 juni is het Nationale feestdag in Slovenië. We kamperen in Ptuj aan de Drava rivier. Het is de oudste stad van Slovenië en wordt omschreven als de mooiste.
We wandelen langs de rivier, steken de brug over en gaan zo het stadje binnen. Gezien de Nationale feestdag verwachtten we er veel volk. Maar … het tegendeel is waar. Niemand te zien. Geen kat op straat!
We kuieren langs smalle kasseistraatjes door het toch wel mooie stadje. Het oude stadhuis en de Georgiuskerk. Centraal zijn er prachtige middeleeuwse en barokke gebouwen gelegen.  Het geeft wel een vreemd gevoel. Alle winkels, cafe’s, restaurants en openbare gebouwen zijn gesloten. Toeristen waren er ook niet. Een tiental in totaal.
We lopen dan verder en via een oplopende straat en komen zo aan het kasteel dat hoog boven de stad torent. Hier is wel volk te zien. Blijkbaar zijn alle bezoekers van de stad hier samengekomen.
Voor 6€ bezoek je het gehele kasteel, plus vijf tentoonstellingen. Er is onder meer een tentoonstelling  met de beroemde carnavalsmaskers.
Ptuj is de carnaval hoofdstad van Slovenië. Hier heet het carnaval 'Kurentovanje' en jaarlijks bezoeken zo’n 100.000 mensen het feest. Carnaval draait hier om de indrukwekkend uitgedoste kurents (tradioneel uitgedoste personages). De kurents lopen in kostuums met maskers die beren, kippen, duivels, oude mensen en feeën voorstellen. Er zit vele uren werk in het maken van een kostuum. De kurent die al zeker sinds 1880 bestaat is een duivel die de winter verjaagt.

Het was opnieuw bloedheet. Gelukkig was er op het binnenplein van het kasteel een groot terras open. In de schaduw van de grote parasols was het gezellig nagenieten met een lokaal biertje in de hand.
Dag 25
De laatste halte van onze rondreis: Maribor.
Een oude en mooie stadskern, met daarrond hoogbouw, hoogbouw en hoogbouw. Typisch voor Slavische steden. Het is gezellig rondneuzen in het autovrije centrum. Opvallend, er is nog veel groen in het centrum van de stad. Uiteraard vinden we opnieuw een leuk restaurant waar ze hoofdzakelijk Italiaanse gerechten serveren.
De ober die onze bestelling opnam hoorde dat we buitenlanders waren en vroeg vanwaar we afkomstig zijn. Toen hij hoorde dat we Belgen waren verschoot hij en zei: “ Oei, ik vrees dat we niet zo’n goed bier hebben zoals jullie … Maar mag ik toch een lokaal bier voorstellen?”. Geamuseerd bestelde ik uiteraard het lokale bier van Maribor: ‘Pivovarna Maribor’. Het is een ongefilterde pils. Zéér lekker! Achteraf kwam hij vragen of het toch ook een goed biertje was. Ik kon niet anders dan hem een complimentje te geven.
Als afsluiter liepen we rond in de oude havenwijk. Daar kan je in de watertoren, de ‘Vodni Stolp’ de betere Sloveense wijnen proeven. De streek rondom de stad is gekend voor zijn wijnbouw.
Dag 26
Het is tijd om de terugreis aan te vangen. Net zoals tijdens de heenreis zullen we het langzaamaan doen, en met twee tussenstops huiswaarts keren.
In de namiddag stoppen we voor de nacht op een mooi gelegen camperplaats aan de rivier in Leit-im-Winkel.

Dag 27
Via de ‘Deutsche Alpenstrasse’ komen we in het landelijke dorpje Rothenbuch.
De rustig gelegen camperplaats was voor ons alleen. Geen andere campers te bespeuren. Het enige gezelschap waren de talrijke agressieve vliegen. Zes keer werd ik gebeten!

Dag 28
Na een frisse nacht (de eerste van onze gehele reis) rijden we naar huis. Onderweg blikken we terug op onze toch zeer geslaagde rondreis. We leerden tevens een uitzonderlijk land – zijnde Slovenie – kennen! Zeker bezoeken, voor de massa het land overspoelt.
Overzicht overnachtingen
In Slovenië hebben we ook hoofdzakelijk op campings overnacht. Het aanbod van camperplaatsen met voorzieningen is er, met uitzondering van de kust, niet zo groot. We maakten ook hier geen enkele reservatie! In de zomermaanden is het meestal niet mogelijk om voor enkele dagen te reserveren en krijg je de melding volzet. Beste is om steeds naar de camping te rijden en te vragen of ze nog een plaatsje vrij hebben. Ze hebben meestal nog reserve plaatsen!

Camping Bled - Kidričeva 10 c 4260 Bled – alle voorzieningen – ruime plaatsen - acsi 20€/nacht – wij betaalden voor drie nachten 60€ + 18.78€ TB! - onmiddellijk aan het meer van Bled gelegen. Zeer mooie locatie. Doordat het één van de drukste toeristische locaties is, is de camping dagelijks volzet. Best kan je tegen de middag toekomen.

Officiële camperplaats - Alpski turistični center - Dvor 43  Bovec  - officieel zijn er maar 12 (zeer smalle) plaatsen, doch de rest van de parking wordt ook ingenomen om te overnachten – 20€/nacht – alle voorzieningen – betalen in de kantine

Boerencamping Brajda - Štorje 5 Sežana – kleinschalig 20 plaatsen - 16€/nacht – alle voorzieningen – zeer vriendelijke eigenaars, bij aankomst word je verwelkomd door de eigenaar en ontvang je eerst een karaf wijn, daarna volgen de formaliteiten, wij betaalden 46€ voor 2 nachten, TB inbegrepen. ’s Avonds komt de uitbater langs om eventuele bestelling voor broodjes, koeken of brood op te nemen - Zeer mooie, lieftallige camping. De aanpalende weg is ’s morgens wel zeer druk

Officiële camperplaats - Marina Portorož aan jachthaven - Cesta solinarjev 8 6320 Portorož – 60 plaatsen - alle voorzieningen – je kan gebruik maken van de douches van de jachthaven, doch deze zijn op 500m  van de camperplaats gelegen – zéér dure camperplaats, doch op sublieme, idyllische locatie, onmiddellijk aan de adriatische zee – 44€ per nacht TB inbegrepen

Officiële camperplaats - Ljubljanska cesta 13 Koper – 39 ruime plaatsen - 10€/24u - alle voorzieningen, inclusief douches – zéér veel lawaai van naastgelegen autosnelweg!

Camping Ljubljana resort - Dunajska cesta 270, 1000 Ljubljana – acsi 20€/nacht – alle voorzieningen – mooie rustige camping - er is aan de camping een zeer goede  busverbinding naar het centrum van Ljubljana (om de 10 min) betaling gebeurt met vooraf geladen kaart – voor 3 nachten betaalden we 83,65€ met inbegrip van TB en onze buskaart voor 2x4 ritten (2 pers) die je kon kopen en laden op de camping

Camping Ptuj – Pot v Toplice 9 Ptuj – acsi 20€/nacht + 4,5€ TB – alle voorzieningen – rustige camping met ruime afgebakende plaatsen

Camping Center Kekec – Pohorska Ulica 35c Maribor – acsi 20€/nacht + 3€ TB – zeer gezellige leuke camping – niet groot – alle voorzieningen – zeer vriendelijke uitbaters
E-mail: info@dmcamperreizen.be

Copyright © DMCamperreizen 2018.
All right reserved.