Onze gids, perfect tweetalig, is zowaar een wandelende encyclopedie. Hij loodste ons te voet, over een traject van bijna 2 km (wat ongeveer 1.45 uur duurt) langs de indrukwekkende zalen, die sedert 2018 volledig voorzien zijn van nieuwe led verlichting. Zo ontdekten we onder meer de scarabeeënzaal, de vigneronzaal, de minaretzaal, de enorme koepelzaal en de draperieënzaal met zijn magische weerspiegelingen. In de wapenzaal konden we genieten van een fantastische klank- en lichtshow.
De Grot van Han heeft een uitzonderlijke constructie, dankzij de schoonheid van de kalkafzettingen en de uitgestrektheid van de zalen, allemaal gevormd door de Lesse, die de grot volledig doorkruist.
We liepen over lange bruggen heen, een paar meter boven de rivier. We eindigen het bezoek bij het Hol van Han. Volgens de traditie wordt hier een kanonschot gelost! Vroeger werd dit gedaan om de boze geesten in de grot te verjagen en zo de bezoekers gerust te stellen. Nu lieten we ons verrassen door de indrukwekkende echo in de grot, veroorzaakt door het afvuren van het schot.
Tot in 2009 verliet je de grot met een boottocht op de ondergrondse Lesse. Ik herinner me nog hoe we, bij ons bezoek als kind, in een bootje stapten en ons vergaapten aan de enorme ruimte die we, van op het water van de Lesse, doorkruisten en plots in de verte het zonlicht zagen opdagen. Spijtig, wegens te strenge veiligheidsmaatregelen werd deze ervaring afgeschaft. Vandaag de dag loop je over een al even indrukwekkende wandelbrug, die je het ondergrondse netwerk doet ontdekken en waar je op het einde van de brug het daglicht terugvindt.