12 september 2021 - Romantische Strasse (D)
12 september 2021 - Romantische Strasse (D)
12 september 2021 - Romantische Strasse (D)
12 september 2021 - We zijn opnieuw vertrokken! Op weg naar Beieren in Duitsland voor een bijzondere route: de “Romantische Strasse”.

Langs de route ontdek je verschillende oude kastelen en kloosters, en verken je charmante stadjes en dorpjes, die je meeslepen naar een romantischer verleden. Het is een van de populairste toeristische routes in Duitsland. Deze 385 kilometer lange route loopt van de rivier de Main tot aan de Duitse Alpen, van Würzburg naar Füssen. In 2010 vierde de route haar 60-jarig bestaan. De naam Romantische Strasse verwijst naar de gevoelens die vele toeristen en bezoekers krijgen bij het zien van de fraaie middeleeuwse stadjes en het bijzondere sprookjeskasteel Neuschwanstein.

Op de route zullen we idyllische dorpen zoals Rothenburg ob der Tauber en Dinkelsbuhl bezoeken. Een kaart of GPS heb je niet nodig. Je volgt eenvoudig de bruine bordjes van de Romantische Strasse, die de dorpjes en stadjes met elkaar verbinden.
Duitsland
06.08.2018 - Hochschwarzwald
05/08/2018: alles ingeladen, de watertank voor een derde gevuld… Op naar het Zwarte Woud. Meer specifiek het zuiden en dit tot in Waldshut aan de grens met Zwitserland, het “Hochschwarzwald”.  20 jaar geleden waren we er al en een tweede bezoek is het zeker waard.  De startafstand (625 km) die we normaal in één dag doen, doen we nu rustiger aan. De eerste middag brengen we door in Mehring, een mooi dorp aan de Moezel.  De camperplaats (met zijn restaurant) ligt pal aan het water.  Gelukkig, ondanks of dank zij de hitte zijn er geen muggen.
Meer moest dat niet zijn. Luieren in een stoel aan het water, even wandelen en dan rustig een glaasje drinken op het terras van het plaatselijke restaurant.
SONY DSC
SONY DSC
Dag 2
We rijden richting Titisee. We hadden gereserveerd op camping Bühlhof. De bedoeling was om er een aantal dagen ter plaatse te overnachten. De camping is boven een berg gelegen en de weg er naartoe is zeer steil. Een ideale omgeving voor … berggeiten. De 170 pk van de mobilhome was meer dan welkom. De camping is oud maar zeer net, de plaatsen best ruim doch zeker niet vlak. Na de installatie verkennen we de camping en genieten nog na van een mooie avond.
Dag 3
Vandaag wandelen we naar het stadje Titisee aan het gelijknamige meer. Erheen wandelen is, ondanks de hitte, geen probleem. Terugkeren was een ander paar mouwen. Het gedeelte van de grote baan naar de camping was zoals eerder gezegd, een echte kuitenbijter en niet een baantje om meerdere keren per dag te voet af te leggen.
De Titisee is het meest toeristische meer van het Zwarte Woud. Een prachtig natuurlijk meer op een hoogte van zowat 840 meter. In het plaatsje zelf vind je talrijke winkels, restaurants. Het is er heerlijk vertoeven. In de hoofdstraat zijn veel souvenir winkels gelegen, waar je veel producten uit het zwarte woud zoals hammen en kersenmarmelade vindt, en heel veel koekoeksklokken. We konen niet weerstaan aan de streekproducten en kochten zwarte woudham en ‘wald’honing! Geoefende wandelaars kunnen rond het meer wandelen. Het pas is ongeveer 7 km lang. Op het meer kan je leuke boottochten maken. Met een excursieboot, roeibootje, pedalo, of een electrisch bootje. Het is ook een luchtkuuroord. Het is niet het grootste meer, dat is de Schluchsee. 
SONY DSC
SONY DSC
SONY DSC
Dag 4
Het is een weertje om luilekker te genieten op de camping. Ondanks de hoge temperaturen besluit ik, Dirk, om in de namiddag een wandeling te maken. Eén die start op de camping. Het pad naar de rand van het bos was al zeer steil. Toen ik boven aan de rand van het bos kwam, was ik blij dat ik even kon verpozen op een bankje. Een prachtig panoramisch zicht en wandelen tussen de koeien. Dat is het zwarte woud ten top.  ’s Nachts zorgt een stevig onweer ervoor dat alles opgefrist wordt.
Dag 5
Freiburg de belangrijkste stad van het Zwarte Woud. Het is nog steeds zeer warm.  Net aan de rand van de stad parkeren we op een grote camperplaats. Na een stevige wandeling (terugkeren doen we wijselijk met de tram) nemen we een kijkje in de talrijke historische straten en wandelen langs stadspoorten, de vele stadhuizen, marktpleinen, door winkelstraten en ... langs de beken! Ja, wel opletten als je in de straten van het centrum kuiert. In vele straten liggen nog kleine open beken (Bächle).
De Münsterkerk neemt prominent haar plaats in. In de Kaiser Joseph Strasse zijn vele grote warenhuizen gelegen.

Terwijl we op een terras genoten van een lekkere maaltijd werden we verrast door zowaar een windhoos. Deze trok over gans Freiburg.
De zware parasols waaiden allen om, kleinere kozen het luchtruim. Servieten, tafellakens, stoelkussens, en zelfs stoelen gingen vliegen. We moesten in allerijl onze borden nemen en in het restaurant vluchten. Na twee minuten was alles voorbij en scheen de zon weer. Nu nog wat winkelen (eindelijk) en dan de tram op. Dit gratis! Dankzij onze KONUS gastenkaart.
SONY DSC
Wanneer op je vakantie bent in het Zwarte Woud krijg je op campings of in je hotel of gastenverblijf een Konus gastenkaart.

De uitdrukking “KONUS” komt van de vroegere universele sleutel die trein conducteurs ooit gebruikten om bussen en treinstellen te openen. Deze uitdrukking staat voor gratis gebruik van openbaar vervoer voor bezoekers aan het gehele Zware Woud. Er zijn enige uitzonderingen.
Na aankomst op je vakantiebestemming kun je je voertuig laten staan en brengt het openbaar vervoer (bus, tram, trein, om het even) je naar elke plaats die je wenst, zonder je zorgen te hoeven maken over een parkeerplaats.

Meer info over deze kaart vind je op: zwartewoud.info

Overnachten doen we voor de laatste maal op camping Bühlhof in Titisee.
SONY DSC
Dag 6
Triberg bezoeken bleek niet mogelijk door een totaal gebrek aan parkeerplaatsen, de massa toeristen en overal achtergelaten fietsen.  De bedoeling was om er een bezoek te brengen, niet alleen aan het “Schwarzwaldmuseum” maar ook aan de grootste winkel met koekoeksklokken. We rijden dan maar door naar Schonach voor een bezoekje aan de tot voor kort, grootste koekoeksklok ter wereld en vervolgens verder naar de Schluchsee.  In Schluchsee vinden we nog net een plaats op de camperplaats. Deze is net aan het gelijknamige stuwmeer gelegen. Het meer is
drie maal groter dan de Titisee maar niet zo toeristisch uitgebaa(ui)t. Dit is onze overnachtingsplaats voor de komende 2 nachten.
Dag 7
Na een bezoek aan en een wandeling rond het leuke stadje gaan we ’s middags varen op het meer met de rondvaartboot. Een boot die drie haltes rond het meer aandoet. Vanaf die haltes kan je mooie wandelingen aan en rond het meer maken. Zoals gewoonlijk is er geen Nederlandstalige info (wel Chinees) aan boord, maar als je goed luistert kan je wel iets meepikken van de Duitstalige rondleiding.  Tenzij je natuurlijk geniet van een stuk taart, een ijsje of iets vloeibaars op de boot…
SONY DSC
SONY DSC
Dag 8
Onze reis gaat verder naar Waldshut, een klein oud stadje aan de Rijn en tegen de grens met Zwitserland. De mooie (luxe) camperplaats ligt naast de camping (waarvan de douches en toiletten ook voor de campers zijn) en heeft alle faciliteiten.  Via een korte wandeling langs de Rijn kom je in het stadje vol fraaie oude vakwerkhuizen, mooie winkels en terrasjes in de verkeersvrije Kaiserstrasse, die aan beide zijden omsloten wordt door een markante stadspoorttoren. In het midden van de straat stroomt door een stenen goot water. Ook zijn er drie moderne fonteinen.
Op het terras van een patisserie genoten we van dé taart van de streek: zwarte woudtaart; heerlijk!
SONY DSC
SONY DSC
Dag 9
We wippen even de Zwitserse grens over en bezoeken de Rijnwatervallen in Schaffhausen.  Er is een parking (P4) voorzien voor campers maar zoals gewoonlijk staan er ook vele personenauto’s tussen. Vroeg toekomen is de boodschap!  Je mag overnachten op de parking, maar het is er zeer duur. Waarschijnlijk komt dit door de dure Zwitserse frank!

De “Rheinfall” zijn de grootste watervallen van Europa. Je voelt het gebulder van het water door je hele lichaam. Je kan er met een boot naar de kastelen, in het bekken van de Rijnwaterval en zelfs naar het terras op de rots in het midden.
Je wordt er getrakteerd op een gratis, ijskoude douche door het opspattende water.  Het is een indrukwekkend schouwspel.
SONY DSC
SONY DSC
’s Namiddags keren we terug naar Waldshut en de camperplaats voor de nacht.  In het stadje krijgen we een stevige regenbui. Lang leve de ijssalons als schuilplaats. Ook de porties ijs zijn van Duits formaat, gewoon reusachtig.
SONY DSC
Dag 10
Een panoramaroute liep langs de schilderachtige valleien en heuvels van het Zwarte Woud. Langs plaatsjes zoals Hochenschwand, Todnau, Bernau, Feldberg,  en via Titisee (waar we toch maar een koekoeksklok kopen) rijden we verder naar Altglashütten.  De camperplaats ligt net buiten het dorp naast de spoorweg (gelukkig net buiten gebruik wegens herstellingswerken – normaal twee treinen per dag).  Het dorp is de dag van vandaag bekend als skioord, doch heeft zijn ontstaan te danken aan de bouw van een glasfabriek in 1609. Vele glasblazers vestigden zich er. Het heeft een mooie kerk en één van de weinige resterende glasblazerijen. De man zit gewoon in zijn winkel te werken.  Er zijn prachtige dingen te koop van kleine juweeltjes (ringen, oorbellen, diertjes) tot glazen, vazen enz.  En de prijzen zijn zeer schappelijk. De omgeving nodigt uit tot het maken van lange wandelingen.
Dag 11
De laatste dag van ons bezoek aan het Zwarte Woud  rijden we terug huiswaarts. Niet rechtstreeks. Opnieuw nemen we een tussenstop aan de Moezel. Dit keer trekken we naar
Minheim (het zonne-eiland), een klein maar romantische wijndorpje verscholen aan een bocht in het schitterende Moezel landschap. Het dorp telt 452 inwoners en maar liefst 13 wijnhuizen.
De camperplaats (90 plaatsen), ligt vlak aan de rivier. Mooi, rustig, ruime plaatsen met alle voorzieningen (water, elektriciteit en loospunt). ’s Morgens brengt de bakker het daags voordien bestelde brood en koeken.  Tussen de wijngaarden en wijnhuizen tref je er enkele restaurants en één winkel (van diezelfde bakker, tevens een minisupermarkt met een relatief ruim assortiment aan taart, charcuterie, groenten, fruit, kranten, boekjes en zelfs postzegels!). Tijdens ons bezoek heerste er een gezellige sfeer en drukte. Het was feest in het dorp met orkestjes die speelden op de pleinen, en drank- en wijnstandjes alom.
Dag 12
Na het optrekken van de ochtendmist die in slierten over het water hing, scheen het zonnetje opnieuw heerlijk. We besloten om toch terug naar huis te rijden.

We waren blij dat we deze streek na al de jaren, toch nog eens bezocht hebben. Terugkeren naar het Zwarte Woud is altijd leuk en aangenaam om te verblijven.
Overzicht overnachtingen
Camperplaats Wohnmobilstellplatz del Mosel – Mehring: bij boerderij/wijnboer - 72 plaatsen – 10€ - men komt ter plaatse ontvangen tussen 17 en 18u. Servicevoorzieningen water: 1€ - stroom: 2€. Mooie, rustige ligging. Ideaal aan het water. Restaurant met groot terras aan de camperplaats.

Camping Bühlhof - Hinterzarten (Titisee): 27,75€/nacht (toeristenbelastingen stroom inbegrepen). Oudere camping maar wel zeer netjes en goed onderhouden. Geen specifieke plaatsen voor motorhomes. Wel alle voorzieningen. Zeer ruime plaatsen van 120 m². Op het ogenblik dat wij er waren was het er niet zo rustig. Veel kleine tentjes en groepen. Maakten nogal wat lawaai. De weg naar de camping is zeer steil.

Officiële camperplaats Parking Aqua Fun – Schluchsee: 22 plaatsen, doch er staan ook veel campers op de rest van de parking – 10€ betaalautomaat. Normaal moet je je toeristenbelasting betaling in het toerismebureau van Schluchsee. Wij gingen er op zondag informeren. Gezien ze geen formulieren meer hadden dienden we niet te betalen. Men was verwonderd dat we wilden betalen. Nooit komt iemand van de camperplaats toeristenbelasting betalen!
Servicevoorzieningen water: 1€ - stroom: 1€/8u. ’s Avonds zeer rustig.

Camperpark Wohmobil-Park - Waldshut-Tiengen: 44 plaatsen – 12€ betaalautomaat. Servicevoorzieningen: water 1€/100l – stroom: 1€/kwh. De camperplaats is luxueus afgewerkt! De camperplaatsen zijn voorzien voor verschillende lengtes. Zo staan bvb alle vans samen. Aan de overzijde van de straat is de camping gelegen. Je mag er alle sanitaire voorzieningen gebruiken. Er is ook een groot restaurant.

Officiële camperplaats – Altglashütten (Feldberg): 16 plaatsen – 8€ aan betaalautomaat. Servicevoorzieningen: water 1€/100l – stroom: 1€/8u. Zeer rustige camperplaats. Ideaal als je op doorreis bent. Aan het begin van de parking is een café-restaurant gelegen. Dit is ook het station waar je een trein kan nemen.

Camperpark Reisemobilpark Sonneninsel – Minheim: 90 plaatsen – 7,20€, men komt ter plaatse ontvangen rond 18u. Servicevoorzieningen: water 1€/100l – stroom: 1€/2 kwh. Er is ’s morgens een broodjesservice, verzorgd door de lokale bakker.
E-mail: info@dmcamperreizen.be

Copyright © DMCamperreizen 2018.
All right reserved.
12 september 2021 - We zijn opnieuw vertrokken! Op weg naar Beieren in Duitsland voor een bijzondere route: de “Romantische Strasse”.

Langs de route ontdek je verschillende oude kastelen en kloosters, en verken je charmante stadjes en dorpjes, die je meeslepen naar een romantischer verleden. Het is een van de populairste toeristische routes in Duitsland. Deze 385 kilometer lange route loopt van de rivier de Main tot aan de Duitse Alpen, van Würzburg naar Füssen. In 2010 vierde de route haar 60-jarig bestaan. De naam Romantische Strasse verwijst naar de gevoelens die vele toeristen en bezoekers krijgen bij het zien van de fraaie middeleeuwse stadjes en het bijzondere sprookjeskasteel Neuschwanstein.

Op de route zullen we idyllische dorpen zoals Rothenburg ob der Tauber en Dinkelsbuhl bezoeken. Een kaart of GPS heb je niet nodig. Je volgt eenvoudig de bruine bordjes van de Romantische Strasse, die de dorpjes en stadjes met elkaar verbinden.
Dag 1
Na een 400tal km houden we halt voor een tussenstop. Dit in Remagen aan de Rijn. Een stad met een opmerkelijk oorlogsverleden  in verband met de brug (Brücke von Remagen). Deze spoorbrug over de Rijn bij Remagen was de laatste intact zijnde brug over de Rijn tijdens WOII. Op 7 maart 1945 werd ze door soldaten van de Amerikaanse 9e pantserdivisie ingenomen. De Duitsers probeerden verschillende keren om de brug te verwoesten, maar het lukte niet. Tien dagen later stortte de brug plotseling in. In de overblijfselen van de brug is tegenwoordig een museum gevestigd.
We wandelden via de Rijnpromenade voorbij dit Vredesmuseum naar de oude binnenstad. Daar was bijna geen volk te bespeuren. Iedereen was samengetroept op de terrassen langs de promenade aan de Rijn. Er heerste een gezellige drukte. Na ons bezoek aan de binnenstad nestelden ook wij ons op een terrasje.
12 september 2021 - We zijn opnieuw vertrokken! Op weg naar Beieren in Duitsland voor een bijzondere route: de “Romantische Strasse”.

Langs de route ontdek je verschillende oude kastelen en kloosters, en verken je charmante stadjes en dorpjes, die je meeslepen naar een romantischer verleden. Het is een van de populairste toeristische routes in Duitsland. Deze 385 kilometer lange route loopt van de rivier de Main tot aan de Duitse Alpen, van Würzburg naar Füssen. In 2010 vierde de route haar 60-jarig bestaan. De naam Romantische Strasse verwijst naar de gevoelens die vele toeristen en bezoekers krijgen bij het zien van de fraaie middeleeuwse stadjes en het bijzondere sprookjeskasteel Neuschwanstein.

Op de route zullen we idyllische dorpen zoals Rothenburg ob der Tauber en Dinkelsbuhl bezoeken. Een kaart of GPS heb je niet nodig. Je volgt eenvoudig de bruine bordjes van de Romantische Strasse, die de dorpjes en stadjes met elkaar verbinden.
Dag 2
De route van de Romantische strasse wordt aangevat. Wij beginnen niet in Würzburg. Deze universiteitsstad bezochten we een aantal jaren reeds uitgebreid. Heb je deze route nog niet gereden, dan raad ik toch aan om te starten in Würzburg. Als oude bisschopsstad heeft de stad vele kerken. De Würzburger Residenz is een indrukwekkend paleis uit de 18e eeuw en zeker een bezoek waard. De vesting Marienberg torent boven de stad uit en is misschien wel de bekendste bezienswaardigheid van de stad. Je moet er zeker de 2 musea, waaronder de volledig heropgebouwde apotheek, bezoeken.
We starten in Bad Mergentheim, een prachtig stadje te midden van de weiden en wijngaarden. De voetgangerszone heeft veel aantrekkelijke winkels en eet- en drinkgelegenheden. We slenteren over de Marktplatz met het stadhuis en de tweelinghuizen ertegenover en de  Milchlingsbrunnen-fontein. We zochten eveneens het Münster van St. Johannes aan de Kirchstraße, het St. Bernhardgebouw en de kapel met zijn 18e eeuwse portaal op. En zoals gewoonlijk eindigden we onze wandeling op een terras.
Dag 3
Onder een stralende vervolgen we onze weg langs de Romantische Strasse. We rijden in rivierdalen, door bossen en langs mooie, groene weiden. Is het je ook al opgevallen dat er vreemde talen staan op de borden die de route aanwijzen? Juist; Japans en Chinees! De Romantische Strasse en Rothenburg ob der Tauber in het bijzonder zijn erg populair onder Japanse en Chinese toeristen. Jaarlijks overspoelen ze massaal de pittoreske plaatjes op de route, uitgezonderd nu. De pandemie stak stokken in de wielen en zo is er geen enkele Aziatische toerist te bespeuren.
Onderweg stoppen voor een bezoek aan het kasteel van Weikersheim, het mooiste renaissancepaleis langs de route. Na onze rondgang in het kasteel, dat enkel met gids te bezoeken is, kuierden we rond in de prachtige tuinen rond het paleis. Zeker een bezoekje waard. Ze zijn geïnspireerd op die van het paleis van Versailles.
We rijden verder naar Röttingen waar we op de “Festplatz” het laatste plaatsje innamen om te overnachten. Röttingen zelf is bekend als de "Stadt der Sonnenuhren" (de stad met de zonnewijzers). Langs de rondweg van 2 km staan 33 zonnewijzers tentoongesteld. Verder valt er in dit plaatsje niet veel te beleven. Toeristen zie je er bijna niet en horecazaken met leuke terrasjes zijn er evenmin. Op de markt is het stadhuis in barokstijl de enige blikvanger.
Via de rivier wandelen we terug naar de camperplaats. Het is zeer warm, doch aan het snelstromende water van de rivier is het toch aangenaam zitten. Tegen de avond kon je niet aan het water blijven zitten. De vele muggen hadden een andere mening. Ze vielen massaal  de mensen aan.
Dag 4 - 5
Het weer is ietsje minder geworden; een beetje regen, frisjes en af en toe de zon die zich laat zien. Deze twee dagen nemen we ruim de tijd om het populairste stadje van de Romantische Strasse te bezoeken: Rothenburg ob der Tauber.

Rond 10u komen we op de camperplaats toe. Er was nog plaats. Dit is het spijtige aan de populariteit van het stadje. Als je op één van de parkings dienstig als camperplaats wilt overnachten, dan moet je er vóór 11u toekomen. Na dit uur staan ze gegarandeerd vol, en dit elke dag. In de namiddag komen er wel nog plaatsen vrij. Doch tegen de avond rijden vele motorhomes vruchteloos rond voor een plaatsje. En uiteraard zijn er alle dagen een paar camperaars die zich niets van de regels aantrekken en parkeren waar ze maar een gaatje vinden. Plaatsen voor minder validen, bushalte, …
Rothenburg zelf is prachtig. Alhoewel we hier reeds waren in het verleden, blijft het ons verwonderen, pure romantiek. De hoogtepunten zijn de versterkte middeleeuwse muren met poorten en torens, en de Marktplatz.
Het Plönlein met de Siebertoren is volgens mij één van de mooiste middeleeuwse stadsgezichten. Zie je een foto van Rothenburg, dan zal je hoogstwaarschijnlijk dit beeld zien. Het stadje zou ook als inspiratiebron gediend hebben voor Walt Disney toen hij de tekenfilm Pinokkio maakte.
Wat zeker niet te missen is, is het grote Duitse kerstmuseum Käthe Wohlfahrt met zijn kerstdorp en winkel. Het gehele jaar door kerstsfeer! Gevaarlijk, want voor je het weet stap je er buiten met allerhande kerstballen en andere versieringen, en je bankrekening die drastisch verminderde. We konden het toch niet laten om een bezoekje te brengen. De verleiding was te groot om niets te kopen en we gingen buiten met een zak vol kerstartikelen. Hopelijk blijft de glazen kerstpiek intact tot thuis.
Op de marktplatz zie je het gotische Rathaus (stadhuis). De eerste steen dateert uit 1250. Aan de overzijde van het plein ligt de “Ratstrinkstube” (Raadsdrinkhal). Bovenaan zie je een klok uit 1638, een kalenderdatumklok en een zonnewijzer. Het loont de moeite om er even te wachten: elk  uur van 10.00 uur tot 22.00 uur verschijnen er mechanische poppen vanuit kleine ramen naast de klok. Deze spelen het beroemde verhaal over de geschiedenis van de stad na. Tijdens ons bezoek niet! De poppen verschijnen en meer gebeurt er niet. Waren ze defect? Het was wel leuk om zien. Je zag iedereen vol spanning naar boven kijken om daarna elkaar verwonderd aan te kijken. Je zag hen denken; wat is er aan de hand?
Op het plein zie je ook de Fontein van Sint Joris. Deze fontein ligt boven de put van Herterich, die 8m diep is.
Achter de fontein bevindt zich het rood-witte vakwerkgebouw dat bekend staat als het Fleisch und Tanzhaus (Vlees- en Danshuis).
Direct naast dit gebouw staat nog een prachtig vakwerkgebouw, het huis van burgemeester Jagstheimer uit 1488.
Tijdens onze rondgang kwamen we nog andere bezienswaardigheden tegen. Zoals de Herrnbrunnen, het Staudthof, de Sint-Fransiskanerkirche, het Kasteel Hohenstaufen, , de St Jakobskirche, de Weisserturm, de Marcustoren, het Alt-Rothenburger Handwerkerhaus, de Sint-Janniskerk en het Mittelalterliche Kriminalmuseum.
In de Herrngasse (rechtover het kerstmuseum) bezoeken we het historisch museum.
Als afsluiter zetten we ons neer in de comfortabele terras zeteltjes van een café. Tijd om de plaatselijke specialiteit te proeven: een “Schneeball” (sneeuwbal). Het is een rond gebakje van zanddeeg (redelijk hard) die al 300 jaar gebakken wordt in Rothenburg. De naam sneeuwbal dankt het gebakje (of is het eigenlijk een koek?) aan de ronde vorm en het laagje poedersuiker dat er omheen gestrooid is. Een Schneeball heeft een doorsnede van ongeveer tien centimeter en een gewicht van ongeveer 95 tot 100 gram.
Naast de traditionele Schneeball worden er inmiddels al veel verschillende varianten verkocht. Je hebt er met kaneel, met glazuur of chocolade. Erg lekker is ook de variant met marsepeinvulling.

In één van de winkels kochten we er een aantal om mee te nemen naar huis nemen als culinair souvenir.
Dag 6
Nog iets zuidelijker langs de romantische strasse belanden we in Dinkelsbühl. Het is ook één van die populaire plaatsjes langs de route.

We installeerden de motorhome op de enige overgebleven camperplaats aan de rand van het stadje. Niet zo evident als je motorhome 7m of langer is. Meer over deze camperplaats kan je lezen in het overzicht van de overnachtingen, onderaan dit reisverslag.
Net zoals Rothenburg is het een voorbeeld van een middeleeuwse ommuurde stad. Tijdens het wandelen tussen de grootse mijnwerkers- en vakwerkgebouwen wanen we ons terug in de tijd.
De overgebleven vestingmuur is 1,5 km lang en heeft 16 torens. Vier ervan bieden toegang tot de oude stad. Wij betraden de stad via de Nördlinger toren.

Bij het naderen van de centrale marktplaats valt de kerk onmiddellijk op. “De Stadtpfarrkirche” St. Georg domineert de oude stad en steekt boven alle daken uit.
We wandelen verder langs de andere belangrijke historische gebouwen, zoals onder andere de Sint-Pauluskerk, die oorspronkelijk deel uitmaakte van een klooster en in de 19e eeuw werd herbouwd. Er is ook het kasteel van de Duitse Orde met zijn rococokapel.
In de hele oude stad zijn er veel handelsgebouwen uit de 15e en 16e eeuw waarvan het Der Hezelhof en het Deutsches Haus de belangrijkste zijn. Weggestoken achter de fontein in de oude stad ontdekken we een bijzondere bank. We ondervinden meteen hoe het voelt om als peuter de wereld te ontdekken!
Na een tijdje verlaten we via de Wörnitz toren (de oudste van de poorten) de oude stad, om een stukje langs de vestingmuur te lopen. Het is opvallend hoeveel groen er langs deze zijde van de muur is. Tijd om even te verpozen en te genieten van de zon en omgeving.

We gaan terug de oude stad binnen, nu via de Faul toren. Er tegenover waakt het parkwachtershuisje over het meer. De “Faulturm” werd gebruikt als debiteurengevangenis.
We passeren de oude graanschuur en rechts naast de driekoningen kapel zien we de Segringer Tor met een unieke kroon. Na een vernietiging werd ze verbouwd in de barokke stijl.

Op het einde van onze wandeling belanden we opnieuw op de “Marktplatz”, het hart van de stad. Het ideale moment om het plaatselijke bier te proeven.
Dag 7
Volgende halte op onze route is Nördlingen, evenals de vorige twee stadjes, een middeleeuwse ommuurde stad. Doch één verschil, deze van Nördlingen is nog volledig intact. De stad heeft de enige volledig bewaarde stadsmuur in Duitsland. Deze stad is minder bekend dan de anderen en heeft een eerder klein centrum, maar heeft zijn eigen charme.
Wat Nördlingen speciaal maakt is het feit dat de stad gebouwd is in de krater die zo’n 14,5 miljoen jaar geleden door een meteoorinslag is ontstaan. Echt duidelijk is het wanneer je de stad vanuit de lucht zou kunnen bekijken.
De indrukwekkende toren van de Sint Joriskerk is gebouwd met rotsen die uit die inslag zijn ontstaan. Vanaf de top van de 90 meter hoge toren is de kraterring ook duidelijk zichtbaar. Maar op het ogenblik van ons bezoek was deze niet toegankelijk voor het publiek. Je kan meer te weten komen over deze krater in het Ries Crater Museum in de stad. Dat museum was dan weer gesloten wegens renovatie.

We waren snel langs de bijzonderste bezienswaardigheden van de stad, die alle rond de marktplatz gelegen zijn.
Maar niet getreurd we begaven ons toen op de 2,7 km lange stadsmuur. Een groot gedeelte kan je afwandelen, wat we dan ook  deden. We bestegen de trappen aan de Reimlinger toren, tevens de oudste van de stad (de oudste delen dateren van de 14e eeuw). Om dan via de Löpsinger toren terug naar de markt te wandelen. En gezien het nog mooi weer was mocht een terrasje doen niet ontbreken, om dan verder uit te rusten aan de camper op de camperplaats net buiten de stad.
Dag 8
Bij ons vertrek ’s morgens was niet veel te zien langs de route. De snel opgekomen mist belemmerde alle zicht. Even snel als dat hij opgekomen was verdween hij weer, waardoor het kasteel van Harburg tevoorschijn kwam. Het kasteel is meer dan 700 jaar oud en overleefde talrijke beleggingen, gevechten en oorlogen. Daardoor heeft het vele gebouwen uit verschillende periodes, nl. uit de  Romaanse, de gotische, de renaissance en barok.
Na een bezoekje vervolgden wij onze weg en komen aan in Donauwörth. We installeren ons op de camperplaats aan de Donau. Uiteraard is de rivier nog niet zo indrukwekkend als in Boedapest. Ze heeft nog een lange weg af te leggen.

Het plaatsje is niet spectaculair, doch leuk om zien. Aan de rand van het  centrum, op de top van een heuvel, staat evenwel een indrukwekkend klooster met een prachtige barokke kloosterkerk, de kerk van het Heilige Kruis. Ze  dateert uit de 11e eeuw, en zou zijn gebouwd om een splinter van het kruis van Christus te bewaren, dat hier tijdens de kruistochten werd teruggebracht.

We sluiten de namiddag af met een ijsje.
Dag 9
Het einde van de Romantische strasse nadert! We zijn in Augsburg gearriveerd, de derde grootste en oudste stad van Beieren. Gelukkig zijn we vroeg genoeg (10u) om nog een plaatsje op de camperplaats te bemachtigen. De verantwoordelijke (die er zelf in een motorhome verblijft) kwam ons tegemoet om ons onze plaats aan te wijzen. Veel keuze was er niet meer.

In Augsburg staan vele prachtige renaissancegebouwen en samen met de vele fonteinen oogt de stad een beetje als een Italiaanse stad. We wandelen langs de vele gebouwen en de brede verkeersvrije winkelstraten nodigen uit tot shoppen.
De voornaamste bezienswaardigheden zijn te zien rond de Rathausplatz, het centrale plein waarop je de Augustusfontein, het stadhuis en de klokkentoren Perlachturm ziet. Je hebt er ook Sint-Ulrich. De toren van St. Ulrich is vanuit bijna alle richtingen ver buiten de stad te zien en is daarmee veruit het belangrijkste herkenningspunt van Augsburg.
Een beetje verscholen tussen de hoge huizen is achter een muur de middeleeuwse Sint-Annakerk gelegen. Ze is gebouwd als onderdeel van een kloostercomplex. Het exterieur is zeker mooi, maar het is het interieur dat echt indruk maakt. Het plafond is gedecoreerd met een uitgebreid stucwerk met barokke en rococo-detaillering. De Fuggerkapel is het vroegste voorbeeld van renaissance-architectuur in Duitsland.
Dag 10
We rijden verder langs de Romantische Strasse. Het ene panoramische zicht volgt het andere op en schittert in de morgenzon. Volgende halte is Landsberg am Lech.

De camperplaats bevindt zich aan de rand van de stad op een grote afgesloten parking. Er zijn acht officiële, ruime  plaatsen met stroom, doch een ander gedeelte van de parking werd volledig in beslag genomen door motorhomes. Alhoewel we op een officiële plaats konden staan, stonden er nog ongeveer 25 campers. Tegen de avond liep dit aantal nog op.
Een overgebleven toegangspoort biedt toegang tot opnieuw een idyllische oude stad, ditmaal met een merkwaardig centraal plein. Het heeft een ongewone driehoekvorm. In het middelpunt daarvan staan de Marienbrunnen, een fontein uit ongeveer 1700.

Een heuse klim langs de Alte Bergstrasse  leidt me de héél hoge oever van de rivier de Lech op. Hijgend bereik ik de top. Bovenop de berg liggen het voormalige Jezuïetengebouw en de Heilig-Kreuz-Kirche. Het interieur van deze kerk is in rococostijl opgetrokken en naar mijn smaak te bombastisch, wat het zeker niet mooier maakt. Binnen kan je niet rondlopen, het interieur afgesloten door een zwaar ijzeren hekken. Je ziet wel de gehele kerk, en foto’s maken is ook geen probleem.
Om te bekomen van de klim wandelen we nog langs de oever van de rivier en langs de voormalige zoutpakhuizen, die nu zijn verbouwd tot leuke, gezellige huisjes en winkels. We verpozen op de hoge stoelen van een terras. We doen dit met een versterkend stukje kaastaart (de stoelen zijn hoog genoeg om over de keermuur te kunnen genieten van het zicht op de rivier).
Dag 11
Vandaag bezoeken we een paar bekende kerken langs de Romantische Strasse. Eerste stop is de Wieskirche in Steingaden. Deze bedevaartskerk, tevens unesco werelderfgoed, is een ovale, rococokerk die gebouwd werd omdat de oorspronkelijk kleine kapel te veel pelgrims aantrok. Er wordt gezegd dat er tranen werden gezien op een oude houten figuur van de gegeselde Verlosser. Dit zogenaamde wonder is gehuisvest in de kerk.

Bij aankomst was er een eredienst aan de gang. De kerk stond achteraan volgestouwd met ongeduldige toeristen die de kerk wilden bezichtigen. Ze waren er met autocars gedropt.  Na de mis kon je gewoon rondwandelen in de kerk. Die zelfde toeristen aanschouwden met open mond de rococo elementen alsof ze nog nooit zoiets zagen.
En zoals ik reeds eerder vertelde: mooi maar bombastisch, niet echt mijn stijl. Ik hou meer van de barokstijl.
Volgende stop: de indrukwekkende kloosterkerk, “ehemalige Klosterkirche Mariä Geburt” in Rottenbuch. De oorspronkelijke abdijkerk die in de Romaanse stijl werd gebouwd, werd in de 18e eeuw in de hoge barokke stijl heringericht. Gracieus, opnieuw bombastisch opgetrokken. Een ander woord vind ik er echt niet voor. De foto’s zeggen zoveel meer. De camping in Rottenbuch is tevens onze uitvalsbasis voor onze laatste dagen langs de Romantische strasse. Van op onze plaats kon je in de verte de kloosterkerk zien.
Dag 12
Geen kerken vandaag, wel een kasteel. We zijn in Hohenschwangau. De plaats waar hoog op de heuvel het slot Neuschwanstein uitkijkt over de vallei. Een prachtig kasteel dat gebouwd werd in opdracht van de "gekke" Ludwig II van Beieren. We  bezochten dit kasteel reeds in 2005. Vandaag was het niet meer mogelijk om er een kijkje te nemen. Om 10u waren de tickets reeds uitverkocht.
In het plaatsje is ook het kasteel  Hohenschwangau gelegen. Iets minder bekend maar zeker ook indrukwekkend qua schoonheid. De vier markante hoektorens en de muren met kantelen geven het kasteel een middeleeuws aandoend uiterlijk.
In dit kasteel bracht Ludwig II zijn jeugd door. We kochten tickets voor een bezoek aan dit kasteel. We spaarden ons de klim naar de ingang en deden een ritje met de paardenkar.
De gids begeleidde ons langs de indrukwekkende verblijven van Maximiliaan van Beieren en deze van zijn echtgenote en de gasten. De inrichting van het kasteel is in Biedermeierstijl en overal in het kasteel zijn prachtige muurschilderingen aangebracht (het zijn er meer dan 90 en zijn geschilderd door o.a. Moritz von Schwind en Ludwig Lindenschmit).

Het bezoek was echt de moeite waard, het kasteel is binnenin zeker even mooi als Neuschwanstein. Spijtig genoeg mocht er binnen niet gefotografeerd worden. De foto’s van het interieur komen van de website van het kasteel.
Dag 13
We hebben het einde van de Romantische strasse bereikt. We zijn in het historische Füssen. We slenteren rond in de gezellige oude binnenstad en langs de voornaamste bezienswaardigheden zoals het benedictijnenklooster van Sint Magnus met zijn basiliek. Wanneer je binnengaat in de stadsapotheek lijkt het of de tijd is blijven stilstaan.

Een poort van het Franciscanerklooster markeert het zuidelijke einde van de Romantische strasse.
Dé blikvanger van Füssen is het "Hoch Schloss". Dit mooie kasteel torent hoog boven de stad. Op de binnenplaats zijn unieke illusionaire schilderijen te ontdekken. Het is een bizar zicht, de geschilderde ramen met zijn uitstekende erkers lijken net echt.

De kantelen en torens van het kasteel zijn ook van belang. Vanaf de helling leidt de poorttoren naar de zesde verdieping. Van hier heb ik een uniek uitzicht naar de stad en de omgeving.
De uitkijktoren is ook open voor publiek. Ooit was er een kerker. Ook de klokkentoren van het Hoge Kasteel kan beklommen worden.
Achter één van de poortjes op het binnenplein is de Veitskapelle gelegen. Het is waarschijnlijk de hoogste kasteelkapel van Duitsland waar je kunt trouwen.

Op een leuk terras blikken we voldaan  terug op onze veertiendaagse langs de Romantische strasse!
Dag 14
We rijden terug richting België. Wat een verkeer, het lijkt erop dat alle Duitsers onderweg zijn. Na een 450 tal km en een dag vol files proberen we een plaats te zoeken op een camperplaats langs de Rijn in Bingen. Zonder succes, het is zaterdag namiddag en alles is volzet. Na een drietal camperplaatsen zoeken we iets verder weg van de Rijn en belanden in Gensingen. Hier staan we alleen op een vrij nieuwe camperplaats midden in de stad. In dit plaatsje is niets speciaals, doch het is enkel onze bedoeling er te overnachten.

Dag 15
zondag 26 september – als we worden wakker zijn er rond de camperplaats al heel wat mensen op de been. Het is verkiezingsdag in Duitsland, en het blijkt dat we pal naast een kiesbureau staan. Na een rustig ontbijt ruimen we op en rijden we huiswaarts.
Overzicht overnachtingen
Campingplatz Goldene Meile - Simrockweg 9, Remagen – 26,5€/nacht – alle voorzieningen – aan de Rijn gelegen – uren receptie: 10:00 - 13:00u /15:00 - 18:00u – restaurant op camping – ook camperplaats langs de zijkant van  de camping (12€ + 4€ stroom)

Festplatz - Erlenbachweg, 97980 Bad Mergentheim - GPS: N 49.49214, E 9.79236 – 30pl/13€ (betaalautomaat) - alle voorzieningen betalend - Camperplaats op mix-parking met loosput - altstadt 1,5 km via Kurpark

Wohnmobilplatz an der Tauber - Neubronner Straße, Röttingen -  GPS: n49.50724 o9.96995 – 20pl/5€ - alle voorzieningen (stroom 2€) – aan de rivier – 300m van dorp

Parkplatz P2 - Officiële camperplaats - Nördlinger Strasse, Rothenburg ob der Tauber - GPS: n49.37048 o10.18324 – 25pl/10€ - alle voorzieningen (betalend) – 1km naar altstatt of
Parkplatz P3 - Officiële camperplaats - Schweinsdorfer Strasse, Rothenburg ob der Tauber - GPS: n49.38222 o10.18889 – 30pl/12€ - voorzieningen zonder stroom – 300m naar altstatt

Wohnmobilstellplatz P2a - officiële camperplaats - Mönchsrother Straße, Dinkelsbühl - GPS: n49.06377 o10.32721 – 40pl/6€ - alle voorzieningen – supermarkt 200m – 800m naar altstadt
Zeer smalle plaatsen. Was gewone parking met aan de ene zijde een 8 tal camperplaatsen. Dit zijn de enige normale plaatsen. Bij de rest van de parking plaatsten ze stroompalen.
Aan de ene zijkant zijn ze maar 6m lang. Enkel geschikt voor vans. In het midden zijn de plaatsen amper 6,5 meter lang. Je dient volledig over de middenberm te staan om vooraan binnen je vak te staan. Toen we terugkwamen van het bezoek aan het stadje stelden we vast dat een motorhome zich achter ons plaatste, ook over de middenberm, maar met de achterkant naast mijn achterzijde. Er was maar 3 cm tussenruimte. Ik kon dus onmogelijk mijn garage nog opendoen. Hij vond dit de normaalste zaak toen ik hem er over aansprak. Ruzie kan je altijd maken, maar hij was bereid zich iedere keer te verplaatsen wanneer ik in de garage moest zijn.
Er staat ook nog steeds verkeersbord dat parkeerplaatsen voor personenauto’s aangeeft. Uiteraard stonden er tussen de campers gewone auto’s geparkeerd. Eén persoon installeerde er zelfs zijn caravan.

Wohnmobilstellplatz "Kaiserwiese/Am Schlössle" - Kaiserwiese  86720 Nördlingen - GPS: n48.85488 o10.48445 – 30pl/5€ - alle voorzieningen betalend – aan rand dorp gelegen

Wohnmobilstellplatz am Festplatz - Neue Obermayerstraße 2  86609 Donauwörth -  GPS: n48.71490 o10.77874 – 20pl/gratis – alle voorzieningen betalend -  aan de donau – 800m naar centrum

Wohnmobilstellplatz Wertach - Bürgemeister Ackermann strasse 1, Augsburg - GPS: n48.36944 o10.87750 – 20pl/8€ - alle voorzieningen betalend – 1,5km van centrum

Officiële camperplaats Waitzinger Wiese – Gottesackerangerweg, Landsberg – GPS: N 48.05535
O 10.87375 – op grote parking aan doodlopende weg, entree via slagboom – 8 pl/7€ - alle voorzieningen betalend - centrum 700m – officieel zijn er maar 8 plaatsen allen met stroom, maar de zijkant van de parking wordt ook volledig ingenomen door motorhomes. Deze hebben uiteraard geen stroom, maar van zodra een motorhome de officiele plaats verlaat wordt de stroom ingenomen door één die langs de zijkant staat, zodanig dat wanneer dan iemand anders op de officiele plaats gaat staan heeft hij geen stroom meer.

Terrassen-Camping "Am Richterbichl" - Solder 1, 82401 Rottenbuch – 15€/nacht voor camperplaats 1 nacht – alle voorzieningen – 1,1km van kloosterkerk

Officiële camperplaats – Alzeyerstrasse 21, Gensingen – 4pl/10€ – stroom: 1€/6u (Rudesheim was met overzet – Bingen en omstreken geen plaats meer op cp’s

We overnachtten niet bij elke plaats die we bezochten. Hierna vind je de parkings waar we met de motorhome terecht konden:

Weikersheim: parkplatz
Harburg: grote parking aan het kasteel Burgstraße 1, 86655 Harburg – gratis – overnachten wordt er gedoogd -
Steingaden: parking parkplatz Wieskirche - Wies 7, 86989 Steingaden - betalend
Schwangau: parkplatz P2 Königsschlösser aan Colomanstrasse
Füssen: Parkplatz Morisse P3 – Kemptenerstrasse, 87629 Füssen – zeer dure parking – voor een motorhome moet je de prijs van een autocar betalen – het is wel mogelijk om een goedkopere parking te vinden aan de andere kant van de stad

E-mail: info@dmcamperreizen.be

Copyright © DMCamperreizen 2018. All right reserved
Dag 1
Na een 400tal km houden we halt voor een tussenstop. Dit in Remagen aan de Rijn. Een stad met een opmerkelijk oorlogsverleden  in verband met de brug (Brücke von Remagen). Deze spoorbrug over de Rijn bij Remagen was de laatste intact zijnde brug over de Rijn tijdens WOII. Op 7 maart 1945 werd ze door soldaten van de Amerikaanse 9e pantserdivisie ingenomen. De Duitsers probeerden verschillende keren om de brug te verwoesten, maar het lukte niet. Tien dagen later stortte de brug plotseling in. In de overblijfselen van de brug is tegenwoordig een museum gevestigd.
We wandelden via de Rijnpromenade voorbij dit Vredesmuseum naar de oude binnenstad. Daar was bijna geen volk te bespeuren. Iedereen was samengetroept op de terrassen langs de promenade aan de Rijn. Er heerste een gezellige drukte. Na ons bezoek aan de binnenstad nestelden ook wij ons op een terrasje.
Dag 2
De route van de Romantische strasse wordt aangevat. Wij beginnen niet in Würzburg. Deze universiteitsstad bezochten we een aantal jaren reeds uitgebreid. Heb je deze route nog niet gereden, dan raad ik toch aan om te starten in Würzburg. Als oude bisschopsstad heeft de stad vele kerken. De Würzburger Residenz is een indrukwekkend paleis uit de 18e eeuw en zeker een bezoek waard. De vesting Marienberg torent boven de stad uit en is misschien wel de bekendste bezienswaardigheid van de stad. Je moet er zeker de 2 musea, waaronder de volledig heropgebouwde apotheek, bezoeken.
We starten in Bad Mergentheim, een prachtig stadje te midden van de weiden en wijngaarden. De voetgangerszone heeft veel aantrekkelijke winkels en eet- en drinkgelegenheden. We slenteren over de Marktplatz met het stadhuis en de tweelinghuizen ertegenover en de  Milchlingsbrunnen-fontein. We zochten eveneens het Münster van St. Johannes aan de Kirchstraße, het St. Bernhardgebouw en de kapel met zijn 18e eeuwse portaal op. En zoals gewoonlijk eindigden we onze wandeling op een terras.
Dag 3
Onder een stralende vervolgen we onze weg langs de Romantische Strasse. We rijden in rivierdalen, door bossen en langs mooie, groene weiden. Is het je ook al opgevallen dat er vreemde talen staan op de borden die de route aanwijzen? Juist; Japans en Chinees! De Romantische Strasse en Rothenburg ob der Tauber in het bijzonder zijn erg populair onder Japanse en Chinese toeristen. Jaarlijks overspoelen ze massaal de pittoreske plaatjes op de route, uitgezonderd nu. De pandemie stak stokken in de wielen en zo is er geen enkele Aziatische toerist te bespeuren.
Onderweg stoppen voor een bezoek aan het kasteel van Weikersheim, het mooiste renaissancepaleis langs de route. Na onze rondgang in het kasteel, dat enkel met gids te bezoeken is, kuierden we rond in de prachtige tuinen rond het paleis. Zeker een bezoekje waard. Ze zijn geïnspireerd op die van het paleis van Versailles.
We rijden verder naar Röttingen waar we op de “Festplatz” het laatste plaatsje innamen om te overnachten. Röttingen zelf is bekend als de "Stadt der Sonnenuhren" (de stad met de zonnewijzers). Langs de rondweg van 2 km staan 33 zonnewijzers tentoongesteld. Verder valt er in dit plaatsje niet veel te beleven. Toeristen zie je er bijna niet en horecazaken met leuke terrasjes zijn er evenmin. Op de markt is het stadhuis in barokstijl de enige blikvanger.
Via de rivier wandelen we terug naar de camperplaats. Het is zeer warm, doch aan het snelstromende water van de rivier is het toch aangenaam zitten. Tegen de avond kon je niet aan het water blijven zitten. De vele muggen hadden een andere mening. Ze vielen massaal  de mensen aan.
Dag 4 - 5
Het weer is ietsje minder geworden; een beetje regen, frisjes en af en toe de zon die zich laat zien. Deze twee dagen nemen we ruim de tijd om het populairste stadje van de Romantische Strasse te bezoeken: Rothenburg ob der Tauber.

Rond 10u komen we op de camperplaats toe. Er was nog plaats. Dit is het spijtige aan de populariteit van het stadje. Als je op één van de parkings dienstig als camperplaats wilt overnachten, dan moet je er vóór 11u toekomen. Na dit uur staan ze gegarandeerd vol, en dit elke dag. In de namiddag komen er wel nog plaatsen vrij. Doch tegen de avond rijden vele motorhomes vruchteloos rond voor een plaatsje. En uiteraard zijn er alle dagen een paar camperaars die zich niets van de regels aantrekken en parkeren waar ze maar een gaatje vinden. Plaatsen voor minder validen, bushalte, …
Rothenburg zelf is prachtig. Alhoewel we hier reeds waren in het verleden, blijft het ons verwonderen, pure romantiek. De hoogtepunten zijn de versterkte middeleeuwse muren met poorten en torens, en de Marktplatz.
Het Plönlein met de Siebertoren is volgens mij één van de mooiste middeleeuwse stadsgezichten. Zie je een foto van Rothenburg, dan zal je hoogstwaarschijnlijk dit beeld zien. Het stadje zou ook als inspiratiebron gediend hebben voor Walt Disney toen hij de tekenfilm Pinokkio maakte.
Wat zeker niet te missen is, is het grote Duitse kerstmuseum Käthe Wohlfahrt met zijn kerstdorp en winkel. Het gehele jaar door kerstsfeer! Gevaarlijk, want voor je het weet stap je er buiten met allerhande kerstballen en andere versieringen, en je bankrekening die drastisch verminderde. We konden het toch niet laten om een bezoekje te brengen. De verleiding was te groot om niets te kopen en we gingen buiten met een zak vol kerstartikelen. Hopelijk blijft de glazen kerstpiek intact tot thuis.
Op de marktplatz zie je het gotische Rathaus (stadhuis). De eerste steen dateert uit 1250. Aan de overzijde van het plein ligt de “Ratstrinkstube” (Raadsdrinkhal). Bovenaan zie je een klok uit 1638, een kalenderdatumklok en een zonnewijzer. Het loont de moeite om er even te wachten: elk  uur van 10.00 uur tot 22.00 uur verschijnen er mechanische poppen vanuit kleine ramen naast de klok. Deze spelen het beroemde verhaal over de geschiedenis van de stad na. Tijdens ons bezoek niet! De poppen verschijnen en meer gebeurt er niet. Waren ze defect? Het was wel leuk om zien. Je zag iedereen vol spanning naar boven kijken om daarna elkaar verwonderd aan te kijken. Je zag hen denken; wat is er aan de hand?
Op het plein zie je ook de Fontein van Sint Joris. Deze fontein ligt boven de put van Herterich, die 8m diep is.
Achter de fontein bevindt zich het rood-witte vakwerkgebouw dat bekend staat als het Fleisch und Tanzhaus (Vlees- en Danshuis).
Direct naast dit gebouw staat nog een prachtig vakwerkgebouw, het huis van burgemeester Jagstheimer uit 1488.
Tijdens onze rondgang kwamen we nog andere bezienswaardigheden tegen. Zoals de Herrnbrunnen, het Staudthof, de Sint-Fransiskanerkirche, het Kasteel Hohenstaufen, , de St Jakobskirche, de Weisserturm, de Marcustoren, het Alt-Rothenburger Handwerkerhaus, de Sint-Janniskerk en het Mittelalterliche Kriminalmuseum.
In de Herrngasse (rechtover het kerstmuseum) bezoeken we het historisch museum.
Als afsluiter zetten we ons neer in de comfortabele terras zeteltjes van een café. Tijd om de plaatselijke specialiteit te proeven: een “Schneeball” (sneeuwbal). Het is een rond gebakje van zanddeeg (redelijk hard) die al 300 jaar gebakken wordt in Rothenburg. De naam sneeuwbal dankt het gebakje (of is het eigenlijk een koek?) aan de ronde vorm en het laagje poedersuiker dat er omheen gestrooid is. Een Schneeball heeft een doorsnede van ongeveer tien centimeter en een gewicht van ongeveer 95 tot 100 gram.
Naast de traditionele Schneeball worden er inmiddels al veel verschillende varianten verkocht. Je hebt er met kaneel, met glazuur of chocolade. Erg lekker is ook de variant met marsepeinvulling.

In één van de winkels kochten we er een aantal om mee te nemen naar huis nemen als culinair souvenir.
Dag 6
Nog iets zuidelijker langs de romantische strasse belanden we in Dinkelsbühl. Het is ook één van die populaire plaatsjes langs de route.

We installeerden de motorhome op de enige overgebleven camperplaats aan de rand van het stadje. Niet zo evident als je motorhome 7m of langer is. Meer over deze camperplaats kan je lezen in het overzicht van de overnachtingen, onderaan dit reisverslag.
Net zoals Rothenburg is het een voorbeeld van een middeleeuwse ommuurde stad. Tijdens het wandelen tussen de grootse mijnwerkers- en vakwerkgebouwen wanen we ons terug in de tijd.
De overgebleven vestingmuur is 1,5 km lang en heeft 16 torens. Vier ervan bieden toegang tot de oude stad. Wij betraden de stad via de Nördlinger toren.

Bij het naderen van de centrale marktplaats valt de kerk onmiddellijk op. “De Stadtpfarrkirche” St. Georg domineert de oude stad en steekt boven alle daken uit.
We wandelen verder langs de andere belangrijke historische gebouwen, zoals onder andere de Sint-Pauluskerk, die oorspronkelijk deel uitmaakte van een klooster en in de 19e eeuw werd herbouwd. Er is ook het kasteel van de Duitse Orde met zijn rococokapel.
In de hele oude stad zijn er veel handelsgebouwen uit de 15e en 16e eeuw waarvan het Der Hezelhof en het Deutsches Haus de belangrijkste zijn. Weggestoken achter de fontein in de oude stad ontdekken we een bijzondere bank. We ondervinden meteen hoe het voelt om als peuter de wereld te ontdekken!
Na een tijdje verlaten we via de Wörnitz toren (de oudste van de poorten) de oude stad, om een stukje langs de vestingmuur te lopen. Het is opvallend hoeveel groen er langs deze zijde van de muur is. Tijd om even te verpozen en te genieten van de zon en omgeving.

We gaan terug de oude stad binnen, nu via de Faul toren. Er tegenover waakt het parkwachtershuisje over het meer. De “Faulturm” werd gebruikt als debiteurengevangenis.
We passeren de oude graanschuur en rechts naast de driekoningen kapel zien we de Segringer Tor met een unieke kroon. Na een vernietiging werd ze verbouwd in de barokke stijl.

Op het einde van onze wandeling belanden we opnieuw op de “Marktplatz”, het hart van de stad. Het ideale moment om het plaatselijke bier te proeven.
Dag 7
Volgende halte op onze route is Nördlingen, evenals de vorige twee stadjes, een middeleeuwse ommuurde stad. Doch één verschil, deze van Nördlingen is nog volledig intact. De stad heeft de enige volledig bewaarde stadsmuur in Duitsland. Deze stad is minder bekend dan de anderen en heeft een eerder klein centrum, maar heeft zijn eigen charme.
Wat Nördlingen speciaal maakt is het feit dat de stad gebouwd is in de krater die zo’n 14,5 miljoen jaar geleden door een meteoorinslag is ontstaan. Echt duidelijk is het wanneer je de stad vanuit de lucht zou kunnen bekijken.
De indrukwekkende toren van de Sint Joriskerk is gebouwd met rotsen die uit die inslag zijn ontstaan. Vanaf de top van de 90 meter hoge toren is de kraterring ook duidelijk zichtbaar. Maar op het ogenblik van ons bezoek was deze niet toegankelijk voor het publiek. Je kan meer te weten komen over deze krater in het Ries Crater Museum in de stad. Dat museum was dan weer gesloten wegens renovatie.

We waren snel langs de bijzonderste bezienswaardigheden van de stad, die alle rond de marktplatz gelegen zijn.
Maar niet getreurd we begaven ons toen op de 2,7 km lange stadsmuur. Een groot gedeelte kan je afwandelen, wat we dan ook  deden. We bestegen de trappen aan de Reimlinger toren, tevens de oudste van de stad (de oudste delen dateren van de 14e eeuw). Om dan via de Löpsinger toren terug naar de markt te wandelen. En gezien het nog mooi weer was mocht een terrasje doen niet ontbreken, om dan verder uit te rusten aan de camper op de camperplaats net buiten de stad.
Dag 8
Bij ons vertrek ’s morgens was niet veel te zien langs de route. De snel opgekomen mist belemmerde alle zicht. Even snel als dat hij opgekomen was verdween hij weer, waardoor het kasteel van Harburg tevoorschijn kwam. Het kasteel is meer dan 700 jaar oud en overleefde talrijke beleggingen, gevechten en oorlogen. Daardoor heeft het vele gebouwen uit verschillende periodes, nl. uit de  Romaanse, de gotische, de renaissance en barok.
Na een bezoekje vervolgden wij onze weg en komen aan in Donauwörth. We installeren ons op de camperplaats aan de Donau. Uiteraard is de rivier nog niet zo indrukwekkend als in Boedapest. Ze heeft nog een lange weg af te leggen.

Het plaatsje is niet spectaculair, doch leuk om zien. Aan de rand van het  centrum, op de top van een heuvel, staat evenwel een indrukwekkend klooster met een prachtige barokke kloosterkerk, de kerk van het Heilige Kruis. Ze  dateert uit de 11e eeuw, en zou zijn gebouwd om een splinter van het kruis van Christus te bewaren, dat hier tijdens de kruistochten werd teruggebracht.

We sluiten de namiddag af met een ijsje.
Dag 9
Het einde van de Romantische strasse nadert! We zijn in Augsburg gearriveerd, de derde grootste en oudste stad van Beieren. Gelukkig zijn we vroeg genoeg (10u) om nog een plaatsje op de camperplaats te bemachtigen. De verantwoordelijke (die er zelf in een motorhome verblijft) kwam ons tegemoet om ons onze plaats aan te wijzen. Veel keuze was er niet meer.

In Augsburg staan vele prachtige renaissancegebouwen en samen met de vele fonteinen oogt de stad een beetje als een Italiaanse stad. We wandelen langs de vele gebouwen en de brede verkeersvrije winkelstraten nodigen uit tot shoppen.
De voornaamste bezienswaardigheden zijn te zien rond de Rathausplatz, het centrale plein waarop je de Augustusfontein, het stadhuis en de klokkentoren Perlachturm ziet. Je hebt er ook Sint-Ulrich. De toren van St. Ulrich is vanuit bijna alle richtingen ver buiten de stad te zien en is daarmee veruit het belangrijkste herkenningspunt van Augsburg.
Een beetje verscholen tussen de hoge huizen is achter een muur de middeleeuwse Sint-Annakerk gelegen. Ze is gebouwd als onderdeel van een kloostercomplex. Het exterieur is zeker mooi, maar het is het interieur dat echt indruk maakt. Het plafond is gedecoreerd met een uitgebreid stucwerk met barokke en rococo-detaillering. De Fuggerkapel is het vroegste voorbeeld van renaissance-architectuur in Duitsland.
Dag 10
We rijden verder langs de Romantische Strasse. Het ene panoramische zicht volgt het andere op en schittert in de morgenzon. Volgende halte is Landsberg am Lech.

De camperplaats bevindt zich aan de rand van de stad op een grote afgesloten parking. Er zijn acht officiële, ruime  plaatsen met stroom, doch een ander gedeelte van de parking werd volledig in beslag genomen door motorhomes. Alhoewel we op een officiële plaats konden staan, stonden er nog ongeveer 25 campers. Tegen de avond liep dit aantal nog op.
Een overgebleven toegangspoort biedt toegang tot opnieuw een idyllische oude stad, ditmaal met een merkwaardig centraal plein. Het heeft een ongewone driehoekvorm. In het middelpunt daarvan staan de Marienbrunnen, een fontein uit ongeveer 1700.

Een heuse klim langs de Alte Bergstrasse  leidt me de héél hoge oever van de rivier de Lech op. Hijgend bereik ik de top. Bovenop de berg liggen het voormalige Jezuïetengebouw en de Heilig-Kreuz-Kirche. Het interieur van deze kerk is in rococostijl opgetrokken en naar mijn smaak te bombastisch, wat het zeker niet mooier maakt. Binnen kan je niet rondlopen, het interieur afgesloten door een zwaar ijzeren hekken. Je ziet wel de gehele kerk, en foto’s maken is ook geen probleem.
Om te bekomen van de klim wandelen we nog langs de oever van de rivier en langs de voormalige zoutpakhuizen, die nu zijn verbouwd tot leuke, gezellige huisjes en winkels. We verpozen op de hoge stoelen van een terras. We doen dit met een versterkend stukje kaastaart (de stoelen zijn hoog genoeg om over de keermuur te kunnen genieten van het zicht op de rivier).
Dag 11
Vandaag bezoeken we een paar bekende kerken langs de Romantische Strasse. Eerste stop is de Wieskirche in Steingaden. Deze bedevaartskerk, tevens unesco werelderfgoed, is een ovale, rococokerk die gebouwd werd omdat de oorspronkelijk kleine kapel te veel pelgrims aantrok. Er wordt gezegd dat er tranen werden gezien op een oude houten figuur van de gegeselde Verlosser. Dit zogenaamde wonder is gehuisvest in de kerk.

Bij aankomst was er een eredienst aan de gang. De kerk stond achteraan volgestouwd met ongeduldige toeristen die de kerk wilden bezichtigen. Ze waren er met autocars gedropt.  Na de mis kon je gewoon rondwandelen in de kerk. Die zelfde toeristen aanschouwden met open mond de rococo elementen alsof ze nog nooit zoiets zagen.
En zoals ik reeds eerder vertelde: mooi maar bombastisch, niet echt mijn stijl. Ik hou meer van de barokstijl.
Volgende stop: de indrukwekkende kloosterkerk, “ehemalige Klosterkirche Mariä Geburt” in Rottenbuch. De oorspronkelijke abdijkerk die in de Romaanse stijl werd gebouwd, werd in de 18e eeuw in de hoge barokke stijl heringericht. Gracieus, opnieuw bombastisch opgetrokken. Een ander woord vind ik er echt niet voor. De foto’s zeggen zoveel meer. De camping in Rottenbuch is tevens onze uitvalsbasis voor onze laatste dagen langs de Romantische strasse. Van op onze plaats kon je in de verte de kloosterkerk zien.
Dag 12
Geen kerken vandaag, wel een kasteel. We zijn in Hohenschwangau. De plaats waar hoog op de heuvel het slot Neuschwanstein uitkijkt over de vallei. Een prachtig kasteel dat gebouwd werd in opdracht van de "gekke" Ludwig II van Beieren. We  bezochten dit kasteel reeds in 2005. Vandaag was het niet meer mogelijk om er een kijkje te nemen. Om 10u waren de tickets reeds uitverkocht.
In het plaatsje is ook het kasteel  Hohenschwangau gelegen. Iets minder bekend maar zeker ook indrukwekkend qua schoonheid. De vier markante hoektorens en de muren met kantelen geven het kasteel een middeleeuws aandoend uiterlijk.
In dit kasteel bracht Ludwig II zijn jeugd door. We kochten tickets voor een bezoek aan dit kasteel. We spaarden ons de klim naar de ingang en deden een ritje met de paardenkar.
De gids begeleidde ons langs de indrukwekkende verblijven van Maximiliaan van Beieren en deze van zijn echtgenote en de gasten. De inrichting van het kasteel is in Biedermeierstijl en overal in het kasteel zijn prachtige muurschilderingen aangebracht (het zijn er meer dan 90 en zijn geschilderd door o.a. Moritz von Schwind en Ludwig Lindenschmit).

Het bezoek was echt de moeite waard, het kasteel is binnenin zeker even mooi als Neuschwanstein. Spijtig genoeg mocht er binnen niet gefotografeerd worden. De foto’s van het interieur komen van de website van het kasteel.
Dag 13
We hebben het einde van de Romantische strasse bereikt. We zijn in het historische Füssen. We slenteren rond in de gezellige oude binnenstad en langs de voornaamste bezienswaardigheden zoals het benedictijnenklooster van Sint Magnus met zijn basiliek. Wanneer je binnengaat in de stadsapotheek lijkt het of de tijd is blijven stilstaan.

Een poort van het Franciscanerklooster markeert het zuidelijke einde van de Romantische strasse.
Dé blikvanger van Füssen is het "Hoch Schloss". Dit mooie kasteel torent hoog boven de stad. Op de binnenplaats zijn unieke illusionaire schilderijen te ontdekken. Het is een bizar zicht, de geschilderde ramen met zijn uitstekende erkers lijken net echt.

De kantelen en torens van het kasteel zijn ook van belang. Vanaf de helling leidt de poorttoren naar de zesde verdieping. Van hier heb ik een uniek uitzicht naar de stad en de omgeving.
De uitkijktoren is ook open voor publiek. Ooit was er een kerker. Ook de klokkentoren van het Hoge Kasteel kan beklommen worden.
Achter één van de poortjes op het binnenplein is de Veitskapelle gelegen. Het is waarschijnlijk de hoogste kasteelkapel van Duitsland waar je kunt trouwen.

Op een leuk terras blikken we voldaan  terug op onze veertiendaagse langs de Romantische strasse!
Dag 14
We rijden terug richting België. Wat een verkeer, het lijkt erop dat alle Duitsers onderweg zijn. Na een 450 tal km en een dag vol files proberen we een plaats te zoeken op een camperplaats langs de Rijn in Bingen. Zonder succes, het is zaterdag namiddag en alles is volzet. Na een drietal camperplaatsen zoeken we iets verder weg van de Rijn en belanden in Gensingen. Hier staan we alleen op een vrij nieuwe camperplaats midden in de stad. In dit plaatsje is niets speciaals, doch het is enkel onze bedoeling er te overnachten.

Dag 15
zondag 26 september – als we worden wakker zijn er rond de camperplaats al heel wat mensen op de been. Het is verkiezingsdag in Duitsland, en het blijkt dat we pal naast een kiesbureau staan. Na een rustig ontbijt ruimen we op en rijden we huiswaarts.
Overzicht overnachtingen
Campingplatz Goldene Meile - Simrockweg 9, Remagen – 26,5€/nacht – alle voorzieningen – aan de Rijn gelegen – uren receptie: 10:00 - 13:00u /15:00 - 18:00u – restaurant op camping – ook camperplaats langs de zijkant van  de camping (12€ + 4€ stroom)

Festplatz - Erlenbachweg, 97980 Bad Mergentheim - GPS: N 49.49214, E 9.79236 – 30pl/13€ (betaalautomaat) - alle voorzieningen betalend - Camperplaats op mix-parking met loosput - altstadt 1,5 km via Kurpark

Wohnmobilplatz an der Tauber - Neubronner Straße, Röttingen -  GPS: n49.50724 o9.96995 – 20pl/5€ - alle voorzieningen (stroom 2€) – aan de rivier – 300m van dorp

Parkplatz P2 - Officiële camperplaats - Nördlinger Strasse, Rothenburg ob der Tauber - GPS: n49.37048 o10.18324 – 25pl/10€ - alle voorzieningen (betalend) – 1km naar altstatt of
Parkplatz P3 - Officiële camperplaats - Schweinsdorfer Strasse, Rothenburg ob der Tauber - GPS: n49.38222 o10.18889 – 30pl/12€ - voorzieningen zonder stroom – 300m naar altstatt

Wohnmobilstellplatz P2a - officiële camperplaats - Mönchsrother Straße, Dinkelsbühl - GPS: n49.06377 o10.32721 – 40pl/6€ - alle voorzieningen – supermarkt 200m – 800m naar altstadt
Zeer smalle plaatsen. Was gewone parking met aan de ene zijde een 8 tal camperplaatsen. Dit zijn de enige normale plaatsen. Bij de rest van de parking plaatsten ze stroompalen.
Aan de ene zijkant zijn ze maar 6m lang. Enkel geschikt voor vans. In het midden zijn de plaatsen amper 6,5 meter lang. Je dient volledig over de middenberm te staan om vooraan binnen je vak te staan. Toen we terugkwamen van het bezoek aan het stadje stelden we vast dat een motorhome zich achter ons plaatste, ook over de middenberm, maar met de achterkant naast mijn achterzijde. Er was maar 3 cm tussenruimte. Ik kon dus onmogelijk mijn garage nog opendoen. Hij vond dit de normaalste zaak toen ik hem er over aansprak. Ruzie kan je altijd maken, maar hij was bereid zich iedere keer te verplaatsen wanneer ik in de garage moest zijn.
Er staat ook nog steeds verkeersbord dat parkeerplaatsen voor personenauto’s aangeeft. Uiteraard stonden er tussen de campers gewone auto’s geparkeerd. Eén persoon installeerde er zelfs zijn caravan.

Wohnmobilstellplatz "Kaiserwiese/Am Schlössle" - Kaiserwiese  86720 Nördlingen - GPS: n48.85488 o10.48445 – 30pl/5€ - alle voorzieningen betalend – aan rand dorp gelegen

Wohnmobilstellplatz am Festplatz - Neue Obermayerstraße 2  86609 Donauwörth -  GPS: n48.71490 o10.77874 – 20pl/gratis – alle voorzieningen betalend -  aan de donau – 800m naar centrum

Wohnmobilstellplatz Wertach - Bürgemeister Ackermann strasse 1, Augsburg - GPS: n48.36944 o10.87750 – 20pl/8€ - alle voorzieningen betalend – 1,5km van centrum

Officiële camperplaats Waitzinger Wiese – Gottesackerangerweg, Landsberg – GPS: N 48.05535
O 10.87375 – op grote parking aan doodlopende weg, entree via slagboom – 8 pl/7€ - alle voorzieningen betalend - centrum 700m – officieel zijn er maar 8 plaatsen allen met stroom, maar de zijkant van de parking wordt ook volledig ingenomen door motorhomes. Deze hebben uiteraard geen stroom, maar van zodra een motorhome de officiele plaats verlaat wordt de stroom ingenomen door één die langs de zijkant staat, zodanig dat wanneer dan iemand anders op de officiele plaats gaat staan heeft hij geen stroom meer.

Terrassen-Camping "Am Richterbichl" - Solder 1, 82401 Rottenbuch – 15€/nacht voor camperplaats 1 nacht – alle voorzieningen – 1,1km van kloosterkerk

Officiële camperplaats – Alzeyerstrasse 21, Gensingen – 4pl/10€ – stroom: 1€/6u (Rudesheim was met overzet – Bingen en omstreken geen plaats meer op cp’s

We overnachtten niet bij elke plaats die we bezochten. Hierna vind je de parkings waar we met de motorhome terecht konden:

Weikersheim: parkplatz
Harburg: grote parking aan het kasteel Burgstraße 1, 86655 Harburg – gratis – overnachten wordt er gedoogd -
Steingaden: parking parkplatz Wieskirche - Wies 7, 86989 Steingaden - betalend
Schwangau: parkplatz P2 Königsschlösser aan Colomanstrasse
Füssen: Parkplatz Morisse P3 – Kemptenerstrasse, 87629 Füssen – zeer dure parking – voor een motorhome moet je de prijs van een autocar betalen – het is wel mogelijk om een goedkopere parking te vinden aan de andere kant van de stad

E-mail: info@dmcamperreizen.be

Copyright © DMCamperreizen 2018
All right reserved
Dag 1
Na een 400tal km houden we halt voor een tussenstop. Dit in Remagen aan de Rijn. Een stad met een opmerkelijk oorlogsverleden  in verband met de brug (Brücke von Remagen). Deze spoorbrug over de Rijn bij Remagen was de laatste intact zijnde brug over de Rijn tijdens WOII. Op 7 maart 1945 werd ze door soldaten van de Amerikaanse 9e pantserdivisie ingenomen. De Duitsers probeerden verschillende keren om de brug te verwoesten, maar het lukte niet. Tien dagen later stortte de brug plotseling in. In de overblijfselen van de brug is tegenwoordig een museum gevestigd.
We wandelden via de Rijnpromenade voorbij dit Vredesmuseum naar de oude binnenstad. Daar was bijna geen volk te bespeuren. Iedereen was samengetroept op de terrassen langs de promenade aan de Rijn. Er heerste een gezellige drukte. Na ons bezoek aan de binnenstad nestelden ook wij ons op een terrasje.
Dag 2
De route van de Romantische strasse wordt aangevat. Wij beginnen niet in Würzburg. Deze universiteitsstad bezochten we een aantal jaren reeds uitgebreid. Heb je deze route nog niet gereden, dan raad ik toch aan om te starten in Würzburg. Als oude bisschopsstad heeft de stad vele kerken. De Würzburger Residenz is een indrukwekkend paleis uit de 18e eeuw en zeker een bezoek waard. De vesting Marienberg torent boven de stad uit en is misschien wel de bekendste bezienswaardigheid van de stad. Je moet er zeker de 2 musea, waaronder de volledig heropgebouwde apotheek, bezoeken.
We starten in Bad Mergentheim, een prachtig stadje te midden van de weiden en wijngaarden. De voetgangerszone heeft veel aantrekkelijke winkels en eet- en drinkgelegenheden. We slenteren over de Marktplatz met het stadhuis en de tweelinghuizen ertegenover en de  Milchlingsbrunnen-fontein. We zochten eveneens het Münster van St. Johannes aan de Kirchstraße, het St. Bernhardgebouw en de kapel met zijn 18e eeuwse portaal op. En zoals gewoonlijk eindigden we onze wandeling op een terras.
Dag 3
Onder een stralende vervolgen we onze weg langs de Romantische Strasse. We rijden in rivierdalen, door bossen en langs mooie, groene weiden. Is het je ook al opgevallen dat er vreemde talen staan op de borden die de route aanwijzen? Juist; Japans en Chinees! De Romantische Strasse en Rothenburg ob der Tauber in het bijzonder zijn erg populair onder Japanse en Chinese toeristen. Jaarlijks overspoelen ze massaal de pittoreske plaatjes op de route, uitgezonderd nu. De pandemie stak stokken in de wielen en zo is er geen enkele Aziatische toerist te bespeuren.
Onderweg stoppen voor een bezoek aan het kasteel van Weikersheim, het mooiste renaissancepaleis langs de route. Na onze rondgang in het kasteel, dat enkel met gids te bezoeken is, kuierden we rond in de prachtige tuinen rond het paleis. Zeker een bezoekje waard. Ze zijn geïnspireerd op die van het paleis van Versailles.
We rijden verder naar Röttingen waar we op de “Festplatz” het laatste plaatsje innamen om te overnachten. Röttingen zelf is bekend als de "Stadt der Sonnenuhren" (de stad met de zonnewijzers). Langs de rondweg van 2 km staan 33 zonnewijzers tentoongesteld. Verder valt er in dit plaatsje niet veel te beleven. Toeristen zie je er bijna niet en horecazaken met leuke terrasjes zijn er evenmin. Op de markt is het stadhuis in barokstijl de enige blikvanger.
Via de rivier wandelen we terug naar de camperplaats. Het is zeer warm, doch aan het snelstromende water van de rivier is het toch aangenaam zitten. Tegen de avond kon je niet aan het water blijven zitten. De vele muggen hadden een andere mening. Ze vielen massaal  de mensen aan.
Dag 4 - 5
Het weer is ietsje minder geworden; een beetje regen, frisjes en af en toe de zon die zich laat zien. Deze twee dagen nemen we ruim de tijd om het populairste stadje van de Romantische Strasse te bezoeken: Rothenburg ob der Tauber.

Rond 10u komen we op de camperplaats toe. Er was nog plaats. Dit is het spijtige aan de populariteit van het stadje. Als je op één van de parkings dienstig als camperplaats wilt overnachten, dan moet je er vóór 11u toekomen. Na dit uur staan ze gegarandeerd vol, en dit elke dag. In de namiddag komen er wel nog plaatsen vrij. Doch tegen de avond rijden vele motorhomes vruchteloos rond voor een plaatsje. En uiteraard zijn er alle dagen een paar camperaars die zich niets van de regels aantrekken en parkeren waar ze maar een gaatje vinden. Plaatsen voor minder validen, bushalte, …
Rothenburg zelf is prachtig. Alhoewel we hier reeds waren in het verleden, blijft het ons verwonderen, pure romantiek. De hoogtepunten zijn de versterkte middeleeuwse muren met poorten en torens, en de Marktplatz.
Het Plönlein met de Siebertoren is volgens mij één van de mooiste middeleeuwse stadsgezichten. Zie je een foto van Rothenburg, dan zal je hoogstwaarschijnlijk dit beeld zien. Het stadje zou ook als inspiratiebron gediend hebben voor Walt Disney toen hij de tekenfilm Pinokkio maakte.
Wat zeker niet te missen is, is het grote Duitse kerstmuseum Käthe Wohlfahrt met zijn kerstdorp en winkel. Het gehele jaar door kerstsfeer! Gevaarlijk, want voor je het weet stap je er buiten met allerhande kerstballen en andere versieringen, en je bankrekening die drastisch verminderde. We konden het toch niet laten om een bezoekje te brengen. De verleiding was te groot om niets te kopen en we gingen buiten met een zak vol kerstartikelen. Hopelijk blijft de glazen kerstpiek intact tot thuis.
Op de marktplatz zie je het gotische Rathaus (stadhuis). De eerste steen dateert uit 1250. Aan de overzijde van het plein ligt de “Ratstrinkstube” (Raadsdrinkhal). Bovenaan zie je een klok uit 1638, een kalenderdatumklok en een zonnewijzer. Het loont de moeite om er even te wachten: elk  uur van 10.00 uur tot 22.00 uur verschijnen er mechanische poppen vanuit kleine ramen naast de klok. Deze spelen het beroemde verhaal over de geschiedenis van de stad na. Tijdens ons bezoek niet! De poppen verschijnen en meer gebeurt er niet. Waren ze defect? Het was wel leuk om zien. Je zag iedereen vol spanning naar boven kijken om daarna elkaar verwonderd aan te kijken. Je zag hen denken; wat is er aan de hand?
Op het plein zie je ook de Fontein van Sint Joris. Deze fontein ligt boven de put van Herterich, die 8m diep is.
Achter de fontein bevindt zich het rood-witte vakwerkgebouw dat bekend staat als het Fleisch und Tanzhaus (Vlees- en Danshuis).
Direct naast dit gebouw staat nog een prachtig vakwerkgebouw, het huis van burgemeester Jagstheimer uit 1488.
Tijdens onze rondgang kwamen we nog andere bezienswaardigheden tegen. Zoals de Herrnbrunnen, het Staudthof, de Sint-Fransiskanerkirche, het Kasteel Hohenstaufen, , de St Jakobskirche, de Weisserturm, de Marcustoren, het Alt-Rothenburger Handwerkerhaus, de Sint-Janniskerk en het Mittelalterliche Kriminalmuseum.
In de Herrngasse (rechtover het kerstmuseum) bezoeken we het historisch museum.
Als afsluiter zetten we ons neer in de comfortabele terras zeteltjes van een café. Tijd om de plaatselijke specialiteit te proeven: een “Schneeball” (sneeuwbal). Het is een rond gebakje van zanddeeg (redelijk hard) die al 300 jaar gebakken wordt in Rothenburg. De naam sneeuwbal dankt het gebakje (of is het eigenlijk een koek?) aan de ronde vorm en het laagje poedersuiker dat er omheen gestrooid is. Een Schneeball heeft een doorsnede van ongeveer tien centimeter en een gewicht van ongeveer 95 tot 100 gram.
Naast de traditionele Schneeball worden er inmiddels al veel verschillende varianten verkocht. Je hebt er met kaneel, met glazuur of chocolade. Erg lekker is ook de variant met marsepeinvulling.

In één van de winkels kochten we er een aantal om mee te nemen naar huis nemen als culinair souvenir.
Dag 6
Nog iets zuidelijker langs de romantische strasse belanden we in Dinkelsbühl. Het is ook één van die populaire plaatsjes langs de route.

We installeerden de motorhome op de enige overgebleven camperplaats aan de rand van het stadje. Niet zo evident als je motorhome 7m of langer is. Meer over deze camperplaats kan je lezen in het overzicht van de overnachtingen, onderaan dit reisverslag.
Net zoals Rothenburg is het een voorbeeld van een middeleeuwse ommuurde stad. Tijdens het wandelen tussen de grootse mijnwerkers- en vakwerkgebouwen wanen we ons terug in de tijd.
De overgebleven vestingmuur is 1,5 km lang en heeft 16 torens. Vier ervan bieden toegang tot de oude stad. Wij betraden de stad via de Nördlinger toren.

Bij het naderen van de centrale marktplaats valt de kerk onmiddellijk op. “De Stadtpfarrkirche” St. Georg domineert de oude stad en steekt boven alle daken uit.
We wandelen verder langs de andere belangrijke historische gebouwen, zoals onder andere de Sint-Pauluskerk, die oorspronkelijk deel uitmaakte van een klooster en in de 19e eeuw werd herbouwd. Er is ook het kasteel van de Duitse Orde met zijn rococokapel.
In de hele oude stad zijn er veel handelsgebouwen uit de 15e en 16e eeuw waarvan het Der Hezelhof en het Deutsches Haus de belangrijkste zijn. Weggestoken achter de fontein in de oude stad ontdekken we een bijzondere bank. We ondervinden meteen hoe het voelt om als peuter de wereld te ontdekken!
Na een tijdje verlaten we via de Wörnitz toren (de oudste van de poorten) de oude stad, om een stukje langs de vestingmuur te lopen. Het is opvallend hoeveel groen er langs deze zijde van de muur is. Tijd om even te verpozen en te genieten van de zon en omgeving.

We gaan terug de oude stad binnen, nu via de Faul toren. Er tegenover waakt het parkwachtershuisje over het meer. De “Faulturm” werd gebruikt als debiteurengevangenis.
We passeren de oude graanschuur en rechts naast de driekoningen kapel zien we de Segringer Tor met een unieke kroon. Na een vernietiging werd ze verbouwd in de barokke stijl.

Op het einde van onze wandeling belanden we opnieuw op de “Marktplatz”, het hart van de stad. Het ideale moment om het plaatselijke bier te proeven.
Dag 7
Volgende halte op onze route is Nördlingen, evenals de vorige twee stadjes, een middeleeuwse ommuurde stad. Doch één verschil, deze van Nördlingen is nog volledig intact. De stad heeft de enige volledig bewaarde stadsmuur in Duitsland. Deze stad is minder bekend dan de anderen en heeft een eerder klein centrum, maar heeft zijn eigen charme.
Wat Nördlingen speciaal maakt is het feit dat de stad gebouwd is in de krater die zo’n 14,5 miljoen jaar geleden door een meteoorinslag is ontstaan. Echt duidelijk is het wanneer je de stad vanuit de lucht zou kunnen bekijken.
De indrukwekkende toren van de Sint Joriskerk is gebouwd met rotsen die uit die inslag zijn ontstaan. Vanaf de top van de 90 meter hoge toren is de kraterring ook duidelijk zichtbaar. Maar op het ogenblik van ons bezoek was deze niet toegankelijk voor het publiek. Je kan meer te weten komen over deze krater in het Ries Crater Museum in de stad. Dat museum was dan weer gesloten wegens renovatie.

We waren snel langs de bijzonderste bezienswaardigheden van de stad, die alle rond de marktplatz gelegen zijn.
Maar niet getreurd we begaven ons toen op de 2,7 km lange stadsmuur. Een groot gedeelte kan je afwandelen, wat we dan ook  deden. We bestegen de trappen aan de Reimlinger toren, tevens de oudste van de stad (de oudste delen dateren van de 14e eeuw). Om dan via de Löpsinger toren terug naar de markt te wandelen. En gezien het nog mooi weer was mocht een terrasje doen niet ontbreken, om dan verder uit te rusten aan de camper op de camperplaats net buiten de stad.
Dag 8
Bij ons vertrek ’s morgens was niet veel te zien langs de route. De snel opgekomen mist belemmerde alle zicht. Even snel als dat hij opgekomen was verdween hij weer, waardoor het kasteel van Harburg tevoorschijn kwam. Het kasteel is meer dan 700 jaar oud en overleefde talrijke beleggingen, gevechten en oorlogen. Daardoor heeft het vele gebouwen uit verschillende periodes, nl. uit de  Romaanse, de gotische, de renaissance en barok.
Na een bezoekje vervolgden wij onze weg en komen aan in Donauwörth. We installeren ons op de camperplaats aan de Donau. Uiteraard is de rivier nog niet zo indrukwekkend als in Boedapest. Ze heeft nog een lange weg af te leggen.

Het plaatsje is niet spectaculair, doch leuk om zien. Aan de rand van het  centrum, op de top van een heuvel, staat evenwel een indrukwekkend klooster met een prachtige barokke kloosterkerk, de kerk van het Heilige Kruis. Ze  dateert uit de 11e eeuw, en zou zijn gebouwd om een splinter van het kruis van Christus te bewaren, dat hier tijdens de kruistochten werd teruggebracht.

We sluiten de namiddag af met een ijsje.
Dag 9
Het einde van de Romantische strasse nadert! We zijn in Augsburg gearriveerd, de derde grootste en oudste stad van Beieren. Gelukkig zijn we vroeg genoeg (10u) om nog een plaatsje op de camperplaats te bemachtigen. De verantwoordelijke (die er zelf in een motorhome verblijft) kwam ons tegemoet om ons onze plaats aan te wijzen. Veel keuze was er niet meer.

In Augsburg staan vele prachtige renaissancegebouwen en samen met de vele fonteinen oogt de stad een beetje als een Italiaanse stad. We wandelen langs de vele gebouwen en de brede verkeersvrije winkelstraten nodigen uit tot shoppen.
De voornaamste bezienswaardigheden zijn te zien rond de Rathausplatz, het centrale plein waarop je de Augustusfontein, het stadhuis en de klokkentoren Perlachturm ziet. Je hebt er ook Sint-Ulrich. De toren van St. Ulrich is vanuit bijna alle richtingen ver buiten de stad te zien en is daarmee veruit het belangrijkste herkenningspunt van Augsburg.
Een beetje verscholen tussen de hoge huizen is achter een muur de middeleeuwse Sint-Annakerk gelegen. Ze is gebouwd als onderdeel van een kloostercomplex. Het exterieur is zeker mooi, maar het is het interieur dat echt indruk maakt. Het plafond is gedecoreerd met een uitgebreid stucwerk met barokke en rococo-detaillering. De Fuggerkapel is het vroegste voorbeeld van renaissance-architectuur in Duitsland.
Dag 10
We rijden verder langs de Romantische Strasse. Het ene panoramische zicht volgt het andere op en schittert in de morgenzon. Volgende halte is Landsberg am Lech.

De camperplaats bevindt zich aan de rand van de stad op een grote afgesloten parking. Er zijn acht officiële, ruime  plaatsen met stroom, doch een ander gedeelte van de parking werd volledig in beslag genomen door motorhomes. Alhoewel we op een officiële plaats konden staan, stonden er nog ongeveer 25 campers. Tegen de avond liep dit aantal nog op.
Een overgebleven toegangspoort biedt toegang tot opnieuw een idyllische oude stad, ditmaal met een merkwaardig centraal plein. Het heeft een ongewone driehoekvorm. In het middelpunt daarvan staan de Marienbrunnen, een fontein uit ongeveer 1700.

Een heuse klim langs de Alte Bergstrasse  leidt me de héél hoge oever van de rivier de Lech op. Hijgend bereik ik de top. Bovenop de berg liggen het voormalige Jezuïetengebouw en de Heilig-Kreuz-Kirche. Het interieur van deze kerk is in rococostijl opgetrokken en naar mijn smaak te bombastisch, wat het zeker niet mooier maakt. Binnen kan je niet rondlopen, het interieur afgesloten door een zwaar ijzeren hekken. Je ziet wel de gehele kerk, en foto’s maken is ook geen probleem.
Om te bekomen van de klim wandelen we nog langs de oever van de rivier en langs de voormalige zoutpakhuizen, die nu zijn verbouwd tot leuke, gezellige huisjes en winkels. We verpozen op de hoge stoelen van een terras. We doen dit met een versterkend stukje kaastaart (de stoelen zijn hoog genoeg om over de keermuur te kunnen genieten van het zicht op de rivier).
Dag 11
Vandaag bezoeken we een paar bekende kerken langs de Romantische Strasse. Eerste stop is de Wieskirche in Steingaden. Deze bedevaartskerk, tevens unesco werelderfgoed, is een ovale, rococokerk die gebouwd werd omdat de oorspronkelijk kleine kapel te veel pelgrims aantrok. Er wordt gezegd dat er tranen werden gezien op een oude houten figuur van de gegeselde Verlosser. Dit zogenaamde wonder is gehuisvest in de kerk.

Bij aankomst was er een eredienst aan de gang. De kerk stond achteraan volgestouwd met ongeduldige toeristen die de kerk wilden bezichtigen. Ze waren er met autocars gedropt.  Na de mis kon je gewoon rondwandelen in de kerk. Die zelfde toeristen aanschouwden met open mond de rococo elementen alsof ze nog nooit zoiets zagen.
En zoals ik reeds eerder vertelde: mooi maar bombastisch, niet echt mijn stijl. Ik hou meer van de barokstijl.
Volgende stop: de indrukwekkende kloosterkerk, “ehemalige Klosterkirche Mariä Geburt” in Rottenbuch. De oorspronkelijke abdijkerk die in de Romaanse stijl werd gebouwd, werd in de 18e eeuw in de hoge barokke stijl heringericht. Gracieus, opnieuw bombastisch opgetrokken. Een ander woord vind ik er echt niet voor. De foto’s zeggen zoveel meer. De camping in Rottenbuch is tevens onze uitvalsbasis voor onze laatste dagen langs de Romantische strasse. Van op onze plaats kon je in de verte de kloosterkerk zien.
Dag 12
Geen kerken vandaag, wel een kasteel. We zijn in Hohenschwangau. De plaats waar hoog op de heuvel het slot Neuschwanstein uitkijkt over de vallei. Een prachtig kasteel dat gebouwd werd in opdracht van de "gekke" Ludwig II van Beieren. We  bezochten dit kasteel reeds in 2005. Vandaag was het niet meer mogelijk om er een kijkje te nemen. Om 10u waren de tickets reeds uitverkocht.
In het plaatsje is ook het kasteel  Hohenschwangau gelegen. Iets minder bekend maar zeker ook indrukwekkend qua schoonheid. De vier markante hoektorens en de muren met kantelen geven het kasteel een middeleeuws aandoend uiterlijk.
In dit kasteel bracht Ludwig II zijn jeugd door. We kochten tickets voor een bezoek aan dit kasteel. We spaarden ons de klim naar de ingang en deden een ritje met de paardenkar.
De gids begeleidde ons langs de indrukwekkende verblijven van Maximiliaan van Beieren en deze van zijn echtgenote en de gasten. De inrichting van het kasteel is in Biedermeierstijl en overal in het kasteel zijn prachtige muurschilderingen aangebracht (het zijn er meer dan 90 en zijn geschilderd door o.a. Moritz von Schwind en Ludwig Lindenschmit).

Het bezoek was echt de moeite waard, het kasteel is binnenin zeker even mooi als Neuschwanstein. Spijtig genoeg mocht er binnen niet gefotografeerd worden. De foto’s van het interieur komen van de website van het kasteel.
Dag 13
We hebben het einde van de Romantische strasse bereikt. We zijn in het historische Füssen. We slenteren rond in de gezellige oude binnenstad en langs de voornaamste bezienswaardigheden zoals het benedictijnenklooster van Sint Magnus met zijn basiliek. Wanneer je binnengaat in de stadsapotheek lijkt het of de tijd is blijven stilstaan.

Een poort van het Franciscanerklooster markeert het zuidelijke einde van de Romantische strasse.
Dé blikvanger van Füssen is het "Hoch Schloss". Dit mooie kasteel torent hoog boven de stad. Op de binnenplaats zijn unieke illusionaire schilderijen te ontdekken. Het is een bizar zicht, de geschilderde ramen met zijn uitstekende erkers lijken net echt.

De kantelen en torens van het kasteel zijn ook van belang. Vanaf de helling leidt de poorttoren naar de zesde verdieping. Van hier heb ik een uniek uitzicht naar de stad en de omgeving.
De uitkijktoren is ook open voor publiek. Ooit was er een kerker. Ook de klokkentoren van het Hoge Kasteel kan beklommen worden.
Achter één van de poortjes op het binnenplein is de Veitskapelle gelegen. Het is waarschijnlijk de hoogste kasteelkapel van Duitsland waar je kunt trouwen.

Op een leuk terras blikken we voldaan  terug op onze veertiendaagse langs de Romantische strasse!
Dag 14
We rijden terug richting België. Wat een verkeer, het lijkt erop dat alle Duitsers onderweg zijn. Na een 450 tal km en een dag vol files proberen we een plaats te zoeken op een camperplaats langs de Rijn in Bingen. Zonder succes, het is zaterdag namiddag en alles is volzet. Na een drietal camperplaatsen zoeken we iets verder weg van de Rijn en belanden in Gensingen. Hier staan we alleen op een vrij nieuwe camperplaats midden in de stad. In dit plaatsje is niets speciaals, doch het is enkel onze bedoeling er te overnachten.

Dag 15
zondag 26 september – als we worden wakker zijn er rond de camperplaats al heel wat mensen op de been. Het is verkiezingsdag in Duitsland, en het blijkt dat we pal naast een kiesbureau staan. Na een rustig ontbijt ruimen we op en rijden we huiswaarts.
Overzicht overnachtingen
Campingplatz Goldene Meile - Simrockweg 9, Remagen – 26,5€/nacht – alle voorzieningen – aan de Rijn gelegen – uren receptie: 10:00 - 13:00u /15:00 - 18:00u – restaurant op camping – ook camperplaats langs de zijkant van  de camping (12€ + 4€ stroom)

Festplatz - Erlenbachweg, 97980 Bad Mergentheim - GPS: N 49.49214, E 9.79236 – 30pl/13€ (betaalautomaat) - alle voorzieningen betalend - Camperplaats op mix-parking met loosput - altstadt 1,5 km via Kurpark

Wohnmobilplatz an der Tauber - Neubronner Straße, Röttingen -  GPS: n49.50724 o9.96995 – 20pl/5€ - alle voorzieningen (stroom 2€) – aan de rivier – 300m van dorp

Parkplatz P2 - Officiële camperplaats - Nördlinger Strasse, Rothenburg ob der Tauber - GPS: n49.37048 o10.18324 – 25pl/10€ - alle voorzieningen (betalend) – 1km naar altstatt of
Parkplatz P3 - Officiële camperplaats - Schweinsdorfer Strasse, Rothenburg ob der Tauber - GPS: n49.38222 o10.18889 – 30pl/12€ - voorzieningen zonder stroom – 300m naar altstatt

Wohnmobilstellplatz P2a - officiële camperplaats - Mönchsrother Straße, Dinkelsbühl - GPS: n49.06377 o10.32721 – 40pl/6€ - alle voorzieningen – supermarkt 200m – 800m naar altstadt
Zeer smalle plaatsen. Was gewone parking met aan de ene zijde een 8 tal camperplaatsen. Dit zijn de enige normale plaatsen. Bij de rest van de parking plaatsten ze stroompalen.
Aan de ene zijkant zijn ze maar 6m lang. Enkel geschikt voor vans. In het midden zijn de plaatsen amper 6,5 meter lang. Je dient volledig over de middenberm te staan om vooraan binnen je vak te staan. Toen we terugkwamen van het bezoek aan het stadje stelden we vast dat een motorhome zich achter ons plaatste, ook over de middenberm, maar met de achterkant naast mijn achterzijde. Er was maar 3 cm tussenruimte. Ik kon dus onmogelijk mijn garage nog opendoen. Hij vond dit de normaalste zaak toen ik hem er over aansprak. Ruzie kan je altijd maken, maar hij was bereid zich iedere keer te verplaatsen wanneer ik in de garage moest zijn.
Er staat ook nog steeds verkeersbord dat parkeerplaatsen voor personenauto’s aangeeft. Uiteraard stonden er tussen de campers gewone auto’s geparkeerd. Eén persoon installeerde er zelfs zijn caravan.

Wohnmobilstellplatz "Kaiserwiese/Am Schlössle" - Kaiserwiese  86720 Nördlingen - GPS: n48.85488 o10.48445 – 30pl/5€ - alle voorzieningen betalend – aan rand dorp gelegen

Wohnmobilstellplatz am Festplatz - Neue Obermayerstraße 2  86609 Donauwörth -  GPS: n48.71490 o10.77874 – 20pl/gratis – alle voorzieningen betalend -  aan de donau – 800m naar centrum

Wohnmobilstellplatz Wertach - Bürgemeister Ackermann strasse 1, Augsburg - GPS: n48.36944 o10.87750 – 20pl/8€ - alle voorzieningen betalend – 1,5km van centrum

Officiële camperplaats Waitzinger Wiese – Gottesackerangerweg, Landsberg – GPS: N 48.05535
O 10.87375 – op grote parking aan doodlopende weg, entree via slagboom – 8 pl/7€ - alle voorzieningen betalend - centrum 700m – officieel zijn er maar 8 plaatsen allen met stroom, maar de zijkant van de parking wordt ook volledig ingenomen door motorhomes. Deze hebben uiteraard geen stroom, maar van zodra een motorhome de officiele plaats verlaat wordt de stroom ingenomen door één die langs de zijkant staat, zodanig dat wanneer dan iemand anders op de officiele plaats gaat staan heeft hij geen stroom meer.

Terrassen-Camping "Am Richterbichl" - Solder 1, 82401 Rottenbuch – 15€/nacht voor camperplaats 1 nacht – alle voorzieningen – 1,1km van kloosterkerk

Officiële camperplaats – Alzeyerstrasse 21, Gensingen – 4pl/10€ – stroom: 1€/6u (Rudesheim was met overzet – Bingen en omstreken geen plaats meer op cp’s

We overnachtten niet bij elke plaats die we bezochten. Hierna vind je de parkings waar we met de motorhome terecht konden:

Weikersheim: parkplatz
Harburg: grote parking aan het kasteel Burgstraße 1, 86655 Harburg – gratis – overnachten wordt er gedoogd -
Steingaden: parking parkplatz Wieskirche - Wies 7, 86989 Steingaden - betalend
Schwangau: parkplatz P2 Königsschlösser aan Colomanstrasse
Füssen: Parkplatz Morisse P3 – Kemptenerstrasse, 87629 Füssen – zeer dure parking – voor een motorhome moet je de prijs van een autocar betalen – het is wel mogelijk om een goedkopere parking te vinden aan de andere kant van de stad
E-mail: info@dmcamperreizen.be

Copyright © DMCamperreizen 2018
All right reserved